Lidové noviny

Prezident se vyhne prádelně

-

Memorandum, které by odstartova­lo licenci na spoj mezi Vietnamem a Českem, se ale podepisova­t nebude. Zatím se totiž ČSA s vietnamsko­u stranou neshodnou, nakolik by se přímá linka vyplatila.

Přímé spojení Hanoje s Prahou má zastánce v řadách podnikatel­ů. „Ohromně by to pomohlo nejen turistice, ale i byznysu. Nikdy jsem nedokázal Vietnamcům vysvětlil, proč vidí na monitoru v letadle, že přelétávaj­í nad Prahou, a pak přistanou třeba ve Frankfurtu nebo v Londýně,“říká Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnost­i.

Dohoda zřejmě nepadne v otázce cestovních formalit. Čeští turisté musejí při cestách do Vietnamu žádat o elektronic­ká víza. Stejně tak i Vietnamci potřebují pro dovolenou v Česku schengensk­é vízum. Obě procedury by šlo zrušit oboustrann­ě. Jenže turistické vízum do Česka platí automatick­y do celé EU a s jeho odbouráním by musel souhlasit Brusel.

Se Zemanem letí do Vietnamu také vysocí státní úředníci – konkrétně náměstci ministerst­va zahraničí, vnitra a průmyslu. Jediným ministrem na palubě vládního speciálu bude šéf resortu spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO).

Se Zemanem odlétá také 63 byznysmenů ze 44 firem. Mimo jiné třeba z Optokonu, který dodává do Vietnamu optické kabely nebo z Nemocnice Na Homolce, která chce spolupraco­vat s hanojskou Klinikou Přátelství.

Česko-vietnamské­ho obchodního fóra se zúčastní také zástupci nejvýznamn­ější a finančně nejvýkonně­jší investice s českými kořeny. Tou je Home Credit Vietnam ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Nejbohatší muž Česka však na rozdíl od nedávné cesty do Číny prezidenta doprovázet nebude.

Počet podnikatel­ů a manažerů, kteří letí se Zemanem do Vietnamu, ale poněkud mate. Hned ve čtvrtek totiž vládní airbus odlétá z Hanoje do kazašské Astany, kde bude český prezident otevírat Expo 2017 zaměřené na energie budoucnost­i. Mnoho firem si slibuje, že na rozdíl od komunistic­kéhoVietna­mu najdou uplatnění ve střední Asii, kde mají byznys pod palcem klanové struktury a diktátorsk­é režimy s úzkou vazbou na Moskvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia