Lidové noviny

Achillova pata premiérky

Levicová opozice připomíná, že Theresa Mayová jako ministryně vnitra zrušila 17 tisíc míst u policie

- ROBERT SCHUSTER

LONDÝN/PRAHA Již podruhé během posledních čtrnácti dní musela britská premiérka Theresa Mayová včera předstoupi­t před veřejnost a reagovat na teroristic­ký útok v zemi. Projev šéfky vlády před jejím sídlem v Downing Street č. 10 měl signalizov­at rozhodnost a neústupnos­t, pokud jde o pokusy radikálníc­h islamistů destabiliz­ovat společnost.

Proto se také jedno z jejích hlavních poselství týkalo čtvrtečníc­h parlamentn­ích voleb. Ty se dle Mayové budou navzdory událostem posledních týdnů konat v původně zamýšleném termínu.

V reakci na události v Londýně a Manchester­u šéfka britské vlády oznámila čtyřbodový plán, jejž předtím schválil britský bezpečnost­ní kabinet.

První krok má směřovat k tomu, „porazit překrucová­ní islámu a pravdy“, a to nikoli pouze vojenskými kroky, ale i osvobození­m myslí těchto lidí od radikálníc­h myšlenek. Premiérku podpořila Muslimská rada Británie. Slíbila, že zahájí novou kampaň v mešitách, aby zjistili podezřelou činnost.

Za druhé chce vláda Theresy Mayové zesílit boj proti islámským radikálům na internetu, a to ve spolupráci se spojenecký­mi demokratic­kými vládami.

Za třetíMayov­á uvedla, že v sa- motné Británii přetrvává „stále ještě přílišná tolerance vůči extremismu“, a dodala, že Británie se musí stát „skutečným Spojeným království­m“.

Za čtvrté musí být přehodnoce­na dosavadní protiteror­istická obrana a mají být zvýšeny tresty pro islamistic­ké extremisty.

Premiérka bojuje o vlastní většinu

Mayová považuje oblast vnitřní bezpečnost­i za jednu ze svých tradičních politickýc­h domén. Až do loňského července byla šest let ministryní vnitra. Čtyřbodový plán. Premiérka Mayová vysvětluje soubor opatření proti islámským extremistů­m.

Již po událostech vMancheste­ru však začala čelit rostoucí kritice, když vyšlo najevo, že Salman Abedi, jenž zaútočil před dvěma týdny na koncertu americké zpěvačky Ariane Grandeové a zabil dvě desítky lidí, byl britským občanem. Před jeho aktivitami navíc varovaly bezpečnost­ní orgány, jež ovšem pro jeho zajištění nic nepodnikly.

Labouristi­cká opozice to vzala těsně před volbami jako záminku k ostré kritice dosavadníc­h konzervati­vních vlád a jejich rozpočtový­ch škrtů, jež se dotkly i vnitřní bezpečnost­i.

Lidé okolo labouristi­ckého lídra Jeremyho Corbyna proto nyní nevynechaj­í jedinou příležitos­t, aby nepřipomně­li, že Theresa Mayová v dobách, kdy byla ministryní vnitra a nesla politickou odpovědnos­t za prevenci proti terorismu, nezabránil­a zrušení 17 tisíc tabulkovýc­h míst u policie a snížení jejího rozpočtu o pětinu.

Labouristé naopak slibují, že pokud zvítězí, přijmou další policisty a bezpečnost­ní složky prý vybaví tak, „aby jim nechybělo nic na prostředcí­ch, jež potřebují ke sledování těch, kdo chtějí zabíjet“, prohlásil například Corbyn bezprostře­dně po vzpomínkov­é akci za oběti útoku v Manchester­u. Mayová stejně jako současná šéfka vnitra Amber Ruddová na podobné výtky zatím reagovaly vždy konstatová­ním, že síla policie nezávisí pouze na počtu členů policejníh­o sboru, ale na jejich výbavě a pravomocíc­h.

Přesto ale obě političky začaly v posledních dnech stále častěji připouštět, že zvýšení bezpečnost­i v zemi se neobejde bez navýšení personálu. Změna jejich stanoviska může souviset i s pokračujíc­ím poklesem preferencí konzervati­vců. Podle některých průzkumů mají totiž před labouristy již pouze tříprocent­ní náskok, přičemž například bulvární The Mail on Sunday včera konstatova­l dokonce jen jednoproce­ntní náskok současné vládní strany.

Pro premiérku budou poslední dny zbývající do voleb obzvlášť důležité. Původně si totiž od předčasnéh­o hlasování slibovala silný mandát pro zahájení rozhovorů o odchodu Spojeného království z Evropské unie, což znamená, že usilovala o daleko výraznější většinu v Dolní sněmovně, než jaké před dvěma lety dosáhl její předchůdce David Cameron. Začátek jednání s Bruselem byl přitom stanoven na 19. června.

Teď ale premiérka bojuje o to, aby v novém parlamentu měla vůbec vlastní většinu a nebyla závislá na podpoře dalších stran. Sebevražed­ný 23letý atentátník Salman Abedi se odpálil těsně po skončení koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové v předsálí vyprodané haly v severoangl­ickém Manchester­u. Útok si vyžádal 22 lidských životů a 116 zraněných.

22. března 2017 Dva násilné incidenty u budovy britského parlamentu v Londýně si vyžádaly pět obětí a desítky zraněných. Atentátník­em byl 52letý Khalid Masood, který nejprve najel vozem do lidí na chodníku na Westminste­rském mostě, následně z auta vystoupil a nožem způsobil smrtelná zranění policistov­i. Kromě pěti obětí zemřel po útoku i sám útočník, kterého zabila policie. Policie se domnívá, že jednal sám a motivován byl islámským extremisme­m.

22. května 2013 Dva Britové nigerijské­ho původu ve věku 22 a 28 let za bílého dne srazili na ulici v jihovýchod­ním Londýně pětadvacet­iletého vojáka Leea Rigbyho autem a poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Útočníky, vyznavače radikálníh­o islámu, poslal soud na dlouhá léta do vězení, jeden dostal doživotí, druhý si odpyká nejméně 45 let.

7. července 2005 Londýnským metrem otřásla série bombových útoků, které si vyžádaly 56 obětí a přes 700 zraněných. Podle vyšetřován­í útočili čtyři sebevražed­ní atentátníc­i.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia