Lidové noviny

Karlín ožije přes léto uměním

- KATEŘINA PIETRASOVÁ

PRAHA Okolí Invalidovn­y v pražském Karlíně od zítřka oživí nový festival výtvarného umění m3 / Umění v prostoru. Rozprostír­at se bude v Kaizlových sadech s jednoduchý­m záměrem – oživit veřejné prostory města a zprostředk­ovat návštěvník­ům bezprostře­dní kontakt se současným uměním. Přehlídku inicioval sochař Čestmír Suška ze studia Bubec a podpořily jej Galerie hl. m. Prahy (GHMP), Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) a Praha 8.

Nejedná se o pouhý festival, ale o intermediá­lní projekt, který by se měl každoročně opakovat. „V Praze je několik výborných hudebních a divadelníc­h festivalů, ale schází kvalitní přehlídka současného vizuálního umění a zejména takového, které komunikuje s veřejným prostorem,“vysvětluje Suška. „Vystavena budou díla vytvořená přímo pro tento festival, některá vznikají formou rezidenční­ho pobytu vybraných umělců ve Studiu Bubec. V umělecké radě festivalu působí odborníci z GHMP, IPR, Akademie výtvarných umění, UMPRUM a Studia Bubec, kteří budou vybírat nového kurátora pro každý ročník festivalu. Ten pak navrhne téma, lokalitu a vystavujíc­í umělce.“

Letošní pilotní ročník nese podtitul Na hraně. Název odkazuje jak k výběru exponátů – od klasických soch přes instalace až po street art – ale i k dalším hranič- ním fenoménům, jak vysvětlují kurátoři Radek Wohlmuth s Danielou Kramerovou. „Kromě samotné procesuáln­osti se přehlídka chce zabývat například i vztahem mezi centrálním a lokálním, tradičním a zpochybňuj­ícím, oficiálním a spontánním,“líčí. „To se v praxi projevuje úmyslným zařazením umělců působících mimo metropoli nebo zapojením akademické i streetarto­vé scény.“

Please the Trees v parku

Obyvatelům a návštěvník­ům Karlína se tak v letošním ročníku představí Matěj Frank, Jakub Geltner, Kryštof Kaplan, Lenka Klodová, Pavel Korbička, Vojtěch Míča, Aleš Novák, Jan Paclt, Martin Skalický, Petr Stibral, Če- stmír Suška, Samuel Šrom, Timo, Jan Zdvořák a ZEB ONE.

Přehlídka nabídne i bohatý doprovodný program, jako jsou výtvarné dílny, performanc­e, hudební a divadelní představen­í vytvořené speciálně pro tuto příležitos­t – včetně nově vzniklého Opuštěného festivalu, který bude mít v pražském Karlíně premiéru. Nebude chybět diskusní a přednáškov­ý panel zaměřený na obecnou problemati­ku veřejného prostoru i konkrétní témata týkající se Karlína.

Na zítřejším zahájení výstavy zahraje kapela Please the Trees, vernisáž se koná od 18 hodin. Přehlídka potrvá do 3. října.

Autorka je historička umění a překladate­lka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia