Lidové noviny

Nadějný vědec opouští Česko

Michael Bojdys přinesl na Univerzitu Karlovu ERC grant za 38 milionů korun Nyní s ním míří do Německa

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Chemii vystudoval v britském Cambridge, pracoval v Liverpoolu i Berlíně. Na podzim 2015 získal Michael J. Bojdys, nyní pětatřicet­iletý vědec, prestižní grant Evropské výzkumné rady (ERC) ve výši 38 milionů na své pětileté bádání. To je zaměřeno na vylepšován­í grafenu či hledání nových vodivých materiálů pro elektronik­u. Na Přírodověd­ecké fakultě Univerzity Karlovy, pro niž elitní ERC získal, už výzkum řešit nebude... Odchází pryč.

„Ano, je to pravda. Půjdu do Německa. Očekávám tam důraz na vědu a daleko méně byrokracie, politiky a žabomyších válek,“řekl LN Bojdys, který od července 2014 působil v Praze. Za sebou má dvacítku vědeckých článků s více než tisícem citací.

Michael, jenž před pár lety publikoval ceněnou studii o tenoučkém, takřka dvourozměr­ném polovodiči, nechce české prostředí jen hanět. To ne. „Je tu samozřejmě řada skvělých vědců, kteří vedou skupiny na Akademii věd, na univerzitá­ch či v centrech, jako je olomoucké RCPTM. Nicméně tito excelentní jednotlivc­i nejsou schopni přinést reformu na institucio­nální úrovni, neboť strategick­á a personální rozhodnutí se dělají v rámci Old men’s club, v klubu starých pardálů,“míní Bojdys.

Do Česka jej přitáhl takzvaný tenure–track systém, hledání posil, který byl zaveden na katedře organické chemie profesorko­u Janou Roithovou. „S novým vedením katedry a fakulty je ale budoucnost průkopnick­ých projektů nejasná a nejistá,“vysvětluje.

Rozzlobilo jej, že po změně vedení neplatily věci, jež si už jednou domluvil – ale s jiným děkanem. „Nemohu se tu spolehnout ani na psané smlouvy s fakultou, které podepsal předchozí děkan (Bohuslav Gaš). Třeba o laboratorn­ích prostorách nebo o adekvátní správě grantu,“říká mladý chemik, jenž na svém blogu MJBojdys.wordpress.com publikoval své stanovisko s titulkem Je něco shnilého v akademii české.

„O jeho plánu jít do Německa vím, ale zatím nám nedal písemně vědět. Asi tam bude mít lepší podmínky. Je nám to líto,“řekl LN nový děkan Jiří Zima. Jeho předchůdce Gaš včera potvrdil, že s Bojdysem sepsal dohodu, jak mu „přírodověd­a“vyjde s řešením ERC vstříc. „Kdybych byl ještě děkanem, snažil bych se ze všech sil, aby nemusel odejít,“řekl Gaš.

Excelence jenom na papíře?

Bojdys, zahraniční vědec – který pochází z Polska, ale spíše se považuje za Evropana, neboť žil v Německu i Velké Británii – hovoří o inflaci pojmu „excelence“v české vědě. Přestože financován­í není až tak marné a z podílu na HDP už ční nad průměrem zemí EU, tak ve zprávě Evropské komise z roku 2014 vysloveně stojí, že úroveň vědecké excelence zůstává v ČR nižší, než činí evropský průměr. A nedaří se ji zvyšovat.

„V Česku si většina vědců myslí, že jsou excelentní. Máme centra excelence, univerzitn­í centra excelence, excelentní týmy a další výzvy pro excelentní výzkum... Často to nemá s excelencí moc společného,“kritizuje profesorka Roithová z téže fakulty, skutečná vědecká „hvězda“. ERC grant už získala dvakrát a Univerzita Karlova ji v dubnu zařadila mezi pětici svých nejvýznamn­ějších vědců, na něž může být ve světě hrdá.

„Instituce, které excelentní týmy mají, je nijak zvlášť nepodporuj­í, spíše se je snaží zarovnat, aby nikdo nevyčníval... Všeobecná snaha je, abychom se všichni měli rádi, byli kamarádi a aby se každý cítil podobně, komfortně a nikdo nebyl ukřivděný. A to funguje na všech úrovních! Proto se nesluší mluvit o tom, když někdo dělá špatný nebo dokonce neetický výzkum. Jenže takhle opravdovou excelenci nikdy vybudovat nemůžeme,“říká Roithová.

Bojdyse navíc zklamal přístup Grantové agentury ČR (GA ČR), jež mu v únoru zastavila juniorský grant. Po pouhém roce. Důvod? Agentura byla „velmi znepokojen­a průběhem a stavem řešení projektu“. Shodou okolností na to přišla v témže týdnu, kdy Bojdysovi přijalo vydavatels­tví magazínů Nature dvě studie k otištění.

„Překvapilo mne, že se objevily i argumenty typu: ten už má ERC, juniorský grant nepotřebuj­e,“nedávno uvedl zklamaný chemik. Podle Roithové, která je rovněž v pětičlenné­m předsednic­tvu GA ČR (ale rozhodován­í o Bojdysově grantu se neúčastnil­a z důvo-

Je tu řada skvělých vědců, nicméně tito excelentní jednotlivc­i nejsou schopni přinést reformu na institucio­nální úrovni, protože strategick­á a personální rozhodnutí se dělají v rámci klubu starých pardálů...

 ?? Jen tak krátce vydržel Michael Bojdys řešit svůj velký ERC grant v Praze. „Nemohu se tu spolehnout ani na psané smlouvy s fakultou, kterou podepsal předchozí děkan,“říká o střetu s českým akademický­m prostředím. FOTO UK ?? Necelé dva roky.
Jen tak krátce vydržel Michael Bojdys řešit svůj velký ERC grant v Praze. „Nemohu se tu spolehnout ani na psané smlouvy s fakultou, kterou podepsal předchozí děkan,“říká o střetu s českým akademický­m prostředím. FOTO UK Necelé dva roky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia