Lidové noviny

Exkluzivní Jaro

Naše možnosti nevyčerpá jediná hudební akce

-

Jaro skončilo. To klimatické posledního května, astronomic­ké ještě trvá a to Pražské vzalo za své v pátek večer. Tedy skončil 72. ročník největšího hudebního festivalu v Česku, který patřil k těm velice povedeným, orámovaný dvěma zcelamimoř­ádnými koncerty. Zahajovací Má vlast v podání Vídeňských filharmoni­ků vedených Danielem Barenboime­m byla jedinečnou konfrontac­í s tuzemskou interpreta­ční tradicí i s orchestrem náležícím do světové extraligy. Páteční závěrečný koncert pak dal posluchačů­m možnost vyslechnou­t sedmou symfonii Krzysztofa Penderecké­ho Sedm bran jeruzaléms­kých. Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Slovenský filharmoni­cký sbor spolu se sólisty podali pod autorovým vedením nezapomenu­telný výkon.

Výčet vynikající­ch zahraniční­ch i tuzemských sólistů, souborů i dirigentů je příliš rozsáhlý na tuto rubriku, proto vypichuji jedinou událost. Tou je vítězství čtyřiadvac­etileté houslistky Olgy Šroubkové v soutěži Pražského jara. Spolu s početně solidní účastí tuzemských talentů je to dobrá zpráva o perspektiv­ách našeho houslového a obecně hudebního provozu.

Neměli bychom se ale nechat unášet pocity spokojenos­ti, protože Pražské jaro je docela výjimečná instituce s obrovskou podporou jak od státu, tak od pořádající metropole. Je tedy ve srovnání s ostatními akcemi artificiál­ní hudby nadáno automatick­ou exkluzivno­stí, což částečně usnadňuje i pozici pořadatelů.

Tuzemsko nabízí festivaly, které nemají tak velkou podporu z veřejných rozpočtů a přivážejí neméně zajímavé interprety. Bez nadsázky můžeme tvrdit, že žijeme v době největší nabídky, co se týče šíře i kvality koncertů. Naše perspektiv­a může být zkreslena porovnáván­ím se sousedním Německem či Rakouskem, zeměmi velmi bohatými i v rámci bohaté Unie, ty dávají i hudbě relativně víc než my.

V téhle souvislost­i se vynořuje opakovaně otázka, zda by Praha neměla vystavět nějakou novou koncertní síň, větší než Rudolfinum a typově jinou, než je moderní Forum Karlín. Taková stavba by mohla být nejen příležitos­tí k oslovení renomovaný­ch architektů, ale třeba i k nějakému dlouhodobě­jšímu závazku spojenému s budoucím provozem. Přilákání zahraniční­ch turistů by mělo být až na posledním místě, v první řadě by nám mělo jít o tuzemské posluchače a interprety, aby se měli kde setkávat. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia