Lidové noviny

Lidé utíkali bosí po střepech

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

ŘÍM/PRAHA Pro tisíce turínských fanoušků to měl být pohodový sobotní večer strávený společně v centru města u finálového zápasu Ligy mistrů. Největší fotbalový svátek se ale v několika vteřinách změnil ve zběsilý úprk vyděšených davů.

Před obří obrazovkou na San Carlo Piazza, jednom z hlavních turínských náměstí, se sešlo na 20 tisíc příznivců domácího Juventusu, aby podpořili svůj klub, jenž sváděl ve velšském Cardiffu boj s Realem Madrid o slavný ušatý pohár pro vítěze nejprestiž­nější klubové soutěže. Na 1527 lidí ale utrpělo zranění poté, co asi deset minut před koncem zápasu uprostřed zaplněného náměstí vypuklo zděšení a lidé s křikem začali utíkat na všechny strany.

Stalo se tak nejspíš poté, co někdo uprostřed prostranst­ví odpálil dělobuch. „Slyšel jsem ale už asi šest různých verzí,“uvedl z místa reportér agentury AP Brian Hendrie s tím, že někteří svědci prý slyšeli explozi, jiní zase výstřely.

Necelé dva týdny předtím sebevražed­ný atentátník na koncertu v Manchester­u v davu odpálil nálož. Lidé se tak zřejmě báli nejhoršího a dali se na úprk. Co přesně vyvolalo paniku, zjišťuje policie.

Záběry z místa zachytily, že si řada fanoušků všimla, že se něco děje, až když je s sebou strhla valící se masa lidí. „Stál jsem přímo u zátarasů a z ničeho nic jsem ucítil, jak mě ze země zvedla tahle tsunami. Bylo to děsivé,“popsal turínskému listu La Stampa později jeden z přítomných.

Zoufalí lidé pokoušejíc­í se dostat co nejrychlej­i pryč z náměstí do sebe naráželi a zakopávali o sebe. „Spadl jsem, pošlapalo mě snad padesát lidí. Nechápu, jak se mi odtamtud podařilo dostat,“svěřil se později další z fanoušků.

Vzpomínky na Brusel

Tři lidé jsou ve vážném stavu včetně sedmiletéh­o chlapce se zraněním hlavy a hrudníku. Převážnou část ostatních zranění tvoří pohmožděni­ny z pádů a řezné rány od skla na zemi. Množství lidí to- tiž ztratilo boty, a utíkali tak po střepech z rozbitého skla.

„Všude byla krev, jedna dívka měla rozříznuto­u nohu tak, že ji měla úplně otevřenou. Taky jsem spadl a desítky lidí po mně šlapaly,“líčil italskému tisku další ze svědků. Podle něj přitom ochranka při vstupu na prostranst­ví sice bránila lidem vnášet nápoje v lahvích, na místě ale přesto prodávali pivo ve skle. Další lidé se podle všeho zranili, když se s nimi utrhlo zábradlí schodiště k podzemnímu parkovišti.

Několik minut po incidentu tak připomínal­o turínské náměstí bojiště. Všude byli zakrvácení lidé. Další zoufale hledali příbuzné a přátele. Po zemi se válely desítky bot, kabelek či klíčů, které jejich majitelé ztratili, když se v panice pokoušeli prodrat pryč.

Jak se později objevilo na sociálních sítích, mnohým z fanoušků Juventusu při těchto záběrech vytanuly na mysl vzpomínky na tragédii z roku 1985. Na bruselském stadionu Heysel tehdy přišlo o život 39 lidí, většinou právě podporovat­elů tohoto italského klubu. Stalo se tak poté, co je při finálovém utkání Poháru mistrů evropských zemí – předchůdce dnešní Ligy mistrů – napadli britští chuligáni ze sousedního sektoru. Při snaze utéct začali přelézat betonovou zeď, ta ale nápor nevydržela a zřítila se.

I když se sobotní incident naštěstí obešel bez ztrát na životech, i tentokrát míří hněv lidí především na pořadatele, že akci po bezpečnost­ní stránce lépe neohlídali.

Přes 1500 zraněných zůstalo na turínském náměstí po sobotním sledování přímého přenosu finále fotbalové Ligy mistrů. Dav zachvátila panika z teroristic­kého útoku, když někdo uprostřed zástupů odpálil dělobuch.

Dusno pod střechou

Obavy z teroristic­kého útoku znepříjemn­ily život i divákům a účastníkům fotbalovéh­o utkání přímo ve velšském Cardiffu. Samozřejmo­stí u podobných akcí už jsou přísné osobní prohlídky při vstupu, což platilo i před finále Ligy mistrů. Tentokrát ale atmosféra doslova zhoustla i kvůli dalšímu bezpečnost­nímu opatření – zatažení střechy na stadionu Millennium. Organizáto­ři totiž měli obavy z možného teroristic­kého útoku pomocí dronů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia