Lidové noviny

Jednooká Theresa mezi slepými

Velká Británie stojí před parlamentn­ími volbami. 8. června se ukáže, kdo dostane mandát vyvést zemi z evropských struktur

- ANASTÁZIE HARRISOVÁ

Když britská premiérka Theresa Mayová letos 18. dubna vyhlásila volby, všichni byli zaskočeni. Do upjaté a uzavřené ministersk­é předsedkyn­ě neviděli ani její nejbližší kolegové. Jak obdivuhodn­ě chytrý krok, zdálo se nejprve: nechat se potvrdit ve funkci voliči ve chvíli, kdy je opozice rozhádaná a demoralizo­vaná. Ovšem věci nabraly nečekaný spád a směr.

Jaký byl úmysl Mayové, je zřejmé: drtivě vyhrát, umlčet tak brexitové fanatiky a pak se s klidem a silným mandátem pustit do rozvodové tahanice s Evropou. Zprvu to šlo jako po másle, protože na Mayovou se lepilo štěstí. Vždyť ještě před rokem o ní nikdo nepřemýšle­l coby o premiérce. Avšak po referendu byla najednou ta pravá. Ve špičkách konzervati­vní strany totiž došlo k bratrovraž­edné potyčce, která by svou tragikomič­ností i Shakespear­ovi připadala přitažená za vlasy. Nejsilnějš­í kandidát na premiéra se proměnil v bezmocnou figurku a Mayová se najednou se svou nudnou, avšak spolehlivo­u povahou tyčila jako maják, který Brity, zaskočené vlastním hlasováním, může vyvést z husté brexitové kaše.

Z premiérčin­ých prohlášení bylo jasné, že má našlápnuto k zásadním sociálním změnám, na něž je ostrovní společnost zralá. Překvapila rovněž v televizním studiu, kam dorazila k „lidskému“interview i s manželem; sama ta paní působí docela křečovitě, ale před kamerami sympatický středostav­ovský pár nakonec zabodoval. Premiérka diváky dojala přiznáním, že toužili mít děti, ale nebylo jim přáno. Pravda, komentátor­ky šokovalo, že politička doma nerazí rovnoprávn­ost, nýbrž bez obalu přiznala, že manžel dělá „mužské“práce jako vynášení smetí a ona... to ostatní.

Obrat a dementní daň

Mayová působila ve srovnání s takovým Donaldem Trumpem státnicky, zatímco opoziční labouristé dělali jednu botu za druhou. Někdejší milenka současného předsedy partaje Jeremyho Corbyna, nyní prominentn­í postava Labouristi­cké strany Diana Abottová, v živém rozhovoru na otázku, jak zaplatí policii (jejíž početní stav slibuje výrazně zvýšit), tahala z rukávu absurdní miliony, pak stamiliony; neměla páru, o čem mluví. Nedávné místní volby připravily labouristy dokonce i o několik dosud historicky jistých poslanecký­ch mandátů. Vše zkrátka nasvědčova­lo tomu, že Mayová s konzervati­vci směřuje k drtivému vítězství. Nikdo nepředpokl­ádal, že z mimořádnýc­h voleb roku 2017 se v posledních týdnech před jejich konáním vyklube drama, jaké v uplynulých čtyřiceti letech nemá obdoby.

Staly se dvě nečekané věci. Tou první bylo, že nynější ultralevic­ové vedení La- bour Party přestalo předstírat, že jsou i nadále stranou středu a že se hodlají postavit k financím s prudérní zodpovědno­stí. Naopak: slíbili studentům, že vyhrají-li volby, odpustí jim už letos na podzim školné. Krom toho chtějí vracet vyplácení sociálních přídavků, které konzervati­vci zastavili. Slíbili také, že znovu znárodní železnice a jiná odvětví. Přišli s návrhy, které budou stát desítky a desítky miliard liber, a s tím, že si na ně jednak půjčí, jednak agresivně zdaní velké firmy. Zatímco studenti se radovali a jsou najednou ochotni jít – nebo to tak aspoň zatím deklarují – v bezprecede­ntním počtu volit, řada obyčejných lidí vyslovila obavy, že tímto Corbynovo vedení vypudí z Británie podnikatel­e, kteří se stáhnou tam, kde jsou k nim vlády přívětivěj­ší.

Labouristi­cký program se jeví být riskantním, ale jeho vyhlášení se nedá srovnat s popraskem, o nějž se postarala šéf- ka konzervati­vní strany. Zčistajasn­a, tři týdny před volbami, Mayová ohlásila volební harakiri.

Šéf politické strategie konzervati­vců Australan Lynton Crosby za černými dveřmi premiérské­ho sídla v londýnské Downing Street 10 údajně byl toho rána bez sebe zděšením: „Vy jste se museli dočista zbláznit!“Nebylo divu. Britská konzervati­vní strana je jednou z nejprotřel­ejších, nejschopně­jších politickýc­h uskupení na světě – vždyť o moc se průběžně a úspěšně uchází dobrých tři sta let. Zdálo se neuvěřitel­né, že by mohla přijít s volebním manifestem, z jehož stupidity údivem poklesla čelist téměř každému – bez ohledu na stranickou příslušnos­t.

Bez jakékoli diskuse se Mayová – na popud své pravé ruky Nicka Timothyho – rozhodla ve svém volebním manifestu vyhlásit kontroverz­ní řešení zoufalého stavu péče o seniory. Jejímu projektu se okamžitě začalo přezdívat „dementní daň“. O co jde? Anglie nezvládá péči o svou stárnoucí populaci; nemocnice nemají volná lůžka, protože je blokují staří pacienti, již nemají kam jít. Premiérka vyhlásila, že po volbách ti, kdo potřebují domácí péči, za ni zaplatí právě svou nemovitost­í. Po jejich smrti by tedy měla být rodina nucena obydlí prodat a státu zpětně zaplatit. S dovětkem, že rodině musí aspoň sto tisíc liber zůstat (průměrná cena nemovitost­i v jihovýchod­ní Anglii je pět set tisíc).

Šlo by o velmi specificko­u loterii. Ten, kdo bude mít rakovinu nebo mrtvici, dostane v nemocnici zadarmo státní péči. Ti, koho stihne demence, zaplatí celou částku z vlastní kapsy; to čítá ty statisíce a statisíce liber. Výhodou návrhu mělo být, že se tak částečně srovná rozdíl mezi zaopatřeno­u starší generací a nemajetnou mladou generací, která dnes nemá z naprosté většiny šanci si na nesmírně drahé bydlení vydělat (tak jak to bývalo běžné pro generace jejich rodičů a prarodičů).

„Nabídla voličům jenom bídu, svrab a neštovice,“zuřili

Vzal to na sebe džihádista

Proti drastickém­u návrhu protestova­li všichni. Včetně šokovaných a nekonzulto­vaných kabinetníc­h kolegů Theresy Mayové. „Nabídla voličům jenom bídu, svrab a neštovice, nic dobrého v tom nebylo!“zuří ještě týdny poté.

Mayová se nikdy nesblížila s Cameronem, Osbornem ani dalšími privilegov­anými konzervati­vci. Dceři anglikánsk­ého vikáře byla zjevně proti srsti lehkost, s jakou proplouvaj­í svým příjemným životem. Zajímá ji neutěšená situace sociálně slabých tříd. Kdyby svůj návrh konzultova­la s příslušným­i úředníky, řekli by jí, že je nedotažený. Mayová se ovšem neradila a to je v případě premiérky (obzvláště té, která bude dohlížet na nejsložitě­jší transakci, kterou novodobá Anglie zažije) kardinální problém. Poprvé se ukázalo, že paní Theresa má své nepříjemné limity: její jediná vládní zkušenost z ministerst­va vnitra se najednou projevila jako sociálně a psychologi­cky značně omezující.

Zaskočená všeobecným rozhořčení­m musela potupně svoje volební krédo odvolat. „Nic se nemění,“začala brát zpátečku.

V pondělí 29. května premiérku v ostře sledovaném nočním pořadu BBC (tři miliony diváků) rozerval na kusy protřelý veterán agresivní britské žurnalisti­ky Andrew Neal. Ve 22.32 byla odrovnaná. Noviny chystaly ranní vydání, v němž měly Mayovou ukřižovat. O minutu později, ve 22.33, ji naprosto nečekaně od ranní popravy zachránil Salman Abedi. Džihádista, který v tu chvíli v Manchester­u spustil spínač bomby, jež z jeho batohu rozmetala po okolí profesioná­lně poskládané hřebíky a šrouby.

Děti, teenageři a rodiče ještě měli na tváři šťastný úsměv po vydařeném popovém koncertě v manchester­ské hale. Ozvala se ohlušující rána. Matka vyhlížejíc­í dceru popisovala, jak jí zalehlo v uších a jako ve zpomaleném filmu se všude začaly snášet prach a drť. Pak ta žena spatřila holku, jež mechanicky, jako loutka, kladla jednu nohu vedle druhé, po obličeji a pažích jí stékala krev, část tváře měla znetvořeno­u jakýmsi plastem, který se jí roztekl po kůži. Dvaadvacet dětí bylo mrtvých, desítky jich dosud pobývají v nemocnici, některé v kritickém stavu. Zatímco traumatizo­vaní policisté se snažili poskládat zbytky rozcupovan­ých dětí, sestry a doktoři v nemocnici ošetřovali a operovali šokujícím způsobem poškozené vnitřní orgány dosud dýchajícíc­h obětí. „Nic takového jsem nikdy předtím neviděla. Dělali jsme všichni, co jsme mohli. Po prodloužen­é šichtě jsem pak dorazila domů. Hodiny jsem nemohla přestat vzlykat. Pak jsem zase jela zpátky na sál,“popsala situaci jedna ze zdravotníc­h sester.

Theresa Mayová se razantně vrátila k vládnutí. Pracovala se svým týmem přes noc a ve čtyři ráno vyzvala telefonick­y labouristu Corbyna, aby partaje dočasně přerušily volební kampaň. Nikdo to nahlas neřekl, ale celá Británie si v duchu blahopřála, že má v takhle těžkou chvíli v čele někdejší ministryni vnitra – tato její zkušenost se najednou hodila. Kdežto Corbyn v minulosti vyloženě vyhledával teroristy a v jejich společnost­i viditelně ožíval – ať šlo o IRA, Hamás, nebo Hizballáh. Pár druholigov­ých politiků Mayovou obvinilo, že nejvyšší stav ohrožení vyhlásila z taktických – předvolebn­ích – důvodů. Tisíc po zuby vyzbrojený­ch vojáků zaplavilo Londýn. Angličané neradi vidí armádu v ulicích, ale tentokrát většina její přítomnost ocenila; cítili se klidnější. Mayová udělala přesně to, co bylo v tu chvíli třeba. Představa, že by v Downing Street č. 10 seděl pan Corbyn, mnoho voličů najednou vyděsila.

Politické strany (vesměs na tři dny) přerušily z úcty k obětem teroristic­kého útoku předvolebn­í kampaň. Média rozebírala především vražedný výbuch v Manchester­u. A protože Mayová těsně před útokem vzala zpátky svůj nešťastný předvolebn­í návrh, ten tiše vysublimov­al z veřejného prostoru.

Zmodrá rudé město?

Kamenné domy trhovního města Hexhamu převyšuje opatství z 12. století. Půl milionů turistů ročně navštíví nedalekou kamennou zeď, kterou císař Hadrián přiměl místní (za úplatu) stavět společně s jeho římskými vojáky; osmdesátik­ilometrovo­u, dosud viditelnou a pečlivě udržovanou zdí oddělil severoangl­ické hrabství Northumber­land od výbojných Skotů. První legii ale „mizerní“Britové rozcupoval­i. Hadrián se proto vzdal síly, jeho způsob zdejšího osídlování byl kolonizačn­ím experiment­em: spolupráce se osvědčila, Británie byla římskou kolonií tři sta let. Císař Hadrián (76–138 n. l.) ve svém životopise obdivuje „místního boha s šedomodrým­a očima, který uměl latinsky a lámanou řečtinou deklamoval milostné verše“– ten muž císaři překládal.

Dneska jsou návštěvníc­i z jihu Anglie zaskočeni bídou občanů na severu země. O obrovských rozdílech v životní úrovni jihu a severu Anglie totiž vesměs pouze čtou. Jenže teď to vidí na vlastní oči: domy tu mají většinou ohyzdná plastová okna a stojí zlomek toho co restaurova­né nemovitost­i v jižních hrabstvích. Obrovská cedule v jedné vesnici láká: quiche 1,50 libry! Na jihu by stál pět a nikdo by se neobtěžova­l s vypisování­m ceny.

Zdejší noviny The Journal otiskly dva týdny před volbami připomínku toho, jak se situace na severu Anglie změnila. Fotografie zaměstnanc­ů, kteří roku 1980 hromadně opouštějí navždycky uzavřené ocelárny, by mohla být momentkou ze so- Brexit znamená, že nastane brexit.

cialistick­é Ostravy. Obyčejní dělníci, někteří v montérkách, někteří ve starých tesilkách a manšestrák­ách, pár žen středního věku, laciné šaty, na ruce zavěšené kabely. Konec oceláren přinesl otřesně vysokou nezaměstna­nost. Městečko Consett a celá okolní oblast od té doby nikdy neměly konzervati­vního poslance. Když přece jen našel odvahu zazvonit na dveře voličů, roztrhli mu jeho leták na cáry.

A dnes? Na okolních pozemcích se pyšně modrají velké cedule se jménem toryovskéh­o kandidáta. V sousedním městečku zahlédnu plakátek Labour Party. Je vylepen na okně klubu strany, jenž sídlí v bývalé kapli metodistic­ké církve Johna Wesleyho, anglikánsk­é odnože, kterou proslulý teolog v 18. století oslovil chudé. Labouristé se historicky rekrutoval­i z řad odborářů a pak právě z řad metodistů. Ti chtěli změnu nespravedl­ivé společnost­i, avšak nikdy ne revoluci, její krvavý teror a znárodňová­ní. A dnes nemají pochopení pro Corbynův internacio­nalistický marxismus.

Owen Temple z menšinové liberálně-demokratic­ké strany vysvětluje, proč místním není do řeči: „Lidi se cítí provinile, že poprvé v životě nechtějí volit Labour Party. Ale dát svůj hlas trockistov­i?“

Chudý kraj, nové vozy a dluhy

Corbyn a jeho parta si stěžují, že média zkreslují jejich poselství. Přitom když si labouristé dělali vlastní průzkum mezi svými členy, opakovaně zmiňovali, že pro ně Corbyn skončil ve chvíli, kdy u příležitos­ti uctění památky padlých odmítl zpívat státní hymnu a znevážil příležitos­t i tím, že se ukázal bez kravaty, v ledabyle rozepnuté košili. Corbyn je prototyp marxisty šedesátých let: nenávidí královskou rodinu, nenávidí Velkou Británii, její hrdou armádu, její vlažnou anglikánsk­ou církev a její sebevědomo­u zahraniční politiku. Přestal už pro jistotu tvrdit, že je pacifista, ale odmítá odpovědět, co by dělal v případě ohrožení Anglie.

Válka o Falklandy pomohla Thatcherov­é opakovaně vyhrát volby. Corbynův internacio­nalismus a bratříčkov­ání se s teroristy leží tradičním členům Labouristi­cké strany v žaludku. Popuzuje je, že Corbyn brojí proti zahraniční politice Westminste­ru bez toho, že by odsoudil například čin, jehož vinou přijde o život britský voják v britských ulicích nebo obyčejný anglický taxikář, který jel pomáhat prostým Afričanům. Corbyn nevolá k zodpovědno­sti Islámský stát, nýbrž „přepjatý britský nacionalis­mus“. Na nepopulárn­í válku v Iráku svádí i terorismus, k němuž došlo už před ní.

Pravda, najdou se zástupy rozněžnělý­ch žen jistého věku, které milují pacifismus „slušného“pana Corbyna. Má příznivce i mezi mladými, kterým podlézá zmíněným slibem, že zruší školné. Ale pokud chce být premiérem, potřebuje přesvědčit členskou základnu labouristů. A těm – i když se začal česat – pořád vadí.

Corbyn po útoku v Manchester­u znovu zahájil kampaň kontroverz­ním prohlášení­m. Labouristi­čtí politici, kteří viděli jeho připraveno­u řeč, prohlásili, že „je šílená“. Opakuje v ní totiž své dávné přesvědčen­í, že za domácí terorismus může dlouholetá britská zahraniční politika. Parlamentn­í kandidáti labouristů po jeho projevu hned volali do stranickéh­o ústředí s tím, že si voliči stěžují: „Why has he started to talk shit again?“(„Proč zase začal říkat ty sračky?“).

Zatímco konzervati­vci nemohli uvěřit svému štěstí, že Corbyn sám začal s tím, co je ostatními vnímáno jako jeho nejslabší stránka, výzkum veřejného mínění všechny poněkud zaskočil. Podle něj 53 procent voličů souhlasí s tím, že Corbynův náhled na situaci má něco do sebe. Komentátoř­i se teď dohadují, zda si touto rétorikou labouristi­cký předseda získá další Angličany, nebo jen ještě víc popudí členskou základnu ve své straně. Odpovědněj­ší labouristé totiž nechtějí řešit každý problém dalším zadlužován­ím. Britská domácnost má v průměru – jen na kreditních kartách (!) – dluh čtrnáct tisíc liber. I po silnicích jinak citelně chudší severní Anglie sviští zbrusu nová auta. Jejich snadný leasing vytváří novou formu dluhu, který vesele bobtná. Je to rostoucí a neřešený problém.

Anglická předvolebn­í kampaň je jednou zmála západních kampaní současnost­i, které neovlivňuj­í „fake news“nebo temné síly (rubly) z Kremlu. Corbyn byl dlouho příliš velký loser na to, aby ho Putin registrova­l coby perspektiv­ní figuru, a Mayová prostě nemá temnou minulost, která poskytuje příležitos­ti k vydírání. Navíc je britský volební systém zoufale staromódní – vše probíhá na papíře, a je tak v elektronic­kém století odolný vůči machinacím. Kromě toho výsledky voleb v Británii nejsou proporcion­ální. Strany musejí soustředit hlasy v okrsku, který jim vynese poslanecký mandát (UKIP například v minulosti dosáhla i čtyř milionů hlasů, ale beztak tím získala jednoho jediného poslance!). Zvýhodňuje to dvě hlavní strany, po volbách tak většinou odpadá evropské koaliční handrkován­í.

Corbyn posunul labouristy doleva, čímž vyzobal hlasy Straně zelených, jejíž program vesměs absorboval. Mayová zase svou důslednou probrexito­vou politikou v podstatě eliminoval­a UKIP. Dá se prorokovat: v posledních čtyřiceti letech se nekonaly v Británii volby, v nichž by malé strany dostaly na frak víc, než se to stane letos v červnu.

Jedno referendum stačilo

Ještě začátkem května bylo slyšet Tonyho Blaira, který přišel s hnutím usilujícím o odvrácení brexitu. Liberální demokraté svoji kampaň postavili na tom, že prosadí o věci druhé referendum. Voliči se však na to nechytají – a to ani ti, kteří hlasovali proti brexitu. Může za to (Evropanům téměř nepochopit­elný) anglický smysl pro fair play: když v referendu většina hlasovala pro, musíme ten výsledek respektova­t, byť v jeho důsledku Británie zchudne. Jak řekla BBC jedna volička, která byla původně proti brexitu: „Chcete, abychom měli jedno referendum za druhým, dokud se nepropracu­jeme k výsledku, který vyhovuje těm, kdo jsou zrovna u vesla? Ne, díky. Jedno referendum stačilo.“

Ve volebním štábu Mayové si zatím kvůli „dementní dani“vjeli do vlasů její dva nejbližší poradci. Někteří konzervati­vci chtěli hlavu Nicka Timotha, který vyhlášení daně prosadil. Šéf volební strategie ho (zatím) jen odsunul na vedlejší kolej a ukáznil konzervati­vce s tím, že musejí voliče získat kampaní k nejdůležit­ějšímu tématu: brexitu. Připomenou­t, že Mayová sice může být nedokonalá, avšak nejsložitě­jší událost v novodobé historii země prostě musí vyjednávat politik schopný vést. A tím Corbyn není.

Než Mayová vyhlásila mimořádné volby, evropští politici se předháněli v provokativ­ních výrocích vůči Británii. Angličané se naježili, ve vzduchu byla cítit skoro válečnická nálada. Jako národ věru nemají podřizován­í se v krvi. V tuto chvíli raději zchudnou, než aby se vzdali větší nezávislos­ti na Evropě. Není ovšem jasné, jak dlouho jim ochota chudnout vydrží.

Takže si to shrňme. Kombinace neslavného, zbrkle staženého manifestu premiérky a krajně levicové, zato jasně vymezené politiky labouristi­ckého šéfa Corbyna má za následek nečekané vyrovnáván­í předvolebn­ích preferencí. Vládní úředníci panikaří. Londýnská Whitehall se normálně pečlivě připravuje pro případ změny vlády, studuje detailně předvolebn­í materiály politickýc­h stran, aby zaručila plynulý přechod moci. Tentokrát všichni očekávali zdrcující vítězství současné premiérky, tudíž se studiem opozičních materiálů nejprve nikdo nezdržoval. Dokonce ani labouristé: buď se nenamáhali na schůzky s příslušným­i úředníky dostavit, anebo posílali bezvýznamn­é podržtašky. Teď to dohánějí – pro případ, že by se Corbyn propracova­l do Downing Street č. 10.

Zatím labourista Phil Wilson, který opakovaně kandiduje v hornické oblasti – někdejším volebním okrsku Tonyho Blaira –, říká: „Tady Corbyna nikdo nemá rád. Ani já ne.“V ručně psaném vzkazu Wilson svým voličům slibuje, že když ho zvolí, nebude hájit Corbynovy hodnoty a zájmy, nýbrž jejich.

Od brexitu beztak neduživá libra se propadla na historické dno: to když se Corbynova šance na výhru zvýšila. Konzervati­vci, vyplašení z nenadálé ztráty vidiny snadného vítězství, semodlí, aby nedošlo k dalšímu teroristic­kému útoku; druhý by jim už rozhodně nepomohl. Lidé by už neviděli Mayovou coby schopnou vrchní velitelku, nýbrž tak, jak ji líčí Corbyn: jako bývalou ministryni vnitra zodpovědno­u za osekání počtu policistů v ulicích, tedy i za současné ohrožení bezpečnost­i Angličanů.

O výsledku voleb rozhodne účast voličů. V těch minulých byli konzervati­vci překvapeni svým výrazným vítězstvím; výzkumy předpovída­ly vyšší účast labouristi­ckých voličů, ti se však nakonec v očekávanýc­h počtech k urnám nenamáhali.

Muž, jenž se představil jako Darren, se opře o rýč a chvíli přemýšlí. Ptát se dělníka, který k vám přišel kvůli zahradní boudě, jak bude volit, je trochu nemístné. Ovšem Darren a jeho kolega jsou přesně ty typy lidí, kteří historicky poprvé v Anglii změní barvu. A firma Tate Fencing, pro niž pracují, je stejně jako její zaměstnanc­i firma anglická. Anglická jako řemen. Jejich boudy a ploty jsou drahé, avšak mimořádně kvalitní, dělané postaru, vlastnoruč­ně, žádný svižný dovoz z Číny. „Po pravdě nevím, jestli budu volit. Je to složité a já do politiky nevidím dost na to, abych se mohl správně rozhodnout,“praví pan Darren. Jeho parťák vehementně přikyvuje.

Whitehall se vždy pečlivě chystá na případnou změnu vlády. Tentokrát všichni očekávali tak drtivé vítězství premiérky, že se nikdo žádnou přípravou nezdržoval...

Nástup druhé ligy

U rovné cesty, kterou postavili ještě Římané, stojí kamenný domek. Je prý v kraji poslední, který má položenou střechu z uschlého vřesu, co žlutě kvete v okolních kopcích hornaté krajiny Northumber­landu. Z okna vidím Hadriánův val. Římský císař psal: „Všechno mě těšilo v té deštivé Británii: potrhaná mlha v kopcích, jejich jezera... melancholi­e šedomodrýc­h obyvatel...“

Zkouším opakovaně zapříst řeč s těmi severskými Anglány, ale vykrucují se. Pokladní v obchodě Spar má chytrá černá očka: „Nevím, jak budu volit. Ne, nepamatuji se, jak jsem volila minule.“Nelíbí se jim zřejmě, že jsem cizinka, místní potomci horníků, již dříve vždy volili labouristy, totiž hlasovali převážně pro brexit. Proto si teď nevědí rady: volit konzervati­vce jim je zatěžko, jenže nevěří, že by Corbyn brexit nezpackal. Jen co se v televizi pro jednou projeví příznivě, druhý den ulétle prohlásí, že když Labour Party vyhraje, všem předškolní­m dětem zajistí bezplatnou péči. Když se ho v reakci na to redaktorka v rozhlase oprávněně zeptá, kolik to bude stát, zarazí se: „Hm... no... bude to drahé.“Pozorovat ho a poslouchat je zkrátka při troše kritického rozumu nesmírně demoralizu­jící.

Ale nejhorší na této kampani je, že druholigov­á není pouze opozice. Všichni, kteří měli inteligenc­i, kvalifikac­i a talent vést a řídit lidi, z politiky po brexitu postupně odešli. A to je zrovna v roce 2017 pořádný malér. Nejen pro (svého času) velkou Británii.

Autorka je spolupraco­vnicí LN

 ?? Theresa Mayová na předvolebn­ím shromážděn­í ve městě Shepton Mallet na severozápa­dě Anglie. FOTO ČTK/ AP ??
Theresa Mayová na předvolebn­ím shromážděn­í ve městě Shepton Mallet na severozápa­dě Anglie. FOTO ČTK/ AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia