Lidové noviny

Zachránila aspoň dvacet životů

- LONDÝN

Sobotní noc nebyla pro Londýňany a hosty restaurací či barů z okolí Londýnskéh­o mostu a čtvrti Borough Market pouze nocí strachu. Řada z nich prokázala mimořádnou odvahu. Bojovali s útočícími teroristy vším, co měli bleskově po ruce. Snažili se zatarasit dveře, házeli i sklenice, lahve od piva a židle.

Jednou z hrdinek sobotního večera se stala žena, která vlastním tělem zablokoval­a dveře restaurace Black and Blue Steak ve čtvrti Borough Market a na chvíli tak zabránila útočníkům, aby vnikli dovnitř. Očitý svědek, řidič taxíku Aksha Patel popsal, že ženě se podařilo dveře zevnitř zablokovat na pár vteřin, než ji útočníci patrně přetlačili. „Věděla, že jde o zlé lidi, kteří se snaží dostat dovnitř. Lidem se podařilo uprchnout zadními dveřmi, takže zachránila snad dvacet životů,“uvedl Patel.

Jako hrdina je oslavován také rumunský kuchař Florin Morariu, který pracuje v pekařství na Borough Market. „Podívali jsme se z okna, protože jsme viděli, že se něco děje, všichni utíkali... Lidé omdlévali, padali a my jsme šli ven, abychom se podívali, co se děje,“popsal později situaci na ulici. Když viděl útočníky, jak bodají do lidí, nejprve prý ztuhnul a nevěděl, co dělat. Pak ale šel a jednoho z teroristů udeřil bedýnkou do hlavy. Když pak Morariu viděl zoufalé lidi, umožnil asi dvaceti z nich, aby se schovali v pekařství, a stáhl rolety.

Internetov­á stránka deníku The Guardian popsala příběh řidiče taxíku Chrise: „Nevěděl jsem, co v tu chvíli dělat. Viděl jsem dvě mladé holky, vzal jsem je do auta a odvezl je pryč. Vysadil jsem je, co nejdál to jen šlo,“vypověděl taxikář.

Holýma rukama a obuškem

Britská veřejnost oceňuje také policisty, kteří se teroristům postavili. Jako jeden z prvních se je pokusil zneškodnit policista, který byl v době útoku mimo službu. Jde o hráče ragby, který se rozhodl zastavit všechny tři útočníky. List Daily Mirror uvedl, že s nimi bojoval, dokud nepadl k zemi. Nyní je v kritickém stavu.

Pouze s obuškem v ruce čelil radikálům vyzbrojený­m noži dopravní policista, který byl také vážně zraněn, podle posledních informací je ale už ve stabilizov­aném stavu. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia