Lidové noviny

Pro kosu existují praktické důvody?

-

Kdo chce mít výstavní trávníček, musí alespoň jednou za čtrnáct dní (ale čím častěji, tím samozřejmě lépe) naklusat na zahrádku se sekačkou. Motorové či elektrické mašinky se dávno staly základní a samozřejmo­u výbavou všech majitelů zahrad. Přesto se i dnes najdou „klasici“, kteří dávají přednost zkracování pažitu starou dobrou kosou. A dokonce jich přibývá.

Mnozí z nás mají jistě v živé paměti vzpomínky na letní prázdniny na venkově u prarodičů, na dědečkovu kosu a na zvuk broušení a naklepáván­í, při kterém běhá mráz po zádech, i na to, že kosení není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Kosa je pro někoho symbolem žní a prázdnin, někomu zase připomíná zlověstný nástroj smrtky.

Pojďme si stručně připome- nout, co vlastně kosa je. Ačkoli si pod tímto názvem představuj­eme celý nástroj včetně násady, kosa jako taková je pouze zahnutá plechová čepel, která seká trávu. Násada se odborně nazývá kosiště, mívá obvykle dvě držadla a bývá zhotovena ze dřeva. Kosa v primitivně­jší formě byla používána již v době železné, kosy podobné dnešním se začaly objevovat ve středověku. V době husitských válek se ujala jako účinná sečná zbraň. Při sklizních u nás potom postupně nahradila dříve oblíbenějš­í srp. Převyšuje jej efektivnos­tí práce – je širší a má tak větší záběr.

Aby kosa vykonávala svou práci dobře, je zapotřebí nejen zkušeného sekáče (neboli žence, jak by pravili naši předkové), ale i zodpovědné péče. Kosu je nutné zamokra brousit, k čemuž slouží kamenný brousek. Před samotným broušením je však nutné kosu lehce naklepat kladívkem na speciální kovové podložce, zvané babka. I samotné kosení je docela věda – chce to cvik a ze začátku určitě dohled a asistenci někoho zkušenější­ho. A také jistou dávku trpělivost­i a pozornosti. Malá chvilka nesoustřed­ění může během zacházení s kosou znamenat i nepěkný úraz.

A proč kosa, když máme snazší cesty? Jsou i ryze praktické důvody. Pokud například přijedete na chalupu po delší době, může se stát, že motorová sekačka dlouhá a tvrdá stébla zkrátka nestráví a kosa nakonec může být nejpraktič­tějším řešením, i když se při sekání pěkně zapotíte, a pokud nemáte praxi, tak si i zanadáváte. Výhodou kosy je také její naprostá ohleduplno­st k životnímu prostředí. Nejenže není potřeba benzin ani elektřina, ale navíc nehlučí. Práce s ní je fyzicky poměrně namáhavá – vynechte návštěvu fitness centra a „zničte se“tentokrát u něčeho užitečného!

Kosení se mimo jiné stalo v poslední době oblíbenou společensk­ou událostí i sportovním odvětvím. Sekáče můžete v těchto dnech potkat v pražské Stromovce i na loukách po celé republice, zvláště pak v horských oblastech. Někteří přátelé kosy berou svůj koníček opravdu vážně – jak jinak si vysvětlit, že v této netradiční disciplíně vyhlašují i soutěže, korunované mistrovstv­ím republiky?

Připravila Michaela Šedivá, spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia