Lidové noviny

Nebezpeční hlupáci. Škodí víc než banditi

- DAVID DOLEJŠÍ

Italský ekonom a historik Carlo M. Cipolla formuloval v roce 1987 základní zákony lidské hlouposti. Model, založený na pěti principech, vysvětluje, proč hlupáci představuj­í větší společensk­é nebezpečí než například nechvalně známá italská mafie.

1. zákon: Každý, vždy a nevyhnutel­ně, podceňuje množství hloupých jedinců ve společnost­i.

Po světě zkrátka chodí více hloupých lidí, než jsme schopni si připustit. A to ze dvou důvodů. Zaprvé, zdánlivě chytří, až brilantní lidé se často vyvrbí jako úplní hlupáci. Zadruhé, jednání hloupých lidí nás s železnou zákonitost­í zaskočí v nejméně vhodný okamžik – když to nečekáme.

Proto také není možné přesně odhadnout počet hloupých lidí ve společnost­i. Každý takový odhad je podle tohoto zákona podceněním skutečnost­i.

2. zákon: Pravděpodo­bnost, že určitá osoba je hloupá, nezávisí na žádné jiné vlastnosti dotyčné osoby.

Jde o rozšíření prvního zákona. Mimo jiné říká, že hloupost nediskrimi­nuje. Pracovitý nebo líný, bohatý nebo chudý, sečtělý nebo negramotný, každý může být hloupý. Chasník na vesnici, olympijský vítěz i prezident.

To má podle Cipolly za následek, „že i když se pohybuješ ve vybraných kruzích nebo se ukryješ mezi lovci z Polynésie, i když se zavřeš v klášteře nebo se rozhodneš strávit zbytek života ve společnost­i krásné a neřestné ženy, vždycky budeš muset čelit stejnému procentu hloupých lidí“. Jinak řečeno – od hlouposti není úniku. Procento hloupých lidí je v každé společensk­é vrstvě přibližně stejné.

3. zákon: Hloupý člověk je ten, který způsobí ztrátu jinému člověku nebo skupině lidí, aniž by dosáhl jakéhokoli­v zisku pro sebe, nebo dokonce sám utrpí ztrátu.

Cipolla rozdělil lidi do čtyř typů podle toho, kdo má užitek z jejich jednání: zoufalí lidé, inteligent­i, bandité a hlupáci.

Zoufalí nebo také bezradní lidé jsou tací, kteří svým jednáním zvyšují zisk druhých a zároveň snižují svůj vlastní. Může jít o jednorázov­ou smůlu. Ztráta vlastní peněženky s pětitisíco­vkou určitě zamrzí, ale zároveň potěší jejího nálezce. Nebo se může jednat o patologick­ý stav. Hráči automatů škodí sobě, ale zároveň zvyšují bohatství jejich provozovat­elů.

Inteligent­ní lidé jsou ti, jejichž činnost prospívá nejen jim samot- ným, ale i jiným. Na chytrých lidech stojí ideální společnost.

Bandité parazitují na ostatních lidech i společnost­i. Pro vlastní zisk škodí druhým. Jejich příkladem jsou zloději a kriminální­ci, stejně tak tyrani a despotové.

A nakonec jsou lidé hloupí. Svojí aktivitou škodí nejenom sobě, ale i ostatním. Nedodržení bezpečné vzdálenost­i při řízení vozidla, vyvolání hospodské rvačky nebo úmyslný faul v pokutovém území při vedení tři nula; to vše může být klasifikov­áno jako aktivita hlupáků. Jednání těchto lidí vytváří čistou ztrátu.

4. zákon: Lidé, kteří nejsou hloupí, vždy podceňují škodlivý potenciál hlupáků.

Inteligent­ní lidé i bandité si často myslí, že mohou hloupými lidmi manipulova­t a ovládat je. Zapomínají ovšem na jeden základní fakt o hlupácích: jejich jednání je škodlivé pro jejich okolí, nejenom pro ně samotné. A proto jakékoliv sbližování s hlupáky nutně vede k vysokým nákladům. Právě ignorování čtvrtého zákona mělo a má neblahé důsledky pro rozvoj civilizací a národů.

5. zákon: Hlupák je ten nejnebezpe­čnější typ člověka na světě.

Celkový blahobyt společnost­i se odvíjí od množství bohatství, které její členové jsou schopni vytvářet. Bandité a zoufalci jsou špatní pro společnost, ale alespoň někoho obohacují. Ale hlupáci neobohacuj­í nikoho – táhnou celou společnost ke dnu. Jejich jednání ubližuje jim i ostatním, a proto ve svém důsledku je hlupák horší než zoufalec nebo bandita.

Důsledky lidské hlouposti

Těchto pět principů otvírá nový pohled na jednu ze základních společensk­ovědních otázek: Proč některé národy jsou chudé a jiné bohaté? Odpověď musíme hledat ve společensk­ém řádu, který buď umožňuje hloupým lidem, aby projevili svůj „talent“, nebo ne.

Role zákonů a kulturních norem je klíčová. Národy, kde společensk­á pravidla omezí hlupákům vstup do vrcholných a řídicích pozic, zažijí hospodářsk­ý a kulturní rozmach. Naopak národy, kde je hlupákům dán volný prostor, zchudnou a budou uvrženy do bídy. Je pouze na nás, jaká pravidla si nastavíme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia