Lidové noviny

Čas nakouknout

-

Již několik let se ti nejsmělejš­í účastní Víkendu otevřených zahrad. Tato akce, jejímž iniciátore­m je Přemysl Krejčiřík spolu s dalšími partnery projektu, umožňuje nahlédnout do niter českých zahrad a parků. Kromě řady více či méně často otevřených zahrad a parků majících povahu veřejnou, zaujme bezesporu také možnost nakouknout do zahrad soukromých, otevřených opravdu jen jedinkrát v roce. Letos to bude 10. a 11. června.

Dva směry obdivu

Vytane otázka, co k tomu asi ty lidi vede? Pochlubit se? Lidi přijdou, chodí a chodí, další a další. Tu uklouzne noha, tu ujede ruka a večer člověk kouká a radši by neviděl. Jenže „lidé zahradního typu“jsou docela jiný druh. Ono je tedy více druhů. Nicméně od těch lidí ostatních, pouličních, se liší hlavně tím, že obdivují. Zejména květenu a přírodu samu. Chodí, obdivují. Umí to. Umí se dívat a umí obdivovat. I třeba docela obyčejnou kopretinu, která se připletla do záhonu šalvějí. „A to byl, prosím pěkně, záměr autora?“ptají se. „Ale ani ne, to ona se tam tak sama vysela,“odpovídáte skromně a přitom víte dobře, kdo nad ní stál s motykou o pár týdnů dříve. Obdiv směřuje dvěma směry. Buď se ubírá cestou estetiky („To máte hezky udělané, ty kombinace, takové jemné.“), anebo se ubírá cestou soustrastn­ého sdílení („To musí dát ale práce, viďte že ano. Ale za tu krásu to stojí.“). Snadno lze uhodnout, kdo zahradu nemají toužíce po ní a kdo zahradu mají pracujíce na ní.

Právě práce je největší pojítko. Tedy lépe řečeno práce s výsledkem, tedy pěstění. Protože není lepšího, než si vyprávět o tom, co nám kde jak roste. Je to jeden velký úspěch lemovaný tu a tam nějakou ztrátou. V tu chvíli se v souvislost­i s neutuchají­cí prací v záhonech říká, že si zahrada pořídila nás, nikoliv my ji. Podobně se to říká o kočkách.

Není tedy vůbec od věci, ptát se tam, kde svému dvorku říkají zahrada U zelené kočky. Kateřina Pospíšilov­á, majitelka této zahrady, se zahradám věnuje profesio-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia