Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Nacisté přiměli umělce ke „slibu věrnosti říši“

-

tok na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942 vyvolal v protektorá­tu vlnu tvrdých represí. Byl vyhlášen výjimečný stav, rozeběhly se rozsáhlé pátrací akce a začaly masové popravy. Vedle brutálních odstrašují­cích aktů, jako bylo vypálení Lidic a Ležáků, se nacistická moc ale zaměřila také na aktivity, které měly pokořit celou protektorá­tní společnost. Jednou z nich byly manifestac­e, na kterých museli Češi projevit loajalitu k Německé říši. Organizova­la je protektorá­tní vláda pod bedlivým dohledem státního tajemníka Karla Hermanna Franka.

Vezměte si příklad z loajální elity

Jejich završením se stal oficiální manifest kulturní elity českého národa, který se konal 24. června v Národním divadle – později připomínan­ý v souvislost­i s tzv. anticharto­u a shromážděn­ím umělců tamtéž 28. ledna 1977. Organizace se ujali vedoucí oddělení kulturní politiky Úřadu říšského protektora Martin Wolf a Emanuel Moravec. Program byl naplánován téměř minutu po minutě. Úvodní slovo pronesl ředitel divadla Ladislav Šíp, hlavním řečníkem se stal herec Rudolf Deyl, Emanuel Moravec byl čestným hostem.

V publiku byli herci, zpěváci a hudebníci, vedoucí divadel, ředitelé, umělečtí šéfové, dirigenti, dramaturgo­vé atd. Zúčastnili se také předseda protektorá­tní vlády Jaroslav Krejčí, zástupci České akademie v Národním divadle v Praze 24. června 1942. věd a umění, kulturní rady a další představit­elé českého kulturního života.

 ?? FOTO ČTK ?? Slib věrnosti říši
FOTO ČTK Slib věrnosti říši

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia