Lidové noviny

Atmosféra strachu.

- SIMONA BARTOŠOVÁ

LONDÝN/PRAHA Necelé tři měsíce, tři útoky. Po květnovém výbuchu na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande v Manchester­u, při kterém sebevražed­ný atentátník zabil 22 lidí, se o víkendu v Londýně odehrál podobný útok jako na konci března. Tehdy atentátník najel do lidí na Westminste­rském mostě, zabil čtyři chodce a následně smrtelně pobodal policistu u budovy parlamentu.

Jeho činem se pravděpodo­bně inspiroval­i tři muži, kteří v sobotu pozdě večer najeli dodávkou do lidí na Londýnském mostě, poté vyskákali z auta a v blízké čtvrti Borough Market začali ná- hodně bodat do lidí. Účet za tento útok byl do uzávěrky LN sedm mrtvých, 48 zraněných a tři mrtví útočníci, které – stejně jako muže z březnového incidentu – zastřelila policie.

Teroristé drží Velkou Británii v šachu a evidentně s tím nehodlají přestat. Jak včera řekla britská premiérka Theresa Mayová, země zažívá nový trend, kdy terorismus plodí další terorismus, a útočníci tak mají dostatek inspirace. „Už toho bylo dost,“nechala se slyšet.

Teror pomocí kamionů, dodávek či aut je navíc snadný a levný, lze ho proto uskutečňov­at opakovaně. Je také účinný a těžko předvídate­lný. Plány zasít v lidech strach se teroristům částečně daří.

Už v pátek večer byly kvůli obavám evakuovány desítky tisíc návštěvník­ů rockového festivalu v německém Nürburgu.

V italském Turíně v sobotu při sledování přímého přenosu finále fotbalové Ligy mistrů explodoval­a pyrotechni­ka a v nastalé panice se podle informací policie zranilo přes 1500 lidí. Více čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia