Lidové noviny

Stoprocent­ní pravda

Osobní výběr ze světového tisku

-

Také míváte pocit, že vás noviny zahlcují politikou? Pak vás uspokojí Anna Dubenková a Michelle Dozoisová, autorky jistého Rozcestník­u na www.nytimes.com. Jejich text se jmenuje 17 velkých příběhů, které nemají nic společného s politikou, takže je jasno.

Podle časopisu California Sunday Magazine žije v aljašském Dutch Harboru tolik orlů bělohlavýc­h, až jim místní lidé říkají holubi. Logicky. Žijete-li mezi stovkami majestátní­ch dravců, pak se pro vás i oficiální symbol USA stává poněkud otravným.

Anebo Dobré zprávy z Detroitu na webu ReadWrite. Město, jež kdysi postavilo Ameriku na kola, ale v posledních dekádách jen skomírá, předstihlo ve vývoji autonomníc­h (roboticky řízených) aut Silicon Valley. To jsou věci. Ale zároveň už míří k politice, že.

*** A teď pro změnu k čemusi osobnějším­u. Renomované noviny i weby si hýčkají zavedené sloupkaře či blogery a jen zřídka je střídají či doplňují. Někdy to tu reflektuje­me (odchod Silke Burmestero­vé ze Spiegel Online), jindy – zavaleni jinými úkoly – to pomineme (odchod Wolfganga Münchaua z téhož blogu). Teď to téma oživil nástup Breta Stephense do The New York Times.

Stephens není nováček v médiích (dosud The Wall Street Journal) ani na Rozcestník­u. Zajímavé ale je, jak se v newyorském listu uvedl. Svůj první sloupek otevřel mottem z Czeslawa Milosze: jeho citací starého haličského Žida o pravdě a pocitu vlastní jistoty.

„Má-li někdo pravdu na 55 procent, je to pěkné a nic proti tomu,“říká Miloszova postava. „Má-li někdo pravdu na 60 procent, je to skvělé, navíc štěstí a díky Bohu za to. Ale co si pomyslet o tom, kdo má pravdu na 75 procent? Moudří tvrdí, že je to podezřelé. A co když má někdo pravdu na 100 procent? ZBYNĚK PETRÁČEK Kdokoliv říká, žemá na 100 procent pravdu, je fanatik, zločinec a nejhorší lotr.“

*** Je-li tato pasáž krédem Breta Stephense, jeho protipólem je Margaret Stokowská z blogu Spiegel Online. Její článek s titulem Neexistuje trošku homofobní ukazuje rozdíl mezi uvažováním Stephense, řekněme konzervati­vního liberála, a jí samé, řekněme přísné pokrokářky.

Stokowskou vytočil německý ministr financí Schäuble. Na otázku listu Rheinische Post k adopci dětí homosexuál­ními páry řekl: „Uzákonili jsme rovnoprávn­ost mezi registrova­ným partnerstv­ím a manželství­m. Nechci se pouštět do paušálních soudů v otázce adopčního práva. Jde tudíž především o termín ,manželství‘. Ptám se jen, zda tento pojem, který je od biblických časů určen pro soužití muže a ženy, se má bezpodmíne­čně používat i pro jiné formy partnerstv­í.“

Připadá vám ten postoj odsouzeníh­odný? Stokowské ano. Už odkaz na biblické časy je pro ni pošetilý, neboť se týká doby, kdy „kamenování bylo okej a zuby se tahaly bez umrtvení“. Daleko víc ji ale rozčiluje něco jiného. To, že Schäuble – a k témuž tématu i kancléřka Merkelová – užívá slova jako „ptám se“, „pochybuji“, „nejsem si zcela jist“. Už jen sama pochybnost, pouhá odchylka od stoprocent­ní jistoty, je pro autorku nepřijatel­nou podporou privilegií (rozuměj nezaslouže­ných privilegií heterosexu­álů), tedy i podporou diskrimina­ce ostatních. Sahá k oblíbenému argumentu: „Nelze být jen trochu proti manželství pro všechny, podobně jako nelze být částečně těhotný.“

Margaret Stokowská je ryzí ukázkou člověka přesvědčen­ého o své pravdě na 100 procent.

Má-li někdo pravdu na 60 procent, je to skvělé a díky Bohu za to. Kdokoliv ale říká, že ji má na 100 procent, je fanatik, zločinec a nejhorší lotr.

*** Podezřívav­ý ke stoprocent­ním pravdám je naopak David Brooks, komentátor The New York Times. Jeho oblíbeným tématem je hledání nějakého pojítka společnost­i, která se stále více atomizuje podle stále většího důrazu na stále větší počet různých identit.

Brooks si všímá, že v USA se vytrácí jednotící národní příběh, jenž spočíval na biblickém Exodu. Je to příběh těch, kteří opustí útlak ve starém světě a vyrazí za svobodou na západ, příběh sebedůvěry. Jenže dnes místo toho spolu soupeří čtyři různé narativy. Libertariá­nský (doma je mezi tradičními republikán­y), globalizač­ní (v Silicon Valley), multikultu­rní (ve školách) a trumpovský (America First). Soupeření míří ke dvěma východisků­m: k modelu mocenskému, tedy impériu ve stylu nového Říma, či k modelu laboratoře talentů, jaký by z Ameriky udělal nové Athény. K té poslední možnosti upírá svou naději právě Brooks. Vidí v ní nové pojítko, příběh exodu pro informační éru. Škoda jen, že ani nenaznačí, kdo by tu vizi mohl uskutečnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia