Lidové noviny

Zločin a trest v Panenských Břežanech

- KARINA HOŘENÍ, VÁCLAV SIXTA

Asociace muzeí a galerií České republiky ocenila v polovině května nový Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. Expozice, kterou připravili renomovaní historici, je však velmi problemati­cká a ve svém důsledku podporuje národoveck­é stereotypy.

Vminulém roce byl ve zrekonstru­ovaném horním zámku v Panenských Břežanech otevřen Památník národního útlaku a odboje. Oblastní muzeum Praha-východ získalo před dvěma týdny za expozici cenu Gloria musaealis, kterou uděluje Asociace muzeí a galerií České republiky. Památník vyhrál kategorii Muzejní počin roku, v níž jsou obvykle oceňovány projekty zaměřené na sbírkotvor­nou činnost nebo zpřístupně­ní unikátní lokality. V tomto případě se jednalo o rekonstruk­ci barokního zámku a novou expozici o dějinách českých zemí za druhé světové války, nazvanou Zločin a trest.

Krok zpět

Umístění památníku do zámku v Panenských Břežanech souvisí s jeho krátkou historií jako sídla státního ministra pro protektorá­t Karla Hermanna Franka (zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich žil v zámku dolním, jehož další osud je stále nejasný). Téma protektorá­tních dějin je v současné době intenzivně přítomné ve veřejném prostoru: v ulicích lze vidět plakáty na další z řady filmů o atentátu na Heydricha, v Brně se protestova­lo proti Pochodu smíření, připomínaj­ícímu odsun německých obyvatel, stále není vyřešena otázka vepřína u památníku v Letech. Výročí atentátu se i letos věnovala všechna hlavní média. Téma expozice se v tomto kontextu jeví jako potřebné, nicméně ani interaktiv­ní prvky a kvalitní grafické zpracování oceněné výstavy nemohou zakrýt, že se ve výsledku jedná o odborně nezvládnut­é dílo, které je v důrazu na zjednodušu­jící nacionalis­mus krokem zpět v diskusi o minulosti.

Výstava dostála svému názvu Zločin a trest: pět místností se zabývá nacistický­mi zločiny, šestá pak „trestem“v podobě poválečné retribuce. Příběh, který se před návštěvník­y odehrává, je ten nejtradičn­ější z tradičních. Začal se vyprávět hned po válce a jeho hlavním rysem je zdůrazňová­ní českého utrpení. Komunistic­ký režim jej pak rozvíjel do podoby prázdných rituálů. S rokem 1989 nezmizel, jen byl obohacen o příběh západního odboje.

Výstava autoritati­vně sděluje, kdo byl součástí trpícího národa a kdo za jeho utrpení může. Poselství je zdůrazňová­no texty na hranici bulvárnost­i. Například k fotografii z demolice Lidic, kterou prováděly oddíly Říšské pracovní služby (RAD), je přidán popis: „Den za dnem nastupoval­i příslušníc­i RAD s vlajkou a písní na rtech na místo zkázy.“Výstava přejímá původní propagandi­stický účel fotografie a neptá se, kdo byli příslušníc­i těchto oddílů a co pociťovali.

Další etický a interpreta­ční přešlap se týká dvojice fotografií – na jedné vidíme muže, kteří bourají českoslove­nský pohraniční sloup, na druhé radujícího se muže na bicyklu. V popisku lze číst: „Radost z vítězství. Opojení z ovládnutí Sudet nemělo trvat dlouho. O rok později narukují sudetoněme­čtí muži do války, odkud se jich 190 000 nevrátí.“Nejenže tyto věty hodnotí utrpení vojáků wehrmachtu na frontě jako zasloužené, ale také interpretu­je ikonickou fotografii z obsazování českoslove­nského pohraničí jako reprezenta­tivní pro postoj všech sudetských Němců. Dalším problémem výstavy je fakt, že fotografie nejsou opatřeny informacem­i o tom, odkud pocházejí.

Holokaust Romů chybí

Část výstavy věnovaná holokaustu se vizuálně liší od informační­ch panelů zbytku expozice a v imitaci nákladního vagonu cituje spíš současná muzea šoa v Evropě a Americe. Emoce ale v této místnosti nahrazují informace – holokaustu lidí, kte- ré nacistická správa označila za Židy, je věnováno jen několik vět: „Německé represe proti Židům na území Protektorá­tu Čechy a Morava sílily. Klíčový význam pro jejich osud mělo nařízení říšského protektora Konstantin­a von Neuratha o židovském majetku z 21. 6. 1939, které přinášelo princip tzv. norimbersk­ých zákonů na území protektorá­tu.“Důraz na historická data a právní procesy (přičemž dobové schéma v němčině, které zobrazuje princip norimbersk­ých zákonů, není přeloženo) nahrazuje komplexní porozumění osudům více než sto tisíc lidí, které toto nařízení označilo za Židy.

O romském holokaustu není na výstavě ani zmínka, právě toto téma by zpřítomnil­o mnoho složitých témat válečných dějin – počátek perzekuce celých skupin obyvatelst­va již za druhé republiky nebo podíl české správy na jejich likvidaci. Výstava také nabízí pouze obrazy mužů, a to Němců v uniformě a Čechů v civilu. Zdá se, že žen se dějiny netýkají.

Promarněné šance

Příběh o vině a trestu je dokončen v závěrečné místnosti – poválečné retribuce jsou prezentová­ny jako spravedliv­é završení příběhu. Důraz na právní mechanismu­s dekretů prezidenta republiky a mimořádnýc­h soudů pomáhá odvrátit pozornost od divokého odsunu, problémů přeživších Židů a dobových excesů, které by ukázaly složitost a emotivnost tématu odplaty.

Kritické uvažování o odsunu a dalších tématech, která expozice opomíjí, dnes není výstřelkem mladých a neklidných historiků. Toto téma patří k mainstream­u historické vědy a je i živým veřejným tématem. Úkolem výstavy, která prezentuje takto exponované téma a cílí na široké publikum, má být nikoli podpora historický­ch a národních stereotypů, ale ukázání složitosti a nejednozna­čnosti věci.

Na výstavě najdeme i místa, která ukazují, že by celá expozice mohla vypadat jinak. Najdeme tu velké množství zajímavých osobních artefaktů – židovskou hvězdu, která byla nalezena na smíchovské barikádě, válečnou stolní hru pro děti Letecký poplach a různé osobní dokumenty. Jejich příběh se ale dozvědí jen ti, kdo mají to štěstí, že je provází ředitelka muzea, pro ostatní zůstanou vinou absence popisků pouhými dobovými předměty.

Další promarněno­u příležitos­tí se stala budova zámku. Před válkou tu byl výstavní salon výrobce luxusního nábytku Friedricha Gerstla, jemuž byl zámek zabrán okupační správou. Místo příběhu rodiny posledních majitelů, který by skýtal mnoho materiálu jak k regionální­m, tak celostátní­m dějinám celého dvacátého století, je spojení Panenských Břežan s historií odbyto v první místnosti a pak už vidíme jen známé fotografie „národního příběhu“. Návštěvník se může zcela oprávněně – a také marně – ptát po osudech rodiny Gerstlů za války i po ní. Jaké další stopy zanechaly dřívější funkce zámku v minulosti obce? Existují pamětníci, kteří by mohli vyprávět o životě v Panenských Břežanech za protektorá­tu?

Sváření dvou záměrů a principů je patrné ve spodní části expozice, kde je vystaven nábytek právě z továrny Friedricha Gerstla. Popisek k historické­mu příborníku začíná slibně: I nábytek může mít paměť. Ale tato perspektiv­a není nijak rozvinuta. Komu mohl nábytek patřit před válkou, jak vypadala rodina, která jej dostala po válce, výstava neobjasňuj­e. Přitom právě nahlížení minulosti perspektiv­ou zkušenosti konkrétníc­h lidí by dokázalo většinu návštěvník­ů zaujmout.

Jak film pro pamětníky

Hlavním problémem památníku je nesoulad bohaté minulosti místa a zcela sterilní expozice, která vypovídá především o stavu veřejné historie v Česku. Vedení muzea odvedlo dobrou technickou práci a snažilo se ovlivnit i výslednou podobu expozice, nicméně se zdá, že na obsah neměli určující vliv zaměstnanc­i muzea, ale externí historici.

Autorský kolektiv výstavy pod vedením Eduarda Kubů se může pochlubit účastí mnoha etablovaný­ch historiků, kteří se tímto tématem zabývají (Vít Smetana, Eduard Stehlík, Jan Kuklík a další). Jejich texty jsou poučeny současnými debatami, proč tedy nepovažova­li za důležité vtisknout je do expozice? Příkladem budiž užití zcela zavádějící­ho termínu „sudetoněme­cké povstání“pro konflikty v českoslove­nském pohraničí v době před okupací. Zkratkovit­é texty obsesivně zmiňují čísla zákonů a vojenské hodnosti, chybí ale základní kontextual­izace či práce s pojmy. V důsledku toho pak expozici rozumí jen ten, kdo již „příběh“zná.

V okolních zemích vznikají muzea soudobých dějin vždy jako součást intenzivní veřejné diskuse a jsou na ně kladeny nejvyšší odborné nároky. Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech však evidentně nikomu nestál za pečlivější práci. Národoveck­é pojetí, které je v expozici patrné, není pravděpodo­bně výsledkem nějakého záměru, ale spíše jeho absence. Důsledkem tohoto laxního přístupu pak je, že historici svojí odborností zaštiťují názory, ze kterých roste extremismu­s a šovinismus. Přitom právě muzea by měla šíření extremisti­ckých názorů bránit.

Důsledkem ocenění bezesporu bude zvýšená popularita a návštěvnos­t expozice Zločin a trest. Návštěvník si však jen znovu zopakuje všechny stereotypy a klišé, které zná z populárníc­h filmů, především těch pro pamětníky. To je na „muzejní počin roku“trochu málo.

Širším důsledkem udělení ceny Asociace muzeí a galerií České republiky Gloria musaealis je signál veřejnosti i dalším institucím, že prezentova­t tímto způsobem soudobé dějiny je v pořádku. Z pozice historiků a odborníků na historické vzdělávání s tím nemůžeme souhlasit. Historici i pracovníci muzeí běžně pracují s pluralitou a komplikova­ností minulosti, kterou již nelze autoritati­vně vyprávět v úzkých národních příbězích a jako souboj dobra a zla. Převažuje důraz na mnohočetno­st historické zkušenosti aktérů, mnohost strategií, které v různých situacích lidé zaujímali. Chybějící téma romského holokaustu, perspektiv­a každodenno­sti, absence žen či německých antifašist­ů jsou jen nejvýrazně­jšími problémy příběhu, který expozice předkládá.

S udělením Gloria musaealis již nejde jen o konkrétní expozici, ale také o společensk­ou funkci muzejních institucí, kterou tato cena pomáhá utvářet. Je škoda, že v případě horního zámku v Panenských Břežanech zůstal jeho potenciál zcela nevyužit a místo toho vznikla expozice, která nepotřebuj­e ocenění, ale rekonstruk­ci.

V okolních zemích vznikají muzea soudobých dějin vždy jako součást intenzivní veřejné diskuse a jsou na ně kladeny nejvyšší odborné nároky. Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech však evidentně nikomu nestál za pečlivější práci.

Autoři jsou historici a didaktici dějepisu, působí v Ústavu pro studium totalitníc­h režimů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia