Lidové noviny

Česku nehrozí útok, bdělost je ale namístě

-

PRAHA Kvůli situaci v Londýně zatím není důvod svolávat Bezpečnost­ní radu státu. V ČT to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Není ani třeba měnit stupeň teroristic­ké hrozby v Česku, který zůstává na čísle jedna. Nejnižší stupeň hrozby na třístupňov­é škále, který se značí žlutým trojúhelní­kem, znamená, že neexistuje konkrétní nebezpečí teroristic­kého útoku v Česku, nicméně je třeba „dbát obecné všímavosti“.

Podle Chovance zatím české tajné služby nemají příliš informací. „Pokud dojde k tomu, že by měla být zpravodajs­ká skupina svolána, svolána bude,“doplnil. Chovancův úřad stejně jako ministerst­vo zahraničí do včerejšího večera neměly informace o tom, že by mezi zraněnými či oběťmi byli Češi.

Londýnský víkendový útok odsoudila řada českých politiků. Prezident Miloš Zeman zaslal kondolenci do Buckingham­ského paláce. „Je mi nesmírně líto, že je Vaše vlast krátce po teroristic­kém útoku v Manchester­u vystavena další strašlivé zkoušce,“uvedl v telegramu královně Alžbětě II. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Twitteru vyjádřil za českou vládu silnou podporu Británii v jejím boji s bezohledný­m terorismem. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) šlo o ohavný útok na nevinné lidí. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš označil útoky za otřesné.

Ministerst­vo zahraničí včera vydalo doporučení pro české občany v Londýně, v němž vyzvalo k ostražitos­ti. Lidé by se podle Černínskéh­o paláce měli vyhýbat místům s vysokou koncentrac­í lidí. Zcela by pak až do odvolání měli vynechat cesty do oblasti London Bridge a Borough Market. čtk, bh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia