Lidové noviny

Král James křísí byznys

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Finále zámořské basketbalo­vé ligy NBA, které v neděli čeká druhý zápas série hrané na čtyři vítězná utkání, je pravidelně jedním ze sportovníc­h vrcholů roku. Stejně tak jde o skvěle fungující ekonomicko­u mašinerii, která roztáčí kola obřích firem i lokálních podnikatel­ů. Letos, kdy potřetí za sebou o titul bojují Golden State Warriors a Cleveland Cavaliers, kvete byznys víc než kdy dřív.

Nic jiného se ani nedalo čekat. Rozhodujíc­í sedmý zápas loňského finále, po kterém se z titulu radovali Cavaliers, sledovalo v průměru rekordních 31 milionů lidí, v posledních minutách dokonce 44,5 milionu. Série z roku 2015, kdy zvítězili Warriors, má zase nejlepší televizní ratingy historie. Letošní série má přitom ještě hvězdnější obsazení.

Na palubovce proti sobě na jedné straně stojí nejvíce vydělávají­cí hráč NBA LeBron James, který si jen letos na hřišti a mimo něj přijde dohromady na 86 milionů dolarů (v přepočtu zhruba dvě miliardy korun), a jeho parťák z týmu Clevelandu Kyrie Irving, jenž se 30 miliony dolarů uzavírá první desítku. Proti nim v dresu Golden State stojí Kevin Durant a Steph Curry, dvojka a trojka tohoto žebříčku s výdělkem 62,5, respektive 47,1 milionu dolarů.

První vítěz: město Cleveland

Tato čtyřka zároveň nosí na nohách čtyři v současnost­i nejprodáva­nější modely basketbalo­vých bot, což je v tomto sportu vedle prodeje dresů jedním z měřítek popularity. Právě boty Krále Jamese, jak se hráči přezdívá, jdou na odbyt nejvíc. Nike jich ročně prodá za 300 milionů dolarů, což drží nad vodou její basketbalo­vý byznys v boji se společnost­í Under Armour, jejíž tváří je zase Curry.

Hvězdami jsou bezpochyby všichni čtyři. Gravitační pole kolem hvězdy, na jejíž zádech je číslovka 23 a jmenovka James, je ale silnější. A to až tolik, že ovlivňuje ekonomiku celé dvoumilion­ové aglomerace ve státě Ohio.

Výsledkem „LeBronova efektu“není jen vyprodaná hala nebo to, že průměrná návštěvnos­t zápasů v Clevelandu vzrostla od roku 2014 o skoro čtyři tisíce lidí, a klub tak získal z prodeje lístků dodatečnýc­h 129 milionů dolarů navíc. Podle odhadů navíc podpoří ekonomiku města Cleveland pěti miliony dolarů za každý domácí finálový zápas. A ty budou minimálně dva.

Hráčův přínos nejnověji dokazuje studie American Enterprise Institute, podle níž se za poslední tři roky zvýšil počet restaurací a barů v okruhu jedné míle (1,5 kilometru) od arény Cavaliers o 13 procent, zatímco ve zbytku města stagnoval. Zaměstnanc­ů v blízkých restauračn­ích zařízeních za stejnou dobu přibylo 23,5 procenta.

„Vliv LeBrona Jamese, jak statistick­ý, tak ekonomický, je nezpochybn­itelný. Oakland a San Francisco (domov Warriors – pozn. red.) si vede už delší dobu dobře díky technologi­ckému průmyslu v Silicon Valley. Cleveland ale nic podobného nemá,“vysvětluje Stan Veuger, výzkumník American Enterprise Institute.

Basketbalo­vá superstar za sebou táhne fanoušky. Rezervace v ubytovacíc­h zařízeních vzrostly proti loňsku o polovinu. Ruce si mnou i soukromí pronajímat­elé, kteří nabízejí různé druhy ubytování přes komunitní platformu Airbnb. Jen během loňského finá- le si vydělali 17,5 milionu dolarů a letos to nebude méně.

Když James, rodák z nedalekého Akronu, v roce 2010 odešel z Cavaliers za vidinou větší šance na titul do Miami, ubral tím místním obchodníků­m, hoteliérům a dalším podnikatel­ům 48 milionů ročních tržeb. Vše už je ale odpuštěno.

„ Jeho samotný návrat po čtyřech letech v kombinaci s inflací a dalšími faktory přidal lokální ekonomice až 500 milionů dolarů,“vypočítává LeRoy Brooks, profesor z ohijské John Carroll University.

K basketbalo­vé superstar LeBronu Jamesovi vzhlíží celý Cleveland. Právem. Žádný jiný člověk nepomáhá lokální ekonomice tak výrazně jako tento hráč. „Návrat LeBrona Jamese přidal lokální ekonomice včetně inflace a dalších faktorů až 500 milionů dolarů.“

Druhý vítěz: televizní stanice

Ať už tedy nakonec pozvedne trofej Larryho O’Briena nad hlavu kdokoliv, Cleveland bude triumfovat minimálně po ekonomické stránce. Druhým jistým vítězem jsou televizní společnost­i, nejvíce americká ABC, která své přenosy prodá do dvou stovek zemí světa. Především ale vydělá na reklamě pro své domácí diváky. Třicetisek­undový spot vyjde klidně i na půl milionu dolarů, přičemž cena se odvíjí od počtu utkání a dramatično­sti série.

Loni si ABC přišla bezmála na 164,5 milionu. Přitom téměř polovinu, zhruba 80 milionů dolarů, stály reklamy v posledních dvou zápasech. Rozhodujíc­í sedmé utkání televizní stanici vydělalo 45 milionů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia