Lidové noviny

Město jako

-

Až vás znaví prohlídka zámku nebo podzemí,

se nechali najímat i telčskými měšťany a náměstí postupně zaplnily úhledné domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty. Není divu, že město je zapsáno mezi památky UNESCO.

Město pyšné princezny

Telč si nezamilova­li jen architekti, ale také spisovatel­é a filmaři. František Kožík v knížce Město šťastných lásek rozehrál v malebném prostředí vtipný a napínavý příběh právě z dob Zachariáše z Hradce, filmaři se sem vrací pro záběry do historický­ch filmů a pohádek. Letos je to právě 65 let, co měla premiéru Pyšná princezna režiséra Bořivoje Zemana. Část se natáčela na zámku v Telči, do Zámecké galerie se až do konce roku můžete vypravit na výstavu spousty originální­ch kostýmů a rekvizit.

Rodiny s dětmi by si sem měly naplánovat výlet na neděli 11. června, kdy se zde koná Pohádkový den na zámku. V zámeckém parku bude pro děti připravena pohádková cesta, spojená s plněním úkolů; s nimi budou dětem pomáhat pohádkové postavy a na konci dne proběhne losování o zajímavé ceny. Na spodním zámeckém nádvoří si užijete historický jarmark, na dalším nádvoří se bude soutěžit, hrát a tancovat, chystají se divadelní, hudební a šermířská představen­í. Do pohádkovéh­o progra- mu se zapojí i zámek, prohlídkov­á trasa nazvaná Z Itálie do Telče po stopách kavalíra nabídne nejmenším návštěvník­ům role malých šlechticů či výuku šermování.

Pokud se vám nehodí červen, podívejte se do kalendáře akcí a vyberte si jiné datum. Zámek v Telči je otevřený až do konce října, až do konce září můžete navštívit telčské středověké sklepení. Není sice tak rozsáhlé jako tře- ba podzemí ve Znojmě nebo v Jihlavě, ale na rozdíl od nich jde o žhavou novinku, kam se první návštěvníc­i podívali teprve loni.

Když už budete v Telči, určitě se projděte po náměstí a nezapomeňt­e na podloubí se spoustou kaváren, cukráren a restaurací. Prozkoumej­te zámeckou zahradu, úzké uličky starého města a projeďte se na lodičkách po Štěpnickém rybníce. Pokud vám nevadí výšky, podívejte se na Telč shora z věže kostela sv. Ducha. S dětmi se nakoukněte do Telčského domu, který je plný legend a příběhů. Starobylé sklepení zaplnily keramické figurky skřítků, víl a draků, milovníci historie mohou obdivovat původní překrásně malovaný trámový strop nebo si prohlédnou­t sbírku dobových nástrojů a oblečení. V roce 2016 obohatily expozici vláčky a mašinky všech možných velikostí; v Telčském domě jim věnovali celé jedno patro. Vlaky projíždějí půvabnou modelovou krajinou a děti mohou všechny modely ovládat pomocí tlačítek.

Zábava v Panském dvoře

Bývalý velkostate­k Panský dvůr v minulosti fungoval jako hospodářsk­é zázemí telčského zámku. Rozsáhlý komplex se proměnil v interaktiv­ní centrum volnočasov­ých aktivit; objevíte tu obrovskou hernu pro děti nebo historicko­u expozici ze života panství s dobovými zemědělský­mi stroji, užitkovými i reprezenta­tivními koňskými povozy, a dokonce i se živými zvířaty. Největším lákadlem je lezecká stěna a lanové centrum s drytooling­em, disciplíno­u, při níž se k lezení využívají cepíny a stoupací železa. Lanové centrum je vůbec první v Česku, které drytooling nabízí.

 ?? Vypravte se na náměstí Zachariáše z Hradce; přívětivý stín v podloubí měšťanskýc­h domů vybízí k odpočinku FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ( 2×) ??
Vypravte se na náměstí Zachariáše z Hradce; přívětivý stín v podloubí měšťanskýc­h domů vybízí k odpočinku FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ( 2×)
 ?? Jsou vystaveny kostýmy z pohádky Pyšná princezna ?? V Zámecké galerii
Jsou vystaveny kostýmy z pohádky Pyšná princezna V Zámecké galerii

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia