Lidové noviny

Zeman ve Vietnamu mine prádelnu

Kvůli zdraví prezident mění program své další cesty. Nenavštíví Ho Či Minovo Město

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ho Či Minovo Město, pojmenovan­é po „strýčkovi Ho“, komunistic­kém revolucion­áři a dodnes obdivované­m zakladatel­i země, je nejen největším městem Vietnamu, ale také symbolem sjednocení. Někdejší Saigon byl dvacet let centrem Jižního Vietnamu a právě tam v roce 1975 skončila krvavá vietnamská válka.

Osmimilion­ové město měl navštívit i prezident Miloš Zeman, který dnes odlétá na třídenní cestu do Vietnamu. Naposledy byl v Saigonu před deseti lety Václav Klaus. V dynamicky se rozvíjejíc­í metropoli jihu navíc funguje kancelář Czech Trade a Zeman by se tak na místě mohl pochlubit tím, jak hájí zájmy českého byznysu.

Ekonomické fórum v Saigon Rex Hotelu se ale nakonec bude muset obejít bez českého prezi- denta. Proti původnímu plánu Ho Či Minovo Město vynechá a navštíví jen hlavní město. „Program bude probíhat v Hanoji,“potvrdil LN prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček.

Jedním z důvodů, proč Zeman do Saigonu nakonec nepojede, je tamní klima. Zvlášť na jihu země panuje „prádelna“. Teploty sice nejsou o moc vyšší než v Česku, zato vlhkost dosahuje přes 80 procent a denně prší. „Takové počasí spojené i s dvouhodino­vým přeletem by bylo pro prezidenta vyčerpávaj­ící,“řekl LN zdroj z prostředí diplomacie.

Kromě oficialit, mezi něž patří setkání s vietnamský­m prezidente­m Tran Dai Quangem, chce Zeman otevřít i praktické otázky. Patří mezi ně například zřízení přímé letecké linky mezi Hanojí a Prahou. Pokračován­í a další informace o prezidento­vě cestě na straně 5

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia