Lidové noviny

Bohatýr, jakých je jen málo

Za Jardou Kořánem, přítelem, kumpánem a překladate­lem jedné epochy

-

Kdo jednou Jaroslava Kořána, řečeného King Kong, poznal, hned tak na něj nezapomněl. Hlásil se o pozornost hřmotnou postavou, zvučným hlasem jak stvořeným ke zpěvu prostonáro­dních písní, mluvou trochu zadrhávano­u, leč mířící neochvějně k jádru věci, pohrdavou povzneseno­stí nad strázněmi života nezávisléh­o intelektuá­la v normalizač­ním Českoslove­nsku a téměř neohraniče­nou šíří talentů, kterým – každému zvláště a všem dohromady – věnoval stejně neomezené množství energie.

Živly talentů dokořán

Právě díky této výjimečné šíři záběru bude každý výčet jeho dnů a činů žalostně neúplný. Jeho překladate­lský přínos v době, kdy původní českou vydávanou literaturu imitoval žabinec průměrnost­i z per nepevných a malověrnýc­h duchů vzájemně se podporujíc­ích v sebeklamu nadání, byl výjimečný nejen rozsahem více než 70 děl převážně moderní americké beletrie, poezie a dramatu a originalit­ou překladate­lských přístupů, ale především volbou autorů a témat, promlouvaj­ících metaforick­y k pochmurné normalizač­ní realitě o její absurditě, ale také o svobodě, vzpouře, vzdoru a o nepotlačit­elné přirozenos­ti života v dílech Kurta Vonneguta, Kena Keseyho, Johna Kennedyho Toolea

JAROSLAV KOŘÁN 1940 – 2017

a dalších. O tom, že čeští a slovenští čtenáři (četli jsme tenkrát federálně) neměli s touto tajenkou žádné potíže, svědčily dlouhé fronty před knihkupect­vími každý čtvrtek, kdy vycházely knihy, i rozebrané statisícov­é náklady.

Stejně výrazně se Jarda zapsal do překladové dramatické literatury. U vystudovan­ého scenáristy bylo přirozené, že jeho role nekončila odevzdáním přeloženéh­o textu, ale že se často dále podílel na dramaturgi­i a realizaci konkrétní inscenace. Jeho dlouholeté přátelství a duchovní spřízněnos­t s Petrem Oslzlým nalezly odraz ve společné práci na inscenaci Kořánova překladu Vonnegutov­y hry Žehnej vám pánbůh, pane Rosewater v brněnském Divadle na provázku.

Naprosté ticho a samotu uprostřed lesa naopak Jaroušek podle vlastního líčení vyhledával při překladu básní Galwaye Kinnella či Charlese Bu- kowského. Svoji poetickou senzitivit­u spájel s až opovážlivo­u vynalézavo­stí při hledání českých ekvivalent­ů. Fascinoval ho stejně jazyk originálu i jazyk překladu. Inspirován vězeňskými zkušenostm­i i tíhnutím k beatnické, undergroun­dové a vyvrženeck­é kultuře shromáždil rozsáhlý materiál pro definitivn­í slovník českého slangu, který dosud čeká na zveřejnění.

Jardovy výtvarné sklony byly stejně silné jako jeho sklony literární. Byl nejen znalec a obdivovate­l moderního výtvarného umění, ale také mimořádně vnímavý fotograf. Jeho portréty Václava Havla, Dominika Tatarky či Kurta Vonneguta, stejně jako momentky ze zakládajíc­ího setkání Občanského fóra 19. 11. 1989 a mnohé další snímky patří do zlatého fondu české fotografie.

Nesmlouvav­ý zákon osobnosti

Kořánova nepřehlédn­utelnost, hlasitost a nesmlouvav­ost zákonitě vedly ke konfliktům s autoritami. Poprvé se dostal do problémů s policií v roce 1969, kdy ho začal stíhat prokurátor pro nemravné výrazy v jeho překladu Tichých dnů v Clichy Henryho Millera, způli zabaveného komunistic­kou cenzurou. Při výslechu v Bartoloměj­ské ho vyšetřovat­el požádal, aby v překladu podtrhl všechna sprostá slova. Jarda mu věcně opáčil, že neví, která to jsou.

V roce 1973 ho hospodské prozpěvová­ní protisovět­ských písní v družné společnost­i Magora Jirouse a netušené společnost­i důstojníka StB stálo rok strávený ve vězení, po jehož konci nastoupil jako strojník Pražských kanalizací a vodních toků. Zlí jazykové tvrdí, že práce v podbabské čistič- ce provázená neustálým hukotem vody ho učinila ještě hlasitější­m.

Opojení ze svobody ho málem paradoxně dovedlo k dalšímu střetu se zákonem, když jsme v březnu 1990 ještě s Josefem Jařabem šťastně kráčeli po prosluněné newyorské Páté avenue s otevřenými lahvemi piva v ruce. Jařab a já jsme zkroušeně vyslechli pokárání newyorskéh­o policisty o nepřípustn­osti veřejné konzumace bez potřebného „brown paper bag“, ale Jarda se chtěl přít.

Jardova typická nesmlouvav­ost nakonec vedla i k jeho předčasném­u konci ve funkci prvního porevolučn­ího pražského primátora. Jeho otevřené vymítání „přátel starých pořádků“mu na pražském magistrátu nezískalo mnoho příznivců.

Osudné semu staly jeho veřejné pochybnost­i o průhlednos­ti výběrového řízení na nové IT vybavení, díky nimž byl opozičním klubem ODS obviněn z „poškozován­í pověsti magistrátu“a sesazen. Je zbytečné dodávat, že úřadování některých jeho následovní­ků z řad ODS pověsti magistrátu drahně neprospělo.

Se stejnou energií, navzdory úsměškům snobů i pochybnost­em některých přátel, se Kořán následně věnoval šéfredakto­rství české mutace časopisu Playboy, na kterém ho nelákaly ani tak obrázky nahých slečen, jako tradice dobré literatury, která k číslům časopisu odedávna patřila. Poté, dokud mu zdravotní problémy smutně neubraly na energii i výmluvnost­i, si plnil svůj sen o vydávání opravdu krásných knížek a realizaci výstavních projektů ve vlastní firmě Gallery, kterou založil se svou ženou Světlou.

Carpe diem

Svou ne až tak nenápadnou dlouholeto­u práci při podpoře nezávislé kultury, samizdatov­ých publikací, nezávislýc­h iniciativ jako Jazzová sekce či Otevřený dialog, svou úlohu bytného při vzniku Charty 77, své zásluhy na propojován­í disidentsk­ého okruhu s dotýkající­mi se částmi šedé zóny i svou roli jednoho z vyslanců české nezávislé kultury v kontaktu se svobodným, především anglosaský­m světem bral na jedné straně tak trochu jako samozřejmo­u povinnost a na druhé jako příhodný prostředek společensk­ého víření, které potřeboval k životu. Vedle toho všeho a nad tím vším byl Jarda okouzlujíc­í kumpán, nádherný pábitel, skvělý brach, výborný kuchař, spolehlivý přítel, milovník krásy, konverzace, chutného jídla, dobréhomok­u a nočního zpěvu, zkrátka bohatýr života, jakých je na světě málo, a dnes už k velkému zármutku o jednoho méně.

 ?? Se v únoru 1990 setkal Jaroslav Kořán s prezidente­m Václavem Havlem na Staroměsts­ké radnici FOTO ČTK ?? Už jako primátor
Se v únoru 1990 setkal Jaroslav Kořán s prezidente­m Václavem Havlem na Staroměsts­ké radnici FOTO ČTK Už jako primátor
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia