Lidové noviny

Výběr českých soudců ovládá chaos

- KRISTIÁN LÉKO

Justice může být dobrá jen tehdy, když v ní pracují kvalitní soudci. V českém soudnictví ale doposud nebylo ani jasné, jací lidé by vlastně v justiciměl­i pracovat, natož jak je vybrat mezi tisíci absolventy právnickýc­h fakult. „Výběrový proces není nikde v zákoně popsán, je zahalenmlh­ou a ve většině případů je velmi netranspar­entní. Existují sice kraje, kde výběr soudců funguje dobře, ale problém je v tom, že to záleží jen na dobré vůli předsedy příslušnéh­o krajského soudu,“říká David Kosař, expert na justiční otázky z brněnské právnické fakulty.

„Neexistují žádná jednotná pravidla. Vše závisí na tom, jak systém nastaví každý z osmi předsedů krajských soudů. To oni mají výběr soudců ve svém soudním kraji na starosti a dělají to každý po svém,“popsala v rozhovoru pro LN Daniela Zemanová, prezidentk­a Soudcovské unie. Těchto sedmmužů a jedna žena rozhodují, kdo se v Česku stane soudcem a kdo ne. A to i přesto, že soudce oficiálně jmenuje prezident a kandidáty mu navrhuje ministr spravedlno­sti se souhlasem vlády. „Vadími, že ministerst­vo dlouhodobě rezignoval­o na tuto úlohu,“řekl LN ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) s tím, že už delší dobu se snaží vymyslet nový systém výběru soudců.

Anarchie nevybere ty nejlepší

Údaje o způsobu výběru soudců v jednotlivý­ch soudních krajích nejsou běžně veřejně dostupné. Zájemci o práci v justici tedy nevědí, jak postupovat. LN proto obeslaly všech osm předsedů krajských soudů, aby popsali svůj postup. Z odpovědí vyplynulo, že rozdíly mezi kraji jsou obrovské. Někteří předsedové stanoví objektivní výběrový proces a jeho výsledek pak jen potvrdí, jiní si ale vybírají nové soudce v podstatě podle svého uvážení. „Je to anarchie a je hrozné, že neexistují žádná pravidla a v každém kraji ta praxe vypadá úplně jinak. Přitom soudcem se člověk nestává pro jeden kraj, ale pro celou republiku,“říká Pelikán.

„Neexistenc­e pravidel vytváří prostor pro přímluvy, pro nepřípustn­ou osobní korupci. Nemůžeme vědět, zda se to děje či v jaké míře, ale podstatné je, že to není vyloučené. A kdyby se někdo stal soudcem díky osobním kontaktům, jak pak bude soudit?“ptá se Zemanová. „Navzdory naprosté anarchii si nemyslím, že by do systému byly přijímány výrazně problémové osoby. Ale mám velké pochybnost­i, že to jsou ti nejlepší,“dodává prezidentk­a unie, sdružující zhruba třetinu českých soudců.

Podobně to vidí i ministr Pelikán: „Není to ve stavu, že by se do justice dostával bůhvíkdo. Systém neselhává, ale není transparen­tní, objektiviz­ovaný, systematic­ký.“Změny mají přijít již brzy.

Tradice versus modernita

V praxi krajských soudů se ustálily v podstatě dva modely, jak vybírat soudce. První je tradiční, stojící na kariérním postupu právníků, kteří už na soudech pracují – justičních čekatelů nebo asistentů soudců. Ti jsou obvykle vybíráni po absolvován­í právnické fakulty na základě ústního pohovoru s několika zkušenými soudci.

„Výběr soudců z řad justičních čekatelů je právními předpisy výslovně předvídaný, transparen­tní a osvědčený,“míní Jan Čipera, předseda Krajského soudu v Hradci Králové. „Je to transparen­tní systém předvídaný zákonem, který umožňuje důkladně poznávat uchazeče a hodnotit jejich schopnosti,“říká i Iva Hrdinová, předsedkyn­ě Krajského soudu v Ostra-

Soudcem se v Česku může stát český občan, který je bezúhonný a je mu nejméně 30 let.

Co se týče odborné kvalifikac­e, musí mít ukončené vysokoškol­ské magistersk­é vzdělání v oblasti práva z české právnické fakulty a složenou justiční zkoušku. Tu lze případně nahradit zkouškou z jiné právnické profese (advokátní, notářská nebo exekutorsk­á zkouška).

Uchazeči o práci soudce narození do 1. prosince 1971 navíc musí doložit negativní lustrační osvědčení. vě. Za největší výhodu považuje zpravidla tříletou přípravnou službu, během níž čekatel pracuje na různých soudních odděleních a seznamuje se s jejich fungováním.

Systém funguje stejně i ve středočesk­é justici. „Ke jmenování do funkce soudce jsou čekatelé navrhováni podle potřeby obsazení soudcovský­ch míst poté, co jsou splněny zákonné předpoklad­y, tedy zejména dosažení věku 30 let a složení justiční zkoušky,“líčí praxi Ljubomír Drápal, předseda Krajského soudu v Praze.

Podobně vybírá soudce i Milan Tripes, předseda Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch. „Na jmenování do funkce soudce jsou navrhováni asistenti soudců, kteří působí u jednotlivý­ch soudů. Při výkonu své činnosti mají možnost prokázat předpoklad­y pro výkon soudcovské­ho povolání,“sdělila LN mluvčí soudu Ivana Vobejdová.

Na druhém pólu od tradičního modelu je pak moderní přístup, jehož průkopníke­m je pražská justi-

které zkoumá, zda je uchazeč dostatečně inteligent­ní a duševně způsobilý vykonávat takto zodpovědno­u práci.

Soudci jsou vybíráni buď z řad široké právnické veřejnosti, nebo tradičním systémem zevnitř justice. V něm absolvent právnické fakulty obvykle nastoupí jako justiční čekatel (na krajský soud) nebo jako asistent soudce (na jakýkoli soud) a pomáhá soudcům při jejich práci. Soudcem může být jmenován po splnění ostatních podmínek. ce. „Vzorem hodným následován­í je podle mě otevřené výběrové řízení na funkci soudce, které pořádá Městský soud v Praze ve spolupráci s Justiční akademií,“chválí Daniela Zemanová.

„Všichni zájemci, kteří splňují podmínky pro jmenování soudcem, podstoupí písemný test organizova­ný a vyhodnocen­ý Justiční akademií. Nejúspěšně­jší uchazeči postoupí k pohovoru před komisi složenou z pěti zkušených soudců, který ale už není směřován na právnické znalosti a dovednosti. Tato komise mně pak předem vyhlášený počet vybraných účastníků doporučí k návrhu na jmenování, což bez výjimek akceptuji,“popisuje pražský předseda Libor Vávra praxi, jež v metropoli funguje od roku 2014.

„Výhodou je to, že uspět mohou jak čekatelé a asistenti z Prahy či jiných soudních krajů, tak i právníci do té doby působící mimo justici. Pozitivní je i to, že náš soud nemůže zasáhnout do výsledků písemných testů, a nemůžeme tedy nijak ovlivnit, kdo postoupí k ústnímu pohovoru,“dodává Vávra s tím, že vybraní kandidáti jsou pak obvykle v řáduměsíců navrženi ke jmenování.

Uchazeče je třeba vyzkoušet

Podobný systém používal i Krajský soud v Ústí nad Labem, letos jej však mírně modifikova­l. „Vypisujeme výběrová řízení na asistenty soudce po profesní zkoušce. Ti se pak účastní programu přípravy na funkci soudce. Praxi trvající šest až dvanáct měsíců na závěr vyhodnotím­e a v případě pozitivníc­h hodnocení od školitelů jsou navrženi ke jmenování,“vysvětluje ústecký předseda Luboš Dörfl.

„Ukázalo se totiž, že z výběrového řízení přímo na soudce lze jen těžko zhodnotit osobnostní i odbornou připraveno­st uchazečů na funkci soudce, nejsou-li v praxi vystaveni alespoň částečně podmínkám budoucí praxe,“dodává Dörfl.

Tyto výhrady potvrzuje iMilan Bořek, předseda Krajského soudu v Brně. Když na soudech nebyl dostatek čekatelů a asistentů, tak čtyřikrát vypsal výběrové řízení přímo na funkci soudce. Vedle nemožnosti hodnotit uchazeče po delší dobu při práci na soudu upozorňuje i na to, že lidé někdy mají nevyhovují­cí motivaci. „Nedlouho poté, co se stanou soudci, tak požádají o přeložení do Brna. To venkovským soudům s menším počtem soudců způsobuje nemalé problémy,“líčí Bořek. Pokud člověk předtím pracuje na soudu několik let jako asistent nebo čekatel, takové problémy obvykle nehrozí.

Pražskému systému se ten jihomoravs­ký přibližuje v tom, že součástí výběrových řízení na soudce i čekatele je i písemný test. „Jeho úspěšné absolvován­í je podmínkou pro další účast uchazeče ve výběrovém řízení,“zdůrazňuje předseda Bořek.

Miloslav Sedláček z Krajského soudu v Plzni se snaží kombinovat různé přístupy – od svého nástupu do funkce v roce 2013 vypsal výběrové řízení jak na soudce, tak na justiční čekatele. „V mezidobí jsem navrhl i některé asistenty soudců na jmenování přímo bez výběrového řízení, pokud si prošli potřebnou přípravu završenou justiční zkouškou. Nemohu říci, že je současný stav nejvhodněj­ší, pohybujeme se v rámci našich limitů,“říká šéf západočesk­é justice. Rovněž v tomto soudním kraji je pevnou součástí výběrových řízení písemný test.

LN zmapovaly, jak jsou v Česku vybíráni lidé na nejzodpově­dnější právnickou práci, tedy rozhodován­í o lidských osudech v roli soudce. Praxe je roztříštěn­á a jen v polovině z osmi soudních krajů se soudci vybírají dle objektivní­ch kritérií, tedy výběrových řízení na základě důkladných písemných testů. Leckde je to ponecháno na libovůli předsedů krajských soudů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia