Lidové noviny

Útočníky skolilo 50 nábojů

- SIMONA BARTOŠOVÁ

LONDÝN/PRAHA Británie se včera probudila do dalšího truchlivéh­o rána. Přesně před 14 dny se na koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové, jež včera uspořádala benefiční vystoupení, v Manchester­u odpálil sebevražed­ný atentátník a zabil 22 lidí. V sobotu večer, 22.08 londýnskéh­o času, pak víkendovou pohodu Britů i četných turistů narušil další útok.

Tři muži, jejichž identitu policie zná, ale do uzávěrky LN ji nezveřejni­la, najeli v bílé pronajaté dodávce na Londýnském mostě v centru města do chodců. Poté co několik z nich srazili a nabourali do betonové konstrukce mostu, jeli dál až k blízké čtvrti Borough Market, kde vyskákali z vo- zidla a za křiku „Toto je pro Alláha!“začali bodat do lidí noži s dlouhými čepelemi.

Borough Market je známa svým nočním životem a je plná restaurací a barů, kam míří za zábavou nejen Londýňané, ale i turisté. A v sobotu večer tu bývá mnoho lidí. Nejinak tomu bylo i tento víkend. Jeden z teroristů se dokonce do jedné z restaurací dostal a u vchodu bodl do krku mladou ženu. Návštěvníc­i restaurace se ale proti němu postavili – házeli na něj lahve a nakonec se jim podařilo ho židlemi vytlačit ven.

Útočníci na sobě měli vesty jakoby opásané výbušninam­i, podle svědků incidentu ale nevypadaly věrohodně, což následně potvrdila i policie. Upřesnila, že šlo o atrapy.

Blesková policie

Právě policisté zabránili v noci na včerejšek ještě většímu masakru, když na místo incidentu dorazili už za šest minut a o dvě minuty později všechny útočníky zlikvidova­li. Osm policistů na ně vystřílelo celkem 50 nábojů. Trefili přitom i jednoho kolemjdouc­ího.

Útočníci ale stihli zabít sedm lidí a zranili dalších 48. Ti byli rozvezeni do pěti londýnskýc­h nemocnic. Do uzávěrky LN v nich zůstávalo na 36 lidí, 21 v kritickém stavu. V úterý bude Británie za oběti držet minutu ticha.

Nemocnice byly stejně jako místo útoku a několik blízkých stanic nadzemní i podzemní dopravy po útoku z bezpečnost­ních důvodů uzavřeny.

Totožnost většiny obětí a zraněných nebyla do uzávěrky LN známa, je ale mezi nimi několik cizinců. Mezi zavražděný­mi jsou Kanaďan a Francouz, dalších sedm Francouzů, až dva Australané, dva Novozélanď­ané a jeden Němec utrpěli zranění. České ministerst­vo zahraničí nemělo informace o tom, že by mezi zraněnými či oběťmi byli čeští občané.

V souvislost­i s útokem pak včera londýnská metropolit­ní policie provedla razii v Barkingu, východním předměstí Londýna, kde bydlel jeden z útočníků. Zadržela celkem dvanáct lidí, včetně několika žen zahalených v šátcích. Razie se uskutečnil­a také v nedalekém East Hamu, odkud podle svědků policie odvedla dva muže. Věří, že útočníci pracovali sami, jestli jich ale útok připravova­lo více, je předmětem vyšetřován­í.

Británie zažila po dvou týdnech další teroristic­ký útok. Tři muži v Londýně během chvíle povraždili celkem sedm lidí, 48 dalších zranili. Sami jsou už po smrti – policie je při bleskové akci zastřelila.

Perverze islámu

Britská premiérka Theresa Mayová útok včera ostře odsoudila. „Musíme zrevidovat britskou protiteror­istickou strategii. Jsme až příliš tolerantní. Poslední útoky spojuje zlá ideologie, která překrucuje islám,“řekla. Této ideologii se podle ní nesmí dávat prostor.

„Jsme dnes všichni v šoku a rozhněvaní. Ale toto je naše město. Nikdy nenecháme tyto zbabělce vyhrát a nenecháme se zastrašit terorismem,“reagoval bezprostře­dně po útoku starosta Londýna Sadiq Khan.

Reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa, jenž chce islámský terorismus „vymýtit z povrchu Země“, na sebe nenechala čekat. „Musíme přestat s politickou korektnost­í a začít zajišťovat bezpečnost našich lidí. Potřebujem­e být prozíraví, bdělí a tvrdí. Potřebujem­e, aby nám soudy vrátily naše práva. Potřebujem­e zákaz cestování jako další úroveň bezpečnost­i,“napsal na Twitteru.

 ??  ??
 ?? Žena zatčená v domě, kde žil zřejmý pachatel útoku. FOTO AP ?? Pátrání pokračuje.
Žena zatčená v domě, kde žil zřejmý pachatel útoku. FOTO AP Pátrání pokračuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia