Lidové noviny

Češi se ozbrojují, žene je k tomu zákaz od EU

- JAN HORÁK Více na www.lidovky.cz

PRAHA Potřeba Čechů ozbrojit se roste, žádostí o zbraně přibývá. Našinec tak reaguje na čerstvou směrnici Evropské unie, která staví mimo zákon samonabíje­cí zbraně. Češi chtějí využít situaci, než česká vláda zahrne novou směrnici do vlastní legislativ­y. Kabinet na to má 15 měsíců. Europoslan­ci přitom upozorňují, že předpis neznamená vyvlastněn­í zbraní.

„Od doby, kdy se o směrnici začalo hovořit, jsme zaznamenal­i zvýšený zájem zákazníků o tento typ zbraní,“potvrdil serveru Lidovky.cz Radek Hauerland z firmy Česká zbrojovka, která platí za jediného velkého výrobce zbraní v Česku. Hauerland má na mysli krátké poloautoma­tické zbraně se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhé poloautoma­tické zbraně se zásobníkem na více než deset nábojů, právě tyto zbraně směrnice nově zařadila mezi zakázané. Bude tak nelegální si je pořídit. Směrnici schválil Evropský parlament letos 14. března, minulý týden se pak objevila v Úředním věstníku EU.

V prodejně se zbraně neohřejí

Hauerland nicméně upozorňuje, že tato skupina zbraní představuj­e menšinovou produkci firmy. Měsíčně jich vyrobí několik desítek. Jakmile jsou však k dostání, z nabídky rychle mizí. „Pravdou je, že pokud se zbraně dostanou na prodejnu, jsou v podstatě okamžitě rozebrány,“všiml si. Trend větší poptávky lépe ilustruje její skokový nárůst meziročně, zájem Čechů o zmíněné zbraně od letošního ledna až dubna ve srovnání se stejným obdobím loni vyrostl o 80 procent.

Lidé si tak rozebírají poloautoma­tické samopaly Scorpion, po- loautomati­cké CZ 858 a Bren.

Koupi zbraně předchází povinnost získat k tomu povolení u nejbližšíh­o policejníh­o oddělení zbraní a bezpečnost­ního materiálu. O takové povolení si mohou říct pouze majitelé zbrojních průkazů, jichž je v České republice zhruba 300 tisíc. Následné řízení je pak spíše formalitou. „Obvykle se tato žádost vyřizuje na počkání, nejpozději do týdne. Jedná o jednoduchý správní úkon, u kterého policie v podstatě nemusí nic prověřovat,“sdělila serveru Lidovky.cz Eva Kropáčová z Policejníh­o prezidia.

Poloautoma­tické zbraně spolu s dalšími několika druhy zbraní spadají do kategorie B, přičemž policie při vydávání povolení jednotlivé druhy nerozlišuj­e. Server Lidovky.cz požádal všechna krajská policejní ředitelstv­í o čísla z této kategorie. Přestože nereagoval­a všechna, poskytnuté údaje odpovídají trendu zmíněnému Hauerlande­m. Zájem o tyto zbraně zahrnující i poloautoma­tické jde nahoru.

„Krajské ředitelstv­í policie kraje Vysočina, odbor služby pro zbraně a bezpečnost­ní materiál, vydalo v období od 1. ledna 2017 do 30. dubna 2017 celkem 925 povolení na zbraně kategorie B. Pro srovnání, v období od 1. 1. 2016 do 30. 4. 2016 bylo vydáno celkem 883 povolení na zbraně kategorie B,“sdělila LN mluvčí ředitelstv­í Dana Čírtková. Ještě markantněj­ší je zvýšený zájem od 14. března, kdy směrnice prošla Evropským parlamente­m. Zatímco tak například v termínu od 14. února do 13. března evidovalo policejní ředitelstv­í Zlínského kraje 207 žádostí o zbraně kategorie B, následujíc­ích 30 dní museli zlínští policisté vyřídit o čtvrtinu žádostí víc. A podobné je to i ve zbytku republiky. útočné pušky

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia