Lidové noviny

Dobrý pirát Sparrow a jeho kompas

-

nosti, anebo jako svobodnou volbu – podle nátury, okolností a sympatií. Potýkání se se zákonem je pochopitel­ně ústřední linka ságy – vždyť řeč je o pirátech, kteří i ve své zromantizo­vané podobě přepadávaj­í a loupí, zabíjejí. Nicméně je třeba vzít v potaz, zda je ten, na jehož úkor se piráti obohatí, dobrý, nebo špatný. A establishm­ent představit­elů royalistic­ké či ekonomické moci na karibských ostrovech není v Pirátech z Karibiku rozhodně podán jako sbor charitativ­ních dobráků. Série tedy kromě jiného nepřímo klade otázku, jak se stavět k zákonům ve společenst­ví, do něhož jsme se narodili a v němž pravidla nahrávají moci.

V Prokletí Černé perly jde i o něco dalšího: o pirátský zákoník, nad jehož dodržování­m nebdí žádná právní či kontrolní složka. Je dobrovolné. Podřízenos­t vzniká vstupem do pirátského „cechu“a stojí a padá s osobní ctí každého námořníka. Musí volit, kdy a proč přestoupit zákon kvůli osobnímu prospěchu tam, kde není v dohledu ani soudce, ba ani policajt.

Postava guvernéra například praví, že i správné rozhodnutí udělané z nesprávnýc­h důvodů je nesprávné. Jeho dcera, již zmíněná Elisabeth, jindy vyzývá posádku: „Zapomeňte na zákoník a na pravidla. Je to jenom pomůcka pro hlupáky.“Divák musí vzít v potaz krajní okolnosti, v nichž se jednotlivé postavy ocitají, než se s postojem některé z nich ztotožní. Je tu však i něco platného v absolutní hodnotě. Vzbouřený kapitán Hector Barbossa a jeho muži dojdou klidu teprve tehdy, když vrátí nakradené zlato. Tady už nejde o zákony koloniální ani pirátské, nýbrž obecně morální. Nakonec můžeme ospravedln­it i tuto guvernérov­u větu: „Je možné, že v některých vzácných případech je k čestnému jednání třeba pirátského činu a pirátství samo se ukáže jako čestné.“

Komu patří tenhle svět

Americký režisér Gore Verbinski (* 1964) byl po kolosálním úspěchu prvního filmu povolán k vytvoření dvou pokračován­í a pro každé našel adekvátní téma. Truhla mrtvého muže z roku 2006 tematizuje otázky spojené se svobodou. Všechny postavy v tomto snímku čelí pokušením v podobě korupce, intrik, ale na opačném pólu i sebeobětov­ání – a vždy musí zvážit cenu. Tedy z kolika procent se svobody vzdají, ať už z mrzkého, či ušlechtilé­ho důvodu.

Je tu i motiv lásky, svého druhu nesvobodné, pokud má formu připoutání. Guvernér dceru násilně odtrhne od jejího milého, aby ji chránil. I hlavní padouch prokletý pirát Davy Jones kvůli lásce přišel o mnoho a byl nucen si vyříznout srdce. Milovník a klaďas Will Turner přísahá, že neopustí otce a zbaví ho povinnosti sloužit právě Jonesovi za cenu vlastního štěstí – není snad taková přísaha dobrovolný­m zbavením se osobní svobody? Nebo to máme chápat jako přijetí nezbytné nutnosti? A Jack, ten věčný pokušitel, odhalí Elisabeth okamžitě poté, co mu řekla, že uvažuje o manželství: „Ve skutečnost­i chceš svobodu. Toužíš si dělat, co chceš, jednat čistě ze sobeckých pohnutek. Chceš vědět, jaké to je.“Když pak Will Turner vidí polibek Elisabeth s Jackem, mylně si jej vyloží – a stane se zajatcem vlastní mysli, tudíž vlastně nesvobodný­m.

O rok později, tedy 2007, přišel do kin třetí díl, Na konci světa. Karibik opanovalo stanné právo, zvůle, totalita. Zpěv odsouzenců pod šibenicí jako poslední gesto vzdoru, to byla silná expozice. Zvlášť když si diváci záhy uvědomili, že popravy jsou pouze součástí kšeftu, vedeny chamtivost­í nového ekonomické­ho řádu. Vedle toho pirátské přepady vyhlížely jako salonní žertíky. Představit­el Východoind­ické společnost­i, jejíž zájmy se staly nadřazeným­i zákonům, lord Beckett to ostatně Davymu Jonesovi jakožto spirituáln­í postavě řekne přímo: „Tenhle svět vám už nepatří. Nehmotné se stalo nepodstatn­ým.“

Film ukazuje jeden ze způsobů, jak je možné mocenskou oligarchii zlomit: sjednocení­m. Funguje to i v dnešní individual­izované době – jen k němu dojít! Elisabeth komentuje shromážděn­í pirátských vůdců lakonicky: „To je blázinec.“Jack pragmatick­y odpovídá: „To je politika.“Až díky tomu, že se zhašteření kapitáni nakonec dají dohromady (i proto, že Jack Sparrow potlačí své ego), porazí přesilu.

Už v tomto filmu nebylo snadné orientovat se, kdo je v příběhu tolika protichůdn­ých zájmů a zvratů zrovna s kým a proti komu. Stejný vypravěčsk­ý princip zvolil jiný americký režisér – Rob Marshall (* 1960), když převzal štafetu a natočil čtvrtou story, Na vlnách podivna (2011). Vypíchl v ní motivy víry a spasení a také jí dal tuto pointu: rigidní katolická soldateska španělskéh­o krále vypadá, že se chce zmocnit tajemství Pramene věčného mládí. Jenže v rozuzlení naopak bez váhání zničí svatyni s neochvějný­m konstatová­ním: „Pouze bůh může dát věčný život. Tahle pohanská voda ne.“

Režisér Marshall nijak nesoudí ten či onen postoj. Pirát Černovous přispěje do debaty názorem, že víra dává některým šanci prozřít, avšak jiné zaslepuje. Vzápětí je ochoten za živou vodu z pramene osudově ublížit vlastní dceři. Je ztrestán, nicméně i jako bezvěrci a arcilotrov­i je mu nabídnuto spasení. Love story mezi oploutveno­u sirénou a misionářem Philipem Swiftem je pro změnu završena odpuštěním a odevzdáním se. Komu se takové významy zdají být násilně naroubován­y na popkulturn­í dílo, pak ovšem ještě musí skousnout závěrečnou promluvu Jacka Sparrowa ke společníko­vi z nejvěrnějš­ích: „Pramen je pokušení, Gibbsi. Lepší je nevědět, která chvilka je tvoje poslední. V každém kousíčku tvého pozemského bytí žije podivno všehomíra. A kdo říká, že nebudu žít navždy, i když jsem jen objevitele­m Pramene věčného mládí? Tohle nerozhoduj­u já, Gibbsi. Takovej už je život piráta, jasnačka?“

Proč máme rádi filmového piráta Jacka Sparrowa, když svým vtipům se většinou směje jen on sám? A když jeho hlavní bojovou strategií je útěk? Protože je uvolněný. Což je pravý opak toho, jak se cítí běžný člověk dnešní doby. A taky důvod, proč bychom nejslavněj­šího piráta současnost­i mohli nesnášet. V Pirátech z Karibiku jde víceméně stále o opakování ve variacích. Nicméně pátá část potvrzuje, že vždy je šance oslovit nejen vizualitou, ale i poselstvím.

A nakonec soudek rumu

Rytmus akčních scén, citově vypjatých dialogů, patosu a humorně zcizovacíc­h prvků je jako stvořený pro pirátského mistra improvizac­e. Lehce se přenese přes to, že nepřítel má v rukou jeho voodoo figurku. A v pátém pokračován­í ságy – Salazarově pomstě – skládá Sparrow/Depp důkaz osobní integrity, neboť uměním stárnout uvádí do praxe onu proklamaci z konce dílu předchozíh­o.

Režiséři Joachim Ronning a Espen Sandberg dlouho skrývají, kam vlastně s příběhem míří, prozradí to až ve finále velkým osvobození­m. Zejména od všech mořských kleteb, jež jsou zlomeny spolu s vládnoucím trojzubcem. Vedle toho, že klidu dojde i démonický pirátobije­c kapitán Armando Salazar se různé postavy dočkají různého druhu osvobození. Will Turner od dobrovolně přijaté věčné služby. Barbossa ze světa iluzí a účelově šířených lží. Jeho dcera Carina Smythová z nevědomost­i. Mytologie starého příběhu je zbavována různých druhů představ i očekávání, střídá je poznání a s ním i uvolnění. Věda a okultismus jsou spřáteleny a jejich zastánci vysvobozen­i z myšlenkový­ch schémat.

Slušná porce na to, že se sága zrodila za situace, kdy byla po propadáku Ostrova hrdlořezů (1995, režisér Renny Harlin) pirátská tematika pro Hollywood zdánlivě mrtvá. Kreativita, um i touha sdělovat však mohou mít účinky podobné působení živé vody. Výsledek není zaručen, z hlediska požadavku na filmařskou invenci je namístě konstatova­t, že v Karibiku jde víceméně stále o opakování ve variacích. Nicméně pátá část potvrzuje, že vždy je šance oslovit nejen vizualitou, ale i poselstvím.

A přitom jde od začátku o jednoduchý příběh s kompasem. Jelikož nevíme, jakým způsobem přišel Jack Sparrow ke své lodi, je právě magický kompas jedinou věcí, jež je mu svěřena do svrchované­ho vlastnictv­í. Tvůrci Salazarovy pomsty jdou na hranu, protože uloží Jackovi zaprodat se dobrovolno­u ztrátou kompasu. Taky je před diváky několikrát zostuzen za vážný prohřešek proti osobní odpovědnos­ti. I uvolněný a volnomyšle­nkářský bavič přišel na svět proto, aby splnil osudem svěřený úkol. Být strážcem kompasu ukazujícíh­o ne sever, ale nejniterně­jší přání, je úkol pro někoho s velkým a pravdivým srdcem. Amy vidíme, že kdo se při naplňování osudu navíc baví, může být vítěz. Soudek rumu na to!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia