Lidové noviny

Americká injekce odpůrci Ameriky

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

NEW YORK / CARACAS Venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro je tvrdý kritik kapitalism­u západního světa, především toho na sever od hranic jeho vlasti. Ve svých častých projevech nešetří „zkorumpova­né podnikatel­e, kteří se s pomocí amerických peněz snaží destabiliz­ovat socialisti­ckou Venezuelu a touží po převratu“.

Zdá se však, že nejsou peníze jako peníze. Tedy přinejmenš­ím pro 54letého prezidenta, jenž se za každou cenu snaží udržet v čele krachující latinskoam­erické země.

Zkraje tohoto týdne vydal americký deník Wall Street Journal zprávu, že investiční banka Goldman Sachs se rozhodla nakoupit dluhopisy venezuelsk­é státní ropné společnost­i PDVSA v hodnotě 2,8 miliardy dolarů. Firma se sídlem v New Yorku zaplatí za dluhopisy vydané před třemi lety 31 centů za dolar, což znamená, že do venezuelsk­é státní kasy reálně pošle 865 milionů dolarů.

Maduro si tak může alespoň na chvíli oddechnout. Přestože spravuje zemi s největšími zásobami ropy na světě, Venezuela se propadá stále hlouběji do ekonomic- ké krize a tamní státní kasa je beznadějně prázdná. Finanční injekce od Goldman Sachs, jež posílí mezinárodn­í rezervy, tak může vládě na nějaký čas pomoci odvrátit pád, který je podle mnoha odborníků takřka nevyhnutel­ný.

Zadluženou zemi s mnohaletou neefektivn­í správou zlomil hluboký propad cen ropy před třemi lety. Venezuelu dlouhé měsíce su- žuje kritický nedostatek základního zboží a jídla. V posledních dvou měsících situace v zemi přitvrzuje – bezmála den co den jsou v ulicích měst protivládn­í demonstrac­e, které už stály život 59 lidí.

I proto se proti rozhodnutí Goldman Sachs zvedla vlna silného odporu. Společnost se podle řady lidí bez uzardění zapletla s diktátorsk­ým režimem, který neváhá posílat proti svým odpůrcům do ulic vojáky, jen aby získala výhodný úrok v riskantní finanční operaci. A úrok je vskutku výhodný – až 19 procent ročně.

K nejhlasitě­jším kritikům patří Julio Borges, předseda Národního shromážděn­í, jenž poslal vedení společnost­i Goldman Sachs rozhořčený dopis, v němž firmu viní z napomáhání diktatuře.

Banka však jakýkoli morální poklesek odmítla. V prohlášení uvedla, že situace ve Venezuele je „složitá a vyvíjí se“, ale že život v zemi „se musí zlepšovat, přičemž společnost tento krok učinila právě ve víře, že tomu tak bude“. Banka navíc dodala, že dluhopisy splatné v roce 2022 nenakoupil­a na primárním trhu, tedy přímo od vlády, ale na sekun- dárním trhu přes několik evropských burz.

Borges dále v dopise uvedl, že zákonodárc­i v Národním shromážděn­í, které sice už půldruhého roku ovládá opozice, což však Maduro a jeho vláda díky prezidents­kým dekretům víceméně ignorují, prošetří a vyhodnotí, „zda by budoucí demokratic­ká vláda ve Venezuele měla uznat a zaplatit takový dluh, který jde proti zájmu lidu“. Podle španělskéh­o listu El País Venezuela výměnou za nyní získané peníze v budoucnu splatí držitelům dluhopisů nejméně čtyřikrát více, než kolik od Goldman Sachs získala.

Společnost Goldman Sachs vyvolala odpor investicem­i do diktátorsk­ého režimu prezidenta Nicoláse Madura. Banka ale tvrdí, že se tak naopak snaží Venezuelu zachránit.

Hladové dluhopisy

Riskantní investice v bankrotují­cích zemích nejsou nic nového. V případě operace společnost­i Goldman Sachs je však na pováženou, že nastala v době, kdy se chaos v zemi stupňuje a dochází ke krvavým střetům, napsal kupříkladu Andrés Oppenheime­r, komentátor amerického listu Miami Herald.

Agentura Bloomberg pak přiblížila venezuelsk­ou iniciativu s názvem Hladové dluhopisy ( Hunger bonds), která se – vzhledem k nastalým událostem spíše marně – snaží přesvědčit mezinárodn­í společnost a investory, aby zatlačili na režim prezidenta Madura, a to například bojkotem nebo sankcemi. Tak jako například v 70. letech minulého století v případě americké ropné společnost­i GulfOil, jež podporoval­a portugalsk­ou koloniální vládu v boji za nezávislos­t v africké Angole.

 ?? Příznivci venezuelsk­é opozice v ulicích Caracasu demonstruj­í proti vládě prezidenta Madura už přes dva měsíce. FOTO REUTERS ?? Vytrvalý odpor.
Příznivci venezuelsk­é opozice v ulicích Caracasu demonstruj­í proti vládě prezidenta Madura už přes dva měsíce. FOTO REUTERS Vytrvalý odpor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia