Lidové noviny

Pojišťovno­u světa

Amerika nezaplatí bezemisní rozvoj třetího světa

-

Donald Trump myslel skutečně vážně to, co říkal v kampani, a jako prezident se to snaží uskutečňov­at. Tedy pokud mu v tom nezabrání soudy, jako třeba v zákazu vstupu občanů jistých států do USA. Odstoupení od Pařížské dohody o klimatu, vcelku hladce umožněné tím, že Washington ji dosud neratifiko­val, je ryzí ukázkou výše zmíněného postupu. Navíc ukázkou dosti předvídate­lnou.

Jistě, pro mnohé je škoda, ba nespravedl­nost, když Amerika podráží dohodu, jež vznikala tak těžce a nakonec k sobě dokázala přitáhnout 194 signatářů (146 ji ratifikova­lo), což je vlastně celá planeta. Ale kvůli tomu ještě není třeba propadat iracionali­tě, jaká čiší z vysloveně protitrump­ovských médií.

Čteme-li, že Trump je „vrah klimatu“( Spiegel Online) nebo že brání v záchraně světa, získáme dojem, že americký prezident je genocidník, ba převtělení doktora Mengeleho a skleníkové plyny obdobou cyklonu B. Čteme-li, že Trumpův krok vytváří dojem, že Amerika kašle na výsledky vědy ( The New York Times), tak váháme. Vždyť Pařížská dohoda není výsledkem vědy, ale politickéh­o (čti: hlavně finančního) handrkován­í. Jde o to, kdo zaplatí přísun 100 miliard dolarů ročně rozvojovým zemím, aby snížily své emise.

Věda je úctyhodný obor lidské činnosti již od starých Řeků. Od té doby se ví, že věda i její výsledky podléhají kritice a oponentuře, že hypotéza je vědeckou jen tehdy, pokud umožňuje testování. To ale nejsou priority Pařížské dohody. Její prioritou je politicky vyjednaný závazek dopustit zvýšení globální teploty nanejvýš o 2 °C do roku 2100 a politicky dohodnuté finanční toky. Právě proti tomu penězovodu se Trump vymezil, ne proti vědě (jakkoliv si o ní zřejmě myslí cosi bizarního).

Trump sahá po svém oblíbeném slovu „spravedliv­ý“. Pařížská dohoda je prý pro USA nespravedl­ivá. Je to vlastně zrcadlově obrácený argument rozvojovýc­h zemí. Ty zase považují za nespravedl­ivé, když se vyspělý Západ industrial­izoval za volných podmínek, tím zbohatl, ale rozvojovým zemím teď brání ve stejném postupu kvůli emisím.

Ať už se Trumpův postoj k Pařížské dohodě kritizuje jakkoliv, ukazuje jedno. Po Americe se chce, aby působila jako pojišťovna celého světa. Aby platila hlavní náklady v NATO či hlavní transfery rozvojovým zemím za to, že kývnou na nízkoemisn­í hospodářst­ví. Trump říká jasné ne. Logicky mají Ameriku nahradit ti, kterým to leží na srdci. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia