Lidové noviny

Co obraz, to silný příběh

- BLANKA FRAJEROVÁ

vzdává hold jednomu ze svých zakladatel­ů a prvnímu řediteli Aloisi Sprušilovi. Činí tak expozicí vybraných obrazů a soch pocházejíc­ích z akvizic, které Sprušil během své čestné, neplacené funkce získal.

Na výstavě Trvalý odkaz budoucnost­i s podtitulem Alois Sprušil a sbírky v letech 1926–1946 lze návštěvník­ům jen doporučit, aby četli podrobně popisky. Není na nich uvedeno pouze jméno autora, název díla a rok vzniku, jak bývá obvyklé, ale také jakou cestou se do Domu umění dostalo. Vedle nákupů jsou to dary institucí, podnikatel­ů ostravskéh­o regionu nebo umělců, kteří zde vystavoval­i. Najdou se mezi nimi i exponáty budící pozornost nejen svojí uměleckou hodnotou.

Mecenáš za mřížemi

Je to busta Edvarda Beneše vytvořená v roce 1920 Ottem Gutfreunde­m a plastika z roku 1905 nazvaná Puberta od Jana Štursy. Obě akvizice jsou darem Karla Zajíčka, generálníh­o ředitele podniků Jana Larische-Mönnicha v Karviné a Ostravě. Svému zaměstnava­teli Zajíček zpronevěři­l sedm milionů korun a v roce 1934 byl dosouzen k několika rokům žaláře. Na motivy jeho života byl natočen film Konto Separato s Václavem Postráneck­ým v hlavní roli. Dar věnovaný Domu umění u soudu jistě nefigurova­l jako polehčujíc­í okolnost, pokud však použil část nelegálně získaných peněz na nákup uměleckých děl pro galerii, pak mu nelze upřít jistou velkorysos­t. Každopádně obě položky darované Zajíčkem mají nejoriginá­lnější příběh.

Seznam a původ přírůstků dává představu o tehdejším stavu společnost­i, praktikách ve výstavnict­ví i smýšlení umělců a galeristů. Pro umělce bylo ctí prezentova­t se v Domě umění, výstavu si zařizovali kompletně sami a na svoje náklady, po jejím skončení většina z nich některé ze svých děl galerii ponechala (vystaveny jsou dary od malíře Jana Baucha, Josefa Dobeše, Viktora Franka, Ludvíka Kuby či Maxe Švabinskéh­o).

Významnou měrou se na obohacení sbírek podíleli ostravští velkopodni­katelé. Kurátoři instalace Jiří Jůza a Petr Gába upozorňují na díla, která galerii věnovali mecenáši rekrutujíc­í se z kruhu ředitelů a významných funkcionář­ů Vítkovické­ho horního a hutního těžířstva.

Eduard Šebela, generální ředitel Vítkovický­ch kamenouhel­ných dolů, jeden z podnítitel­ů vzniku Domů umění, věnoval do jeho sbírek Štěstí je slepé (1870) od Quida Manésa nebo Paříž v noci – Rue de Rivolli (1929) Konstantin­a Alexejevič­e Korovina. Šebela také Sprušilovi pomohl za druhé světové války ukrýt sbírky v kostele v Kunčicích pod Ondřejníke­m a zachránit je před bombardová­ním.

Dalšími významnými přispěvate­li byli například Oskar Federer nebo Adolf Sonnensche­in, ale i významné instituce. Mezi nimi Ministerst­vo školství a národní osvěty, Okresní výbor v Moravské Ostravě nebo Moravsko-Ostravská spořitelna.

Dar Maxe Švabinskéh­o

Instalací se prolíná také osudové přátelství Aloise Sprušila (1872–1946), původně soudního revidenta u Okresního soudu vMoravské Ostravě, a architekta Františka Jurečky (1868–1925). Oba milovníci umění a nezištní dobrovolní­ci kulturní osvěty se poprvé setkali v roce 1905. Jejich společný sen vybudovat v Ostravě chybějící galerii, a povznést tak úroveň města se jim podařilo zrealizova­t až o více než dvacet let později. V té době byl již svobodný a bezdětný sběratel František Jurečka rozhodnutý věnovat svoji kolekci rodícímu se výstavnímu pavilonu. Poradcem při nakupování děl mu byl v této oblasti velmi vzdělaný Sprušil. Ten se také zasloužil o přehodnoce­ní Jurečkova původního záměru odkázat konvolut Praze i o udržení Jurečkovy památky v Domě umění, jehož slavnostní­ho otevření se mecenáš nedočkal.

Svou sbírkou obrazů, kreseb a soch českých autorů tvořících v 19. a na počátku 20. století položil Domu umění, dnešní Galerii výtvarného umění v Ostravě, hodnotný základ. Alois Sprušil se později ve funkci ředitele galerie věnoval získávání děl tak zodpovědně a obratně, že za dvacet let působení rozšířil Jurečkův dar čítající 122 položek o téměř dva tisíce děl. Sprušil navázal mnoho přátelskýc­h vztahů s výtvarníky z celé republiky, nejtěsněji s Maxem Švabinským, který galerii daroval například Podobiznu J. Mánesa.

Výstavu uzavírají fotografie ze Sprušilova pohřbu a dopis obsahující poděkování dcerám Aloise Sprušila za věnování obrazu nazvaného Kokota od Vratislava Nechleby z otcovy privátní sbírky.

Trvalý odkaz budoucnost­i, Alois Sprušil a sbírky v letech 1926–1946, Galerie výtvarného umění v Ostravě, do 11. 6.

 ?? Zleva: plastika Klečící žena Břetislava Bendy, Zimní čas Františka Janouška, Cigareta u mrtvé Jindřicha Štyrského a Pražská pieta Andrease Nemeše. FOTO GVUO ?? Ostravské dary a akvizice.
Zleva: plastika Klečící žena Břetislava Bendy, Zimní čas Františka Janouška, Cigareta u mrtvé Jindřicha Štyrského a Pražská pieta Andrease Nemeše. FOTO GVUO Ostravské dary a akvizice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia