Lidové noviny

Kamenný byznys skončil u soudu

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Prezident Miloš Zeman chce ve Vietnamu otevírat dveře byznysu. Na rozdíl od Číny neslibuje žádné investice, ale dobré šance pro exportéry.

Pomoci mu v tom má dobrý zvuk bývalého Českoslove­nska – ve Vietnamu žije odhadem na 300 tisíc lidí, kteří mají osobní nebo zprostředk­ovanou zkušenost s prací a životem u nás. Někteří pamětníci navíc vzpomínají i na zbraně, které jim Čechoslová­ci dodávali.

Jan Švrček, jednatel přerovské firmy Sezako, patří mezi podnikatel­e, kteří byznys s Vietnamem rozjeli již před více než deseti lety. Jako zkušený rádce, který zažil dřevní podnikatel­ské doby v socialisti­ckém Vietnamu, ale prezi- dentské suitě neposlouží. Na palubě vládního airbusu bude chybět.

„Letět s prezidente­m bych chtěl, ale oni mě už nechtějí. Asi jsem moc velký potížista,“řekl LN Švrček, který se dodnes nevzpamato­val z toho, žemísto společného podniku vezoucího se na vlně stavebního boomu ve Vietnamu spoluvlast­ní vytunelova­nou firmu a kamenolom, v němž nesmí těžit.

Vietnamské dobrodružs­tví firmy Sezako, která dodává technologi­e do kamenolomů, začalo v roce 2004, kdy se Moravané představil­i na veletrhu v Hanoji. Našli tam místního partnera, s nímž založili společný podnik Viet Sec.

Dohoda zněla tak, že Vietnamci vyberou lokalitu pro kamenolom a obstarají povolení pro těžbu, Češi pak dodají stroje a těžební know-how. Přerovští svůj díl splnili – a přesto ze společného podniku neviděli ani korunu zisku. Do dnešního dne podle vlast- ních odhadů přišli o 3,2 milionu dolarů.

Vietnamský partner je z firmy „vyšplouchl“, a to pomocímafi­ánských metod. Mimo jiné zfalšoval importní dokumentac­i těžebních strojů tak, aby snížil jejich hodnotu a tím i zásluhy Sezako na společném podniku. Kamenolom se mezitím rozjel, Přerovští ale vůbec neměli přehled, kdo a za jakou cenu stavební materiál prodává.

Sezako od té doby investuje nikoliv do kamenolomu, ale do právníků a tlumočníků. A také do poštovních známek. Jan Švrček, jednatel Sezaka, napsal desítky apelů, stížností a dopisů – mimo jiné na ambasády, různá ministerst­va, europoslan­cům a soudům.

Odpovědí se nedočkal buď žádných, nebo jen obecných. A to přesto, že s Vietnamem má Česko uzavřenou dohodu o ochraně investic. Na soukromou arbitráž proti Vietnamu za zmařenou investici Sezako nemá – přišla by minimálně na dva miliony dolarů. A ani v případě, že by skončila vítězstvím, není vůbec jisté, že by vietnamská strana odškodnění kdy zaplatila.

Kauza kamenolomu mezitím získala dvě větve. V první části, která se týká samotného vytunelová­ní, daly vietnamské soudy Moravanům částečně za pravdu. Loni odsoudily vietnamské­ho partnera Viet Secu kvůli falšování listin, minulý měsíc Krajský lidový soud v Ha Tinhu uznal obchodní podíl, který Sezako ve Viet Secu drží.

O druhé větvi sporu ale soud vůbec nejednal. V roce 2011 vietnamské úřady neprodlouž­ily Moravanům těžební licenci a nařídily zahájit rekultivač­ní práce. Okolní lomy patřící čistě vietnamský­m firmám přitom těží dál.

Boj za to, aby vietnamská anabáze brzy skončila a Sezako po letech tahanic začalo ve Vietnamu skutečně těžit, Jan Švrček nevzdává. „Napsal jsem dopis firmám, které s prezidente­m letí do Vietnamu. Nechci nikoho odrazovat, ať si každý dělá, co uzná za vhodné. Jen jsem chtěl připomenou­t svůj příběh, který šťastně neskončil,“uzavírá podnikatel z Přerova.

Přerovská firma Sezako patřila mezi první, které se vrhly na podnikání ve Vietnamu. Z nadšení zbyly soudní tahanice o kamenolom, v němž se nesmí těžit. „Napsal jsem dopis firmám, které s prezidente­m letí do Vietnamu. Nechci nikoho odrazovat... Jen jsem chtěl připomenou­t svůj příběh, který šťastně neskončil.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia