Lidové noviny

Orbán: Síť Sorosových organizací je jako mafie

- BUDAPEŠŤ

Maďarsko přijme předpisy umožňující důkladnějš­í kontrolu nevládních organizací financovan­ých z ciziny, protože ty, které platí miliardář George Soros, fungují jako „síť podobná mafii“. Prohlásil to premiér Viktor Orbán.

Pravicový populista v čele maďarské vlády již dlouho kritizuje občanské organizace financovan­é maďarským rodákem Sorosem. Vyčítá jim, že se stavějí proti přísné migrační politice a že „v Sorosově žoldu“prosazují jeho cíle, připomněla agentura Reuters a dodala, že Orbán se také potýká s tím, že zemi čekají v dubnu příštího roku volby.

Orbán označil za „vypovězení války“Sorosovo čtvrteční prohlášení, ve kterém chválil Maďary za to, že „odvážně čelí klamům a ko- rupci mafiánskéh­o státu, který Orbán vytvořil“. Vracel tak premiérovi úder za Orbánovu snahu zavřít Středoevro­pskou univerzitu (CEU), kterou Soros založil po pádu komunismu.

„Bezpochyby je to vyhlášení války. Jediná síť, která v Maďarsku funguje mafiánsky, netranspar­entně, je Sorosova,“prohlásil Orbán ve státním rozhlasu. „Proto musíme naléhat – a osobně naléhám – na parlamentn­í rozhodnutí, které učiní tyto organizace transparen­tními,“dodal.

Podle návrhu, který do parlamentu vnesla vláda, by se nevládní organizace s příspěvkem ze zahraničí ve výši nejméně 7,2 milionu forintů (asi 615 000 korun) musely zaregistro­vat u úřadů a samy se prohlásit za organizace financovan­é z ciziny. Nevládní organiza- ce tvrdí, že by je zákon poškodil. Očekává se, že parlament předlohu schválí ještě tento měsíc i přes protesty pořádané v Maďarsku a přes usnesení Evropského parlamentu ohledně „vážného zhoršení“právního státu a základních práv v Maďarsku.

Podle premiérový­ch kritiků je krok proti nevládním organizací­m součástí širšího tažení vedeného s cílem umlčet projevy nesouhlasu a nastolit vládní kontrolu nad nezávislým­i institucem­i, včetně soudnictví a médií.

Nacionalis­ticky orientovan­ý maďarský premiér zemi vládne od roku 2010. Často se potýká s EU a s nevládními organizace­mi sponzorova­nými Sorosem a prosazujíc­ími liberální a mezinárodn­í názory, jež se mu nezamlouva­jí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia