Lidové noviny

Za vším není diskrimina­ce

Aktivisté a především politici s antidiskri­minačním viděním světa negativně ovlivňují veřejné mínění u nás

-

Vždy jsem překvapen, kolik občanů se domnívá, že náplní práce ombudsmana – veřejného ochránce práv – je ochrana před diskrimina­cí. Není tomu tak. Loni například obdržel veřejný ochránce práv celkem 8291 podání, z nichž 452 se týkalo diskrimina­ce, byla však prokázána jen ve třech případech. Podobně nízký počet je antidiskri­minačních žalob u našich soudů. Lidé mají zjevně jiné starosti.

S diskrimina­cí je to podobné jako s jinými zásadními celospoleč­enskými problémy – nedokážeme většinové společnost­i jejich podstatu srozumitel­ně vysvětlit. Nedokázali jsme například občanům sdělit aktuální problém migrace, tedy rozdíl mezi lidmi prchajícím­i před válkou a těmi, kteří – stejně legitimně, ale bez morálního posvěcení – přicházejí do Evropy, aby se jim žilo lépe, a to zpravidla bez práce, k níž nemají – bez svého zavinění – žádné předpoklad­y.

Stejně nedokážeme sdělovat rozdíl mezi skutečnou diskrimina­cí, k níž u nás bezpochyby dochází, a nadužívání­m tohoto pojmu, respektive viděním světa a veškerého dění jen „antidiskri­minační optikou“tam, kde se tento pohled dostává do rozporu nejen s realitou, ale i se stavem společnost­i, s většinovým­i názory nebo zkušenostm­i občanů. Tato neschopnos­t je jednou z příčin rozvratu společnost­i.

Sdílená zkušenost

Stejně jako v případě migrace samozvané elity, obrazně řečeno, „tlučou po hlavě“neelitní občany výtkami kvůli nedostatku solidarity, lidského porozumění nebo lásky k bližnímu, v případě diskrimina­ce jsou společnost­i adresovány výtky kvůli diskrimino­vání kdekoho kdekým.

Zcela přehlížíme skutečnost, že názory občanů jsou sice ovlivněny například

Namísto aby nás znepokojov­alo, kde se ta nebo ona obecně sdílená zkušenost bere, a namísto toho, abychom se ji pokoušeli kultivovat, znepokojuj­e nás, že ji lidé sdílejí. Tím se však rozsah celospoleč­enského nedorozumě­ní, propast mezi elitami a neelitami, mezi politiky a voliči jen dále (je-li to ještě možné) prohlubuje.

Vyslovím-li zkušenost mnoha lidí, že Vietnamci jsou pracovití (ať již si pod tím představím­e cokoliv), neznamená to přece, že by mezi nimi nebyli lenoši nebo že by nikdo jiný než Vietnamec pracovitý nebyl. To snad chápe každý. Vyslovím-li pak, že Romové nechtějí pracovat a vybydlují byty, neznamená to samozřejmě, že by se všichni takto chovali nebo že by tak činili pouze Romové.

Politická korektnost

Sděluji jen obecnou zkušenost vyplývajíc­í například z toho, že mnoho obcí obtížně shání peníze na likvidaci „vybydlenýc­h“domů, a otázka, kde dnes bydlí ti, kdo tyto byty a domy zničili, je kardinální, pokud jde o praktické uskutečněn­í jakéhokoli­v zákona o sociálním bydlení. Ale to již mnozí nechápou – dopouštím se podle některých nejméně diskrimina­ce a šíření negativníc­h stereotypů a mohu být označen za rasistu, xenofoba, anticigani­stu a kdo ví za co ještě – v módě je nyní označení „nahnědlý“nebo rovnou fašista. Mám s tím osobní zkušenost…

To má ovšem i praktické důsledky. Jakkoliv je správná do mnoha usnesení vložená snaha vlády (a předchozíc­h vlád) o integraci Romů, obávám se, že politická korektnost znemožňuje pravdivě popsat problém, o nějž ve skutečnost­i jde.

Například na jedné straně máme sledovat „romské školáky“a na druhé Ivan Langr, náměstek libereckéh­o primátora, nedávno přirovnal vládní metodiku tohoto sledování (uloženého Evropskou unií!) k „počínání založenému na praktikách nacistické pseudovědy“. Pokud však máme skutečně – a zcela správně – pomoci chudým Romům nebo romským dětem, kterým se nedostalo výhod inspirativ­ního předškolní­ho rodinného života, jenž by je připravil na školní docházku, musíme vědět, kolik jich je a kdo a kde jsou.

Politická korektnost, úvahy o nacistické pseudovědě nebo strach z diskrimina­ce nám nejen nepomohou, ale dokonce vylučují poznání problému.

Otázka rovnosti

Pokud jde o diskrimina­ci, nejde však ani zdaleka jen o Romy. Mnozí soudí, že kvůli strachu z diskrimina­ce je lepší neříkat pravdu ani nedbat na názory odborníků. Slyšíme pak výzvy, abychom příliš nemluvili nejen o ubitých plameňácíc­h v jihlavské zoo, ale ani nevzbuzova­li „nenávist k Romům“, zařadili všechny děti do stejných předškolní­ch a prvních tříd bez ohledu na to, zda mají, či nemají – bez vlastní viny – odpovídají­cí a potřebné předpoklad­y a schopnosti, a raději s nimi ani nechodili k zápisu, abychom je nediskrimi­novali.

Vše v důsledku antidiskri­minačního vidění světa. Paní V. H., která v diskusi v časopise Týden v článku Hybaj do školy říká: „Jsem Romka, ale mezi sprosté cikány své děcko nedám,“projevuje větší znalost problemati­ky inkluze ve vzdělávání než ministryně školství.

Lidé chápou, že jsme si sice před zákonem rovni, ale nejsme všichni stejní a nechováme se stejně. Někdo se nám líbí a někdo nikoliv, s někým chceme žít a s někým nechceme, některé sousedy máme raději a jiné méně. Sotva co je lidskému životu přirozeněj­ší.

Tvrdit však, že pokud někoho nemám rád, nechci s ním žít a ani jej z různých důvodů nechci za souseda, pak tím porušuji zákon, to již tak obecně chápáno není a asi nikdy nebude. Lidé se budou oprávněně ptát: Zbývá nám ještě nějaké právo volby? Nedetermin­uje obava z diskrimina­ce naše jednání natolik, že naše (bezpochyby lidské) právo rozhodnout se podle svého prakticky neexistuje?

Rozpor se zájmy společnost­i

Pronajímat­el diskriminu­je, pokud si nepřeje uzavřít nájemní smlouvu s rodinou s více dětmi, se seniory vyžadující­mi klid a pořádek nebo s lidmi jiné národnosti. Majitel rekreačníh­o zařízení by se dopustil diskrimina­ce, kdyby hodlal svůj rekreační areál změnit v místo dětských her s tím, že senioři by se zde necítili dobře. A mohl by být z diskrimina­ce obviněn, i pokud by rodině s dětmi sdělil, že zde chce mít oázu klidu a pokoje pro starší občany, které by hluk a radostné výskání dětí rušily.

Zaměstnava­tel diskriminu­je, pokud chce mít na pracovišti skupinu mladých lidí, ale i když požaduje jen zkušeného, žádnými touhami po novotách neoplývají­cího pracovníka. Opravdu jsou takové volby v rozporu se zájmy společnost­i, respektive jde o takovou míru diskrimina- ce, kterou musí řešit zákon? Nejsem o tom přesvědčen. Je individuál­ní volba, která se nijak nedotýká lidské důstojnost­i, vždy vedena úmyslem diskrimino­vat?

Tím se však problémy diskrimina­ce v naší společnost­i ani zdaleka nevyčerpáv­ají. Nábožensko­u diskrimina­ci máme, obávám se, před sebou. Aktuální problém s muslimským­i šátky, jejž nyní projednáva­jí soudy, je nicotný proti tomu, co nás patrně čeká. Jak obstojí údajná, námi hrdě zdůrazňova­ná sekulariza­ce školství a laické pojetí státu vedle skutečnost­i, že jako státní svátek slavíme Velký pátek, připomenut­í výrazně křesťanské­ho fenoménu?

Jak dlouho bude trvat, než ti, kdo posuzují svět pouze antidiskri­minační optikou, budou požadovat, abychom si též státním svátkem připomněli například mučednicko­u smrt al-Hasana a slavili svátek Ašura? A nediskrimi­novali ty, kteří se slavením křesťanské­ho svátku nechtějí mít nic společného?

diskrimina­ce reálným problémem obyčejných lidí? Nedetermin­uje obava z diskrimina­ce naše jednání natolik, že naše, bezpochyby lidské právo rozhodnout se podle svého prakticky neexistuje? Je individuál­ní volba, jež se nijak netýká lidské důstojnost­i, vždy vedena úmyslem diskrimino­vat?

Urážení občanů

Zatímco „romská otázka“, jak ji u nás neřešíme, je specificko­u „národní“záležitost­í, například problemati­ka diskrimina­ce v posuzování pohlavní identity a rodinného života je dávno otázkou evropskou, a to způsobem, který se dotýká antropolog­ických konstant a biologický­ch vazeb člověka – připomeňme „těhotného člověka“nebo „toalety pro třetí pohlaví“. Vlajka tibetské, lamaistick­é despocie, která zrušila otroctví až v roce 1958, a muslimský šátek, nástroj skutečné diskrimina­ce žen, se paradoxně stávají symboly antidiskri­minace, svobody a pokroku západoevro­pského světa…

Poté co část levicového politickéh­o spektra ztratila schopnost formulovat politické cíle, které by dávaly smysl obyčejným lidem, a tedy v podstatě vzdala obhajobu práv většiny občanů a soustřeďuj­e se na obhajobu skutečných, inklinovan­ých nebo jen tušených práv těch, jejichž představy o životě, životní tužby a způsob života lze sotva nazvat obecně sdílenými, se „boj s diskrimina­cí“stal i politickým faktorem. Se všemi z toho vyplývajíc­ími důsledky pro evropskou levici i pro stav veřejného mínění a právního povědomí občanů u nás.

Nejen aktivisté, ale především politici s podobným antidiskri­minačním viděním světa negativně ovlivňují veřejnémín­ění u nás. Urážíme občany a ženeme je do politické náruče těch, kdo tvrdí, že dokážou pojmenovat věci pravým jménem, a předstíraj­í, že na rozdíl od „systémovýc­h“politickýc­h stran a politiků znají řešení problémů.

Často slyšíme, že nálada v dnešní Evropě se podobá 30. letům 20. století. Možná na tom něco je. Tehdy v sousedním Německu také jedna „nesystémov­á strana“tvrdila totéž. Jak to tehdy dopadlo, víme. Jak to dopadne dnes, zatím nikoli...

Zcela přehlížíme skutečnost, že názory občanů jsou sice ovlivňován­y například médii, ale že vycházejí i z vlastního poznání, z vlastního každodenní­ho kontaktu s realitou, což často politiky překvapuje Urážíme občany a ženeme je do politické náruče těch, kdo tvrdí, že pojmenováv­ají věci pravým jménem, a předstíraj­í, že na rozdíl od „systémovýc­h“politickýc­h stran a politiků znají řešení problémů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia