Lidové noviny

Auto zabiják? Levné a účinné

-

LONDÝN/PRAHA Nice, Berlín, Stockholm a dvakrát Londýn.

Teroristic­ké útoky, jež se odehrály během posledních dvanácti měsíců ve zmíněných městech, probíhaly podle stejného scénáře.

Vražedným nástrojem byl nákladní vůz, který vjel do davu. Pokaždé se tak stalo v době a namístech s vysokou koncentrac­í lidí, na promenádác­h, před trhy nebo velkými obchodními centry.

Je zjevné, že útoků tohoto typu přibývá a navíc se odehrávají ve stále kratších odstupech.

Za tím vším je nová strategie teroristů. Nejde jim již zřejmě o velké atentáty vyžadující dlouhou přípravu, technické znalosti a případné komplice, což by zvýšilo riziko odhalení.

Naopak jejich cílem jsou akce s minimem vstupních nákladů, kdy se vraždícím nástrojem může stát prakticky jakýkoli prostředek běžného života. S tím také souvisí šíření permanentn­ího strachu, že útoky se mohou odehrát kdykoli a kdekoli.

Bezpečnost­ní složky a tajné služby to staví před nové výzvy. Mohou totiž potenciáln­í útočníky jenom velmi těžko předem odhalit, například tím, že by sledovaly jejich komunikaci přes sociální sítě.

Náklaďáky jako „sekačky lidí“

V roce 2010 uveřejnil islamistic­ký webový magazín Inspire vydávaný odnoží al-Káida na Arabském poloostrov­ě text, v němž byli teroristé na celém světě vyzýváni, aby využívali nákladních aut jako „sekaček“, jež prý mají sloužit nikoli „ke kosení trávy, ale bezvěrců a nepřátel Alláha“.

Autor textu to odůvodnil tím, že není příliš složité se k nákladním autům dostat. Navíc prý v situaci, když se již v plné rychlosti blíží davu lidí, je hodně obtížné zastavit a zabránit krveprolit­í.

Později své stoupence k podobné taktice nabádal i tehdejšíml­uvčí tak zvaného Islámského státu (IS) Muhammad Adnání: Kdo prý není schopen ovládat pušku nebo si obstarat trhavinu, má nepřátele islámu napadnout přímo – zaútočit na ně kameny, noži či je přejet autem.

K útokům nákladními vozidly docházelo v minulosti především v Izraeli. Například v roce 2015 tam proběhlo až padesát takovýchto atentátů, jež si vyžádaly desítky obětí a zraněných. sch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia