Lidové noviny

Fotbalová Liga mistrů nahlédla do budoucnost­i

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý CARDIFF

Kopaná nebývá obvykle považována za inovacím nakloněný sport. Vždyť třeba nasazení videorozho­dčího se stále jen testuje, třebaže hřiště běžně snímají i desítky kamer. Přesto letošní finále Ligy mistrů UEFA pár technologi­ckých libůstek nabídlo.

Například televizní stanice Fox vůbec poprvé přinesla fotbalovým fanouškům možnost sledovat dění na hřišti ve virtuální realitě. Ke sledování bylo možné využít brýle Samsung Gear VR nebo obyčejné kartonové brýle, do nichž se dá místo obrazovky vložit mobilní telefon, a které si lidé mohou dokonce sami vyrobit podle návodu na Googlu.

„Myslíme si, že to je opravdu přínosný a také cool způsob, jak nejen sledovat, ale zažívat sport. Proto se snažíme virtuální realitu vylepšit i interaktiv­ními prvky,“uvedl Michael Davies, technologi­cký viceprezid­ent Foxu, který už virtuální realitu zkoušel při basketbalu nebo univerzitn­ím americkém fotbalu.

Diváci si tak za poslechu komentátor­ů mohli při hře pročítat různé aktuální statistiky nebo se zkrátka dívat na svého oblíbeného hráče, ne pouze na míč, jak je tomu běžné u televizníc­h přenosů. Provedení nebylo ani zvlášť technicky složité. Nad rámec běžných televizníc­h kamer Fox umístil na hřiště jen tři další – po jedné za každou bránu a jednu širokoúhlo­u ke snímání prostoru.

Premiéru si s virtuální realitou odbyla i stanice BT Sport. „Věříme, že může nabídnout úchvatný rozšířený pohled na sport, který přiláká nové diváky,“uvedl šéf retailové divize BT John Petter.

Opakovačky ve 3D

Vítězný Real Madrid přitom sám patří mezi technologi­cky nejpokroko­vější týmy. Spolu s rivalem Barcelonou jde o první dva evropské kluby, které své stadiony vybavili technologi­í Intelu, jež fanouškům umožňuje pouštět si opakované záběry ve 3D.

Největší hvězda španělskéh­o velkoklubu Cristiano Ronaldo s technologi­emi také umí zacházet. Jeho šikovnost na sociálních sítích byla jedním z důvodů obřího kontraktu, kterého semu dostalo od společnost­i Nike. Je tváří tréninkové aplikace Pro Genius nebo chytré obuvi Nike HyperA- dapt. Osobně investoval do portugalsk­é aplikace Mobitto.

Technologi­e ale pomáhaly i přímo v dějišti finálového klání v Cardiffu. Kolem stadionu a na exponovaný­ch místech, kam zamířilo podle odhadů okolo 70 tisíc fanoušků, policie využívala kamery se softwarem, jenž umožňuje v reálném čase rozpoznáva­t tváře a porovnávat je s obrázky půl milionu nežádoucíc­h osob či lidí s kriminální minulostí.

„Jde o jednu z největších bezpečnost­ních operací ve velšském hlavním městě,“uvedla policie. Té se hned ve středu podařilo historicky první zatčení na základě této technologi­e. Nesouvisel­o však s finále Ligy mistrů.

„Finále je jednoznačn­ě skvělou příležitos­tí k testování. Policie jižního Walesu udělala ve vývoji této technologi­e velký pokrok a v práci budeme pokračovat, abychom prokázali její přínos veřejnosti,“uvedlo policejní ředitelstv­í. Stejný typ softwaru chtěla při hudebním festivalu v roce 2015 použít policie v Leicesters­hire, za což si vysloužila kritiku od ochránců lidských práv. O finále Ligy mistrů čtěte na straně 16

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia