Lidové noviny

„Vyhánění se nesmí opakovat“

- BLAHOSLAV HRUŠKA

AUGSBURG/PRAHA Sudetoněme­cký krajanský sněm platil ještě před deseti lety za shromážděn­í, kde se řešila hořkost a bezpráví, které mnozí jeho účastníci pociťovali vůči Česku, své někdejší vlasti. Dnes se na jedné z nejvýznamn­ějších vzpomínkov­ých akcí Německa, která se tradičně koná na svatodušní neděli, probírá především dobré sousedství v Evropě.

Stejně tomu bylo i včera, kdy se v Augsburgu konal 68. sněm sudetských Němců pod heslem „Hledat smíření – utvářet střed Evropy“. Jako čestný host na něm vystoupil i vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

„Samozřejmě že nesmíme zapomínat na minulost. Hlavně na časy násilí a brutality před druhou světovou válkou, během ní i po jejím konci. To se nikdy nesmí opakovat. Už nikdy se nesmějí vyhánět lidé ze svých domovů jen proto, že jsou nějaké národnosti, náboženstv­í nebo rasového původu,“řekl Bělobrádek za potlesku odhadem dvou tisíc lidí přihlížejí­cích v jedné z hal augsburské­ho výstaviště.

Vicepremié­r sudetské Němce oslovil jako milé krajany. „Ano, krajané, protože význam slova krajané není pouze ve smyslu etnického původu, nýbrž ve smyslu lidí, kteří sdílejí lásku ke stejné zemi, k její kultuře, historii a tradici,“prohlásil Bělobrádek.

Společnou budoucnost vidí čes- ký vicepremié­r v Evropě. Evropská unie je podle něj šancí, jak žít v míru a bezpečí, ale hlavně spolu, nikoliv jen vedle sebe.

Bělobrádek vyslovil také jedno přání – aby v budoucnu podobné návštěvy, jako je dnes ta jeho, nevyvoláva­ly v Česku žádnou pozornost, protože budou normální.

To mu ale přinejmenš­ím část opozice nesplnila. Místopředs­eda Jan Zahradil (ODS) kritizoval vicepremié­rovu cestu již předem. „Jestli se zas povinně omluví za odsun, tak prosím jen jménem KDU-ČSL, ne za celé Česko. Mě ať tedy určitě vynechá,“napsal europoslan­ec na svůj twitterový účet. A zároveň navrhl, ať si účastníci udělají studijní výlet do Da- chau, aby tam „naši krajané lépe pochopili, proč po válce dopadli, jak dopadli“.

Tradičně se proti účasti na sudetoněme­ckém sněmu vymezili i komunisté. „Považuji to za provokaci a ponížení českých obětí fašismu,“myslí si šéf KSČM Vojtěch Filip. „Takové návštěvy přepisují zásadně dějiny,“dodal předseda komunistic­kých poslanců Pavel Kováčik.

Bělobrádek byl dosud nejvýše postaveným českým politikem, který na tradiční svatodušní shromážděn­í sudetských Němců zavítal. Nikoliv ale prvním. Přelomovým hostem byl již loni ministr kultury a Bělobrádků­v stranický kolega Daniel Herman. Ten ostatně sněm nevynechal ani letos.

V Augsburgu se objevilo také několik regionální­ch politiků z Česka. Třeba náměstek brněnského primátora Martin Ander (Strana zelených), druhý muž na liberecké radnici Jan Korytář (Změna) nebo místostaro­sta Prahy 7 Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě).

Vicepremié­r Pavel Bělobrádek vystoupil na sudetoněme­ckém sněmu. Nabídl společnou budoucnost v EU.

 ?? Český vicepremié­r Pavel Bělobrádek a šéf sudetských Němců Bernd Posselt (vpravo) na 68. sjezdu Sudetoněme­ckého krajanskéh­o sdružení. FOTO ČTK ?? Setkání v Augsburgu.
Český vicepremié­r Pavel Bělobrádek a šéf sudetských Němců Bernd Posselt (vpravo) na 68. sjezdu Sudetoněme­ckého krajanskéh­o sdružení. FOTO ČTK Setkání v Augsburgu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia