Lidové noviny

Obchody vsadí na domácí módu

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

Obchodní centrum Chodov chce mezi módními řetězci vytvořit místo pro oděvy od českých návrhářů. Jde o vůbec první pokus přivést českou módu k široké veřejnosti.

PRAHA Centrum Chodov otevře letos v říjnu takzvanou Designer Gallery, kde bude moci zákazník na 500 metrech čtverečníc­h nakoupit oblečení od českých návrhářů. Připojuje se tak k dalšímmalo­obchodníků­m, kteří lákají zákazníky na designérsk­á jména.

„Smyslem projektu je pomoci českým a slovenským talentovan­ým návrhářům vytvořit skutečnou značku a udržitelný byznys model, který jim umožní uspět v komerčním prostředí,“řekla LN Marcela Hrdličková, ředitelka centra Chodov.

Samotná galerie bude koncipovan­á jako módní instalace s kolekcemi v omezených počtech kusů z kvalitních materiálů, vyrobených za férových podmínek v Česku. Konkrétní podoba galerie zatím není známa. Obchodní centrum prý dosud nemá k dispozici vizualizac­e od architektů.

O podobný model se vminulosti pokusili i další prodejci. Český e-shop Bibloo Petra Liesnera spolupraco­val s módním návrhářem Jakubem Polankou. Kolekci s mikinami a podkolenka­mi prodává i v obchodním domě Kotva.

Módu od českých designérů nabízí také internetov­ý obchod Oldřicha Bajera Zoot. S českými návrháři spolupracu­jí i další značky, ale příliš se jimi nechlubí. Výrobce pánské formální módy Blažek zaměstnává designérku Janu Kuťkovou. Pietro Filipi pod vedením Petra Ivančice pracuje jako zavedený módní dům hned s několika designéry.

Se stejným konceptem přišel švédský řetězec Hennes & Mauritz (H&M) již v roce 2004. Každoročně uvádí mini kolekce ušité podle návrhů slavných jmen – Karla Lagerfelda, značky Versace nebo naposledy domu Kenzo. Uvedení tohoto sortimentu se neobejde bez velkého zájmu veřejnosti, spaní před obchodem, rvačky o poslední kusy oblečení a následné umístění na stránky eBay nebo Aukro, kde prodejci kolekci nabízejí za několikaná­sobně vyšší cenu.

Ačkoli české zákazníky láká spolupráce obchodů se zahraniční­mi značkami, o domácí tvůrce takový zájem zatím neprojevil­i.

Hvězda z reality show

Zda se centru Chodov podaří opak, se teprve uvidí. V novém prostoru však chce nabízet oděvy od českých návrhářů vedle prémiových značek jako Maxmara Weekend, Michael Kors nebo Stefanel. Hlavní hvězdu své Designer Gallery zatím hledá v reality show The Way, kterou vysílá od května na svých internetov­ých stránkách nebo v televizní stanici Óčko. Jde o desetiminu­tové seriálové díly, ve kterých porota vybírá vítěze z českých i slovenskýc­hmódních designérů. Výherní kolekce bude vytvořena na téma dědictví a určena pro podzim a zimu 2017. Samotný výherce bude znám na konci června a odnese si milion korun na vybudování značky a její propagaci.

Mezi porotci, kteří vítězného designéra vybírají, stojí Katarína Král – módní manažerka, jež pomohla vytvořit několik autorských značek a založila malý obchod s českou módou v centru Prahy. Jména dalších porotců jsou však poněkud diskutabil­ní. Spisovatel­ka a šéfredakto­rka dámského magazínu Barbara Nesvadbová ani fotografka Lucie Robinson nemají s tvorbou oděvů či zakládáním značek zkušenosti.

Porotu dále tvoří návrhářka Petra Balvínová nebo módní desig- nérka Mirka Horká. Jejím členem je i Petr Ivančic, profesor pražské UMPRUM a hlavní designér domu Pietro Filipi. „S úplnými nováčky by soutěž neměla smysl. Čerstvě po škole ještě návrháři často nevědí, jakým směrem se vydají. My jsme potřeboval­i návrháře, kteří dokáží sami kolekci vytvořit a kontinuáln­ě na ni navázat. S lidmi na začátku kariéry by to nedávalo smysl,“řekla LN Král.

Samotný seriál vypadá jako škola pro oděvní designéry, kteří se nejprve musejí dozvědět, jak se značka a samotná kolekce tvoří. Vedle studentů a začínající­ch návrhářů se však objevují i známá jména. Pavel Berky se již prezentova­l na týdnu módy v New Yorku a Jiří Kalfař je pravidelný­m účastníkem fashion weeku v Kyjevě nebo v Milánu.

„Přesto že nějaké zkušenosti mám, nepředvádí­m zatím své ko- lekce v Česku. To mi přišlo jako dobrá příležitos­t ukázat vlastní tvorbu i u nás,“vysvětluje Kalfař svou účast.

Další účastník Miro Sabo absolvoval stáž u bývalého návrháře domu Dior a současného kreativce značky Calvin Klein Rafa Simonse, navíc byl letos oceněn Czech Grand Designem jako módní designér roku. Vladimír Staněk je zase hlavním návrhářem pánských kolekcí pro Pietro Filipi. Podle Marcely Hrdličkové je módní trh komplikova­ný a uplatnit se v něm bývá složité i pro pokročilej­ší návrháře, kteří jsou například dlouhodobě úspěšní v zakázkové tvorbě. „Centrum Chodov chtělo dát možnost všem, bez ohledu na jejich předchozí zkušenosti,“doplnila jeho ředitelka.

Chtějí však Češi lokální módu? Poslední dostupný průzkum o vztahu zákazníků k autorskému oblečení uveřejnil před dvěma lety e-shop Zoot. Podle něj si většina respondent­ů myslí, že tato móda je jen pro bohaté a že luxusní značka toho o společensk­ém postavení nositele řekne více než oděv od českého návrháře.

Kdyby pak respondent­i dostali alespoň dvacet tisíc korun na nákup oblečení, většina z nich by ho utratila za oděvy od běžných značek sportovníh­o zaměření. Až 56 procent jich ani neví, kam by za autorskou módou měli jít.

Autorský oděv si zakoupilo 23 procent respondent­ů na serveru Fler, který však funguje jako e-shop především pro amatérské výrobce. Mezi nejznámějš­í návrhářská jména pak uvedli Blanku Matragi, kterou následují Beata Rajská, Klára Nademlýnsk­á nebo Josef Klír. Česká veřejnost tak ví o aktuálním tuzemském módním dění velmi málo.

„Zákazníci nebudou sami od sebe hledat ateliéry a maličké obchůdky. Češi jsou ochotní si koupit místní věc, ale nesmíte zklamat jejich důvěru. Oblečení se nesmí záhy začít párat nebo ztratit podrážku. A to byly do nedávna velké bolesti místních značek,“upozorňuje Katarína Král.

Lidé se začínají ptát

Návrhář Jiří Kalfař vidí situaci optimistič­těji. „Lidé se začínají ptát, zjišťují si informace. Vrací se k tradičním řemeslům, což vede i ke znovunalez­ení autorské módy a českých výrobků. Musíme tedy začít znovu, vychovat novou generaci a informovat o tom, že tu autorská tvorba je – o jejích výhodách, kvalitě, lokálním průmyslu, o lidech, kteří stojí za každou konkrétní značkou či výrobkem. Vytvořit pokud možno něco, co by bylo dlouhodobý­m přínosem, nejen po vizuální stránce, ale i ekonomické a ekologické,“doporučuje Kalfař.

Budoucnost ukáže, zda centrum Chodov návrháře podpoří natolik, aby mohl vybudovat dlouhodobě udržitelno­u značku, a zároveň, zda bude vybrán návrhář, který dokáže značku kreativně zachovat a zaujmout českého zákazníka. Aby projekt neskončil jen jako výkřik a designovou galerii nenahradil třeba dětský koutek.

 ?? Hlavní hvězda nové designérsk­é galerie obchodního centra Chodov vzejde z reality show. Výherce bude znám na konci června a odnese si milion korun na vybudování značky a její propagaci. Mezi soutěžícím­i (na snímku) se vedle studentů a začínající­ch návrhářů ?? Milion pro vítěze.
Hlavní hvězda nové designérsk­é galerie obchodního centra Chodov vzejde z reality show. Výherce bude znám na konci června a odnese si milion korun na vybudování značky a její propagaci. Mezi soutěžícím­i (na snímku) se vedle studentů a začínající­ch návrhářů Milion pro vítěze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia