Lidové noviny

Evropě dál vládne Real Madrid

- MILOSLAV NOVÁK VOJTĚCH POVEJŠIL

Fotbalovým králem Evropy zůstává Real Madrid. Ve finále Ligy mistrů porazil Juventus 4:1. Famózní Cristiano Ronaldo v něm dvakrát skóroval.

CARDIFF/PRAHA Třetí triumf za poslední čtyři ročníky, dvanáctý v historii. Real Madrid stvrdil nadvládu nad současným klubovým fotbalem.

Je španělským­mistrem, je šampionem Evropy.

„Pohár si skutečně zasloužil,“konstatova­l smutný brankář Juventusu Gianluigi Buffon. Právě legendární Ital byl důvodem, proč řada nestrannýc­h fanoušků v sobotu držela palce spíše celku z Turína.

Buffonovi bude na začátku příštího roku čtyřicet a měl jednu z posledních šancí Ligu mistrů vyhrát. Tu ale neproměnil.

Hrdinou utkání v Cardiffu se stal jeho protihráč Cristiano Ronaldo. K obhajobě triumfu v Lize mistrů přispěl ve finále dvěma góly. V soutěži jich fenomenáln­í Portugalec nasázel dvanáct, o jeden víc než věčný rival Lionel Messi z Barcelony.

„Poctivě jsem se na závěr sezony připravova­l, právě v tomto období můžete vyhrávat největší trofeje,“popisoval Ronaldo. A vykonal, co bylo třeba.

Ve dvacáté minutě otevřel skóre po narážečce s Danim Carvajalem a stal se tak prvním fotbalisto­u, který se z branky radoval ve třech různých finále Ligy mistrů.

Juventus po sedmi minutách díky parádním nůžkám Maria Mandžukiče srovnal a ve zbytku první půle byl Realu rovnocenný­m soupeřem.

„Během úvodního poločasu jsme hráli nádherně. Všichni hráči,“říkal trenér Juventusu Massimilia­no Allegri. A jeho protějšek Zinedine Zidane z Realu dodal: „Bylo to vyrovnané. Měli ostrý začátek a dobře kombinoval­i, ale ve druhém poločase jsme byli o mnoho lepší.“

Právě kouč madridskéh­o velkoklubu si o přestávce vzal slovo v kabině a ke svým svěřencům pronesl zásadní řeč.

„Povzbudil nás. Dal najevo, že nám věří a pozitivní myšlení přenesl i na nás,“popisoval Ronaldo. A Real po změně stran rozhodl. Nejdřív se Casemiro opřel do míče z dobrých 28 metrů, za pomoci teče Khediry míč plachtil k tyči, ke které Buffon nedosáhl.

Pak znovu zaúřadoval Ronaldo. Portugalec vstřelil svůj druhý gól, kterým definitivn­ě zlomil odpor Juventusu. Trefa na 3:1 ze 64. minuty přišla opět po přihrávce z pravého křídla, tentokrát ji adresoval Luka Modrič a Ronaldo zakončoval z malého vápna.

Juventus Turín Real Madrid

Pro značku CR7 to v Lize mistrů byla branka s číslem 105, žádný jiný fotbalista se takovou bilancí nemůže pochlubit.

„Neuvěřitel­né, další skvělá sezona,“radoval se. „Mám radost, že se ji podařilo zakončit takovým způsobem,“jásal.

Real pod Zidanem vzkvétá

„Každý ví, že Cristiano je velmi důležitý,“vysvětlova­l BBC záložník Realu Toni Kroos. „Ve čtvrtfinál­e, v semifinále i nyní jsme předvedli dobrý týmový výkon, ale chlápka, který střílí góly, potřebujet­e vždycky. A on to opět dokázal.“

Jaká ironie, že Juventus podlehl své vlastní zbrani. Vždyť na cestě do Cardiffu, kde se zápas sezony odehrál, inkasoval pouze třikrát. Přes Barcelonu, tedy trio Luis Suárez, Lionel Messi a Neymar, postoupil s nulou. Real byl v defenzivě bezchybný a nakonec Juventusu nastřílel čtyři góly – v nastavení se prosadil střídající Marco Asensio.

To už hrál Juventus o deseti, protože v 84. minutě byl po druhé žluté kartě vyloučen Juan Cuadrado za kontakt se Sergiem Ramosem. Nicméně v tu chvíli už bylo o vítězovi utkání rozhodnuto...

„Tolik branek, navíc Juventusu, to není nic jednoduché­ho,“ubezpečova­l Zidane.

Real pod jeho vedením vzkvétá. Od ledna 2016, kdy ho bývalý francouzsk­ý reprezenta­nt převzal, dvakrát triumfoval v Lize mistrů. Letos pak ovládl i domácí soutěž.

 ?? Aktuálně nejlepší fotbalista světa Cristiano Ronaldo dal v kariéře už 600 soutěžních branek a s 12 zásahy se stal podruhé za sebou nejlepším střelcem Ligy mistrů. FOTO REUTERS ?? Hvězda finále.
Aktuálně nejlepší fotbalista světa Cristiano Ronaldo dal v kariéře už 600 soutěžních branek a s 12 zásahy se stal podruhé za sebou nejlepším střelcem Ligy mistrů. FOTO REUTERS Hvězda finále.
 ?? Stačilo 18 měsíců na lavičce Realu k pěti trofejím FOTO ČTK/ AP ?? Trenéru Zidanovi
Stačilo 18 měsíců na lavičce Realu k pěti trofejím FOTO ČTK/ AP Trenéru Zidanovi
 ?? Vyhrál titul z Ligy mistrů (dříve PMEZ) už podvanácté FOTO ČTK/ AP ?? Real Madrid
Vyhrál titul z Ligy mistrů (dříve PMEZ) už podvanácté FOTO ČTK/ AP Real Madrid

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia