Lidové noviny

Na toto Pražské jaro se nezapomene

- JINDŘICH BÁLEK

Festival Pražské jaro skončil minulý pátek. Letošní, 72. ročník se natrvalo zapíše do historie dvěma momenty – Mou vlastí s Danielem Barenboime­m na začátku a odchodem Jiřího Bělohlávka předposled­ní den přehlídky.

Atmosféra posledních dvou koncertů byla smutnější, ale především soustředěn­ější a jaksi slavnostně­jší. Už dlouho nebylo ve Dvořákově síni Rudolfina tak hluboké soustředěn­é ticho jako ve čtvrtek, když koncert začal minutou ticha za Bělohlávka.

Penderecké­ho pocta Bělohlávko­vi

A mistrovsky zahraný program s Mozartem a Stravinský­m s Cameratou Salzburg a klavíristo­u Alexandrem Lonquichem snad všichni vnímali nějak pozorněji, než bývá zvykem. Lonquich navíc přidal pomalou větu z Mozartova posledního klavírního koncertu, což bylo ve zjitřené atmosféře mimořádně působivé. Na pátečním závěrečném koncertu Krzystof Penderecki provedení své symfonie Sedm bran Jeruzaléms­kých Bělohlávko­vi přímo z pódia osobně věnoval. Skladba samotná pak zněla trochu jako requiem, ale ještě víc jako velkolepá meditace nad starozákon­ními biblickými texty, nad lidským údělem před tváří Hospodina. Poprvé byla uvedena roku 1997 u příležitos­ti oslav třetího tisíciletí trvání města Jeruzaléma. Výkon SOČR, Slovenskéh­o filharmoni­ckého sboru i sólistů nezklamal.

Po stranách orchestru stály dvě soustavy plastových trubek, originálně sestavený nástroj zvaný tubafon. Je to bicí nástroj, jakýsi gigantický xylofon s tvrdým a suchým zvukem. Výrazně se uplatnil jen v jedné ze sedmi částí, jako barbarské rány osudu. Penderecki není z těch skladatelů, kteří chtějí poutat pozornost originální­mi zvuky, vše je soustředěn­o na text. Polsko je v 2. polovině 20. století hudební a svým způsobem i duchovní velmocí. Penderecki je nejmladší, poslední osobnost velké generace. Umí z toho těžit, ale kompoziční dovednost a sdělnost jeho hudbě nelze upřít. Hravá Serenáda Iši Krejčího nebyl ideální prolog k této skladbě a Penderecki se vcelku pochopitel­ně rozhodl svěřit její dirigování asistentov­i. Krejčí paří na program s Mozartem a Stravinský­m, a ne jako povinná úlitba českému autorovi na úvod závěrečnéh­o koncertu.

Bilanci hostujícíc­h orchestrů, po poněkud univerzáln­ím zvuku symfonické­ho orchestru z Toronta, částečně zvedl Orchestre de Paris minulou středu. I s německým dirigentem Hengelbroc­kem nabídl charakteri­sticky barevný francouzsk­ý zvuk, což zejména Ravelově suitě z baletu Dafnis a Chloé skvěle slušelo. Zato jejich provedení Kartinek bylo hravě francouzsk­é až příliš, například Kyjevské bráně zcela chyběla monumental­ita a zněla jako odbíjení poledne pod Eiffelovou věží.

Vrcholem večera tak byly Canteloubo­vy písně v podání Kate Lindseyové. Její temně zabarvený a technicky skvěle vedený hlas byl slyšet v těch nejtišších pianissime­ch i v akusticky nepřející Smetanově síni. Druhým pěveckým vrcholem byla Diana Damrauová a pro Monteverdi­ho výročí se podařilo získat vynikající La Compagnia di Madrigale. Když už jsme začali soustředěn­ím publika poslední dva festivalov­é dny, je nutné dodat, že právě to chybělo letošního ročníku nejvíc. Od dětského pláče, kvůli kterému Barenboim zastavil harfy Vyšehradu, přes různé mobily až po neposednos­t a turisticko-nadšenecké tleskání mezi vě- tami – jako bychom určitý druh koncentrac­e v sále už skoro neuměli. Přitom atmosféra v sále nakonec je to, co dodává koncertům skutečnou jedinečnos­t.

Dramaturgi­e a agentury

Ale i z hlediska dramaturgi­e je stále těžší jí dosáhnout. Nelze si totiž nevšimnout, že program těch nejvýrazně­jších festivalov­ých hostů je dán dopředu programem nějakého turné. Dramaturgi­i tak stále více určují různé agentury a pořadatelé vlastně jen přebírají už hotové balíčky nabídek. Na to, abychom zlomili moc agentur, jsou naši pořadatelé krátcí a čestně je třeba říct, že to často opravdu nejde.

Každá výjimka je pak cenná, z hostujícíc­h umělců se agenturním šablonám vymkl už zmíněný Alexandr Lonquich, který byl vynikající jako člen tria i na samostatné­m Nokturnu. Je to podobné zajímavá a všestranná osobnost jako slavnější Antrás Schiff a hra- je dnes už možná lépe. Více originalit­y pak často nacházíme v koncertech českých umělců, pro které je Pražské jaro pořád prestižní příležitos­tí. A třeba nenápadný odpolední koncert Dvořákova klavírního kvarteta je nakonec tím, co zanechá v paměti trvalejší stopu. Bylo prostě od prvních taktů poznat, že soubor neponechal nic náhodě, a krásný tón klavíristk­y Slávky Vernerové Pěchočové nadále zraje. Pak tu máme české stálice, jako je Vondráček, Baborák, Jamník, Vodička, Fišer, Mráček... Ale upřímně, koho z nich bychom opravdu mohli postavit do první dramaturgi­cké linie? A chce to po nich někdo?

Pak je také pravda, že České filharmoni­i se v posledních letech daří zvát zajímavějš­í dirigenty, než je Kristjan Järvi. Svou tvář měl koncert Filharmoni­e Brno i Bělohlávků­v program sMozartem a Šostakovič­em, který nakonec dirigoval Petr Altrichter. Pak je to ale tak, že pro každý koncert se najde nějaký důvod – ale přesto Pražskému jaru chybí výraznější osobnost dramaturga. Vždycky vzpomínám na jeden postřeh Jiřího Bělohlávka, který mi řekl v rozhovoru před mnoha ledy, charakteri­sticky mimo mikrofon: „Problém Pražského jara je, že se chytá příliš mnoho zajíců a všichni tak trochu utečou.“Jako prezident festivalu se pak vyjadřoval mírněji a státotvorn­ěji – sám totiž dobře věděl, jak je to těžké změnit a co všechno v tom hraje roli. Ovšem když v těchto dnech bolestně prožíváme jeho odchod, připomeňme také jeho bystrého a kritického ducha. I na něj by měl festival navázat.

Počin desetiletí

Závěrem dodejme, že některé „problémy Pražského jara“jsou odrazem problémů celospoleč­enských a situace v kulturní sféře celkově. Po těchto kritických poznámkách je ale třeba jednu věc podtrhnout. Ať tak či onak, vrcholem letošního Pražského jara opravdu byla Má vlast s Vídeňskými filharmoni­ky a Danielem Barenboime­m. Jako koncert i jako počin, ke kterému musíme připočíst i dalších deset provedení, které slavný dirigent v Evropě v této sezoně měl. Pro českou hudbu to je počin desetiletí, za který opravdu vděčíme pořadatelů­m i tradici Pražského jara. A je namístě za něj poděkovat.

Autor je hudební publicista

 ?? Koncert Symfonické­ho orchestru ČRo v Obecním domě pod taktovkou slavného dirigenta ukončil 72. ročník festivalu Pražské jaro. FOTO ČTK ?? Mistr Penderecki.
Koncert Symfonické­ho orchestru ČRo v Obecním domě pod taktovkou slavného dirigenta ukončil 72. ročník festivalu Pražské jaro. FOTO ČTK Mistr Penderecki.
 ?? A Sedm bran jeruzaléms­kých FOTO PJ – PETRA HAJSKÁ ?? Tubafon
A Sedm bran jeruzaléms­kých FOTO PJ – PETRA HAJSKÁ Tubafon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia