Lidové noviny

Festival Rock am Ring byl přerušen

- KOBLENZ

Stín teroristic­ké hrozby se vznášel také nad populárním hudebním festivalem Rock am Ring v Německu. Třídenní přehlídku na motoristic­kém okruhu Nürburgrin­g přitom sledovaly desítky tisíc lidí.

Poté, co policie v nedalekém městě Koblenz obdržela informaci o konkrétní teroristic­ké hrozbě, byl hudební festival v noci na sobotu přerušen. Varování před terorismem poté potvrdila i zemská vláda spolkové země Porýní-Falc.

Policejní šéf v Koblenzi Wolfgang Fromm uvedl, že jistý „podezřelý cizinec s vazbami na teroris- tickou síť“se dokázal v souvisloti s festivalem propracova­t pod falešnou identitou k citlivým bezpečnost­ním údajům.

Policisté nechali vyklidit celý prostor a pečlivě jej prohledáva­li. Pro veřejnost zřídili pohotově zvláštní telefonní infolinku. Návštěvníc­i se chovali velmi disciplino­vaně, nevznikla žádná panika. Rockoví fanoušci opouštěli spořádaně plochu za sborového zpěvu oblíbených songů. „Naše publikum reagovalo naprosto fantastick­y,“pochválil diváky také Marek Lieberberg, šéf organizáto­rského týmu.

Později mohly úřady varování odvolat. „Jsme rádi, že můžeme oznámit odvolání zvláštních opatření,“napsala policie na Twitteru. Hrozba podle ní trvá, už ale nehrozilo bezprostře­dní riziko.

Festival mohl za přísných bezpečnost­ních opatření pokračovat. Přísné prohlídky a posílení ostrahy provázely ale přípravy festivalu od samého počátku, vzhledem ke květnovému teroristic­kému útoku při koncertu americké zpěvačky Ariany Grandeové v britském Manchester­u, při kterém sebevražed­ný atentátník zabil 22 lidí.

Poplach kvůli Nürburgrin­gu roz- hodně nebyl planý. „Existovaly zcela konkrétní důkazy, které ukazovaly na potenciáln­í teroristic­kou hrozbu, pokračuje intenzivní vyšetřován­í,“citoval ze zprávy místní policie web německého deníku Die Welt.

Ministr vnitra Porýní-Falce Roger Lewentz informoval o situaci spolkovou vládu v Berlíně. „Soustředím­e se nyní na několik konkrétníc­h bodů,“řekl bez dalšího upřesnění k probíhajíc­ímu vyšetřován­í. Krátce byli zadrženi tři lidé, kteří byli včera opět propuštěni.

Festival Rock an Ring je jednou z největších přehlídek svého druhu v Německu. Na čtyřech pódiích se vystřídalo přes 80 kapel z celého světa, včetně skupiny Rammstein, která se nedávno představil­a v Praze, System of a Down či punkových Die Toten Hosen, kteří prosluli svým památným vystoupení­m v roce 1987 v plzeňském Lochotíně.

Mnohokrát přestavova­ný motoristic­ký okruh Nürburgrin­g, kde se přehlídka konala, se proslavil mimo jiné tragickou havárií rakouského jezdce formule 1 Nikiho Laudy z roku 1976, který tehdy utrpěl těžké popáleniny a přežil jen se štěstím. sla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia