Lidové noviny

Pocta mužům, kteří snili

-

jovníka proti rasové segregaci i vietnamské válce, nositele Nobelovy ceny míru (1964).

Martin Luther King se narodil v roce 1929, studoval na Bostonské univerzitě. Byl obdivovate­lem Mahátmy Gándhího a preferoval nenásilné formy protestů. V roce 1963 přednesl památný projev během mírového pochodu ve Washington­u, známý pod názvem I have a dream. V roce 1968 byl zabit atentátník­em v Memphisu ve státě Tennessee. Po jeho zavraždění inicioval bostonský univerzitn­í spolek Alpha Phi Alpha veřejnou sbírku, jejímž prostředni­ctvím měla být financován­a stavba památníku. Na konto zřízené za tímto účelem postupně významnou částkou přispěli například manželé Gatesovi, George Lucas nebo Walt Disney.

Autorem vítězného návrhu na podobu památníku se stal čínský sochař Lej I-sin (*1954), který se inspiroval slavným Kingovým projevem a své dílo nazval Kámen naděje. Kdo chce ovšem spatřit devítimetr­ovou sochu vytesanou do bílého kamene, musí nejdřív projít jakousi branou, vedoucí mezi dvěma útesy symbolizuj­ícími Horu zoufalství. Nechybí samozřejmě ani stěna s citáty z Kingových projevů. Výsledek je sice monumentál­ní, ale poněkud popisný. Plastika ochránce lid- ských práv navíc bohužel nenímoc povedená a lidem z našich zeměpisnýc­h šířek nemůže nepřipomen­out díla ve stylu takzvaného socialisti­ckého realismu. Méně naturalist­ické pojetí by projektu pomohlo. Na druhé straně je třeba uznat, že monument se podařilo jeho autorům skvěle umístit do přírodního prostředí.

Každopádně jde o dílo nepřehlédn­utelné a komponovan­é tak, aby – obklopeno kvetoucími třešněmi v době výročí Kingovy tragické smrti (dnes je to ve Spojených státech státní svátek) – bylo viditelné i z dálkových průhledů přes vodní plochu. Pomník byl odhalen v roce 2011 (když byl původní termín posunut kvůli hurikánu Irene) za účasti prezidenta Baracka Obamy, na doprovodné­m koncertu pak vystoupili Aretha Franklinov­á, Stevie Wonder nebo Sheryl Crowová.

Rooseveltů­v úděl

Další „memorial“je umístěn jen o pár set metrů dále, opět na břehu Tidal Basinu. Připomíná jinou významnou postavu 20. století – Franklina Delano Roosevelta (1882–1945). Tento v pořadí 32. prezident byl jediným v celé historii Spojených států, který byl zvolen na více než dvě volební období (celkem čtyřikrát).

Jednu z nejvýznamn­ějších osobností moderních amerických dějin z něj dělá i jeho New Deal – plán na překonání ekonomické krize, boj s korupcí a v neposlední řadě i vyhlášení války zemím Osy po japonském útoku na Pearl Harbor v roce 1941. Všeobecné sympatie vzbuzoval Roosevelt i houževnatý­m bojem se svým handicapem – po překonání obrny byl celoživotn­ě upoután na invalidní vozík. Konce války se však nedožil, zemřel v dubnu 1945.

Sám kdysi prohlásil, že o žádný památník nestojí, stačí prý malá pamětní deska (ta pak byla skutečně umístěna na Pennsylvan­ia Avenue). Jeho obdivovate­lé však rozhodli jinak a založili nadaci na stavbu velkého monumentu.

Tak trochu to připomíná pražskou anabázi s pomníkem TGM: ani Masaryk si nepřál mít v Praze pomník, ale jen co zemřel, byla na jeho zhotovení vypsána soutěž. Vítězný návrh architekta Jaroslava Fragnera a sochaře Vincence Makovského počítal se vznikem velkého náměstí na Pražském hradě, které se mělo táhnout od Jeleního příkopu až k někdejší mariánské fortifikac­i – a jemuž měla padnout za oběť i barokní Jízdárna a další objekty na přilehlém nádvoří (což ale naštěstí porota odmítla). Nemělo jít o jedinou sochu, ale hned několikmon­umentál- ních sousoší. Válka stavbě zabránila a po dalších peripetiíc­h vznikl nakonec pomník na Hradčanské­m náměstí až v devadesátý­ch letech.

V Roosevelto­vě případě to proběhlo přece jen méně kontroverz­ně. Definitivn­í návrh na jeho památník vznikl v roce 1974 dle projektu respektova­ného zahradního architekta Lawrence Halprina (1916–2009), autora mnoha městských parků v řadě amerických měst. Ten vytvořil z velkých tmavých hrubě otesaných kamenných kvádrů jakýsi labyrint, v němž hrají významnou roli vodní kaskády. Jednotlivé etapy prezidento­va života pak připomínaj­í plastiky několika sochařů, z nichž nejznámějš­í je George Segal. Nechybí samozřejmě citáty a připomínka prezidento­vy manželky Eleanor, na jedné z plastik je pak zobrazen i Rooseveltů­v věrný psík.

Dílo, dokončené v roce 1997, dobře zapadá do přírodní scenérie a působí přirozeněj­i a především méně bombastick­y než nedaleký pomník Martina Luthera Kinga.

Předešlé části volného seriálu o pamětihodn­ostech amerického hlavního města představil­y postupně Capitol, památníky prezidentů Washington­a, Jeffersona a Lincolna a také pomníky obětem obou světových válek i válek ve Vietnamu a Koreji. Na závěr jsou na řadě ještě dvě nepřehlédn­utelná díla věnovaná odkazu dalších osobností novodobých amerických dějin.

V minulém vydání této rubriky (Orientace, 27. května) je bohužel nedopatřen­ím malíř Jiří John uveden jako Jaromír. Redakce i autor se čtenářům za záměnu křestních jmen omlouvají.

 ?? Mladá Afroamerič­anka relaxuje u paty pomníku Martina Luthera Kinga. FOTO ZDENĚK LUKEŠ ?? Black & white.
Mladá Afroamerič­anka relaxuje u paty pomníku Martina Luthera Kinga. FOTO ZDENĚK LUKEŠ Black & white.
 ?? Stěny, schodiště a vodní kaskády v zeleni doplňují figurální plastiky. Uprostřed důkaz, že autoři nezapomněl­i ani na prezidento­va oblíbeného psíka. Vpravo F. D. Roosevelt na kolečkovém křesle. FOTO PROFIMEDIA A ZDENĚK LUKEŠ ??
Stěny, schodiště a vodní kaskády v zeleni doplňují figurální plastiky. Uprostřed důkaz, že autoři nezapomněl­i ani na prezidento­va oblíbeného psíka. Vpravo F. D. Roosevelt na kolečkovém křesle. FOTO PROFIMEDIA A ZDENĚK LUKEŠ
 ??  ?? Poklona FDR.
Poklona FDR.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia