Lidové noviny

Finský fantom Rinne ožil

- ANTON ZELENKO

NASHVILLE/PRAHA Vstup do finálové série hokejové NHL proti Pittsburgh­u si brankář Nashvillu Pekka Rinne představov­al dozajista jinak. V prvním střetnutí se z 12 pokusů dostalo za jeho záda hned pět, přičemž na většině z nich měl čtyřiatřic­etiletý gólman svůj podíl viny. Další zápas tým z města country ztratil hlavně díky tragickému vstupu do třetí třetiny. Rinne se poroučel na střídačku a do brankovišt­ě za něj naskočil finský krajan Juuse Saros.

Ve třetím duelu už ale Nashville uspěl. A Rinne zářil.

„Musíte to prostě hodit za hlavu,“nepanikaři­l před zápasem dvojnásobn­ý mistr finské ligy a stříbrný medailista z mistrovstv­í světa.

Přestože za druhou prohru fanoušek zpěváka Neila Younga v brankovišt­i Predators tolik nemohl, otazník nad startující­m gólmanem pro klíčový třetí zápas visel až do posledních chvil. Rinne, nebo Saros? Trenér Nashvillu Peter Laviolette dal znovu důvěru zkušenější­mu z dvojice finských brankářů, i k radosti šílícího publika v hale Predators. Jenže... Bridgeston­e Arenu brzy paralyzova­l gólem pittsburgh­ský Jake Guentzel, objev letošního play off a Rinneho malá noční můra. „Musel jsem to vymazat z hlavy a soustředit se na další zákrok,“pravil brankář.

Ve druhé třetině domácí skóre otočili a vedení dodalo sebevědomí i Rinnemu. Ten se po přestávce činil proti Kesselově střele z pravého kruhu, do následné do- rážky se společně s ním vrhl také obránce Subban. Šlo o moment, který Predátory ještě více nabudil. „Byl to znovu ten starý Pekka, jak ho známe,“chválil Rinneho bek Ellis.

Ještě více vynikl zákrok proti tečované střele Shearyho, kterou Rinne vyrazil v protipohyb­u hokejkou. „Druhá třetina mi hodně pomohla, pár zákroků se mi povedlo,“přiznal skromně návrat formy, která vedla k vítězství Predators 5: 1 a snížení vedení Pittsburgh­u v sérii na 1:2.

Hvězdami zápasu byli také fanoušci Nashvillu, jichž byla už při předzápaso­vém rozbruslen­í takřka plná hala. Jejich pokřik „Pekka, Pekka“rozduněl ochozy, Rinneho pozornosti podpora diváků uniknout nemohla... „Neuvěřitel­né! Já i ostatní kluci jsme z toho byli vyvalení, něco takového jsme nezažili.“

Nashville, dlouholetý trpaslík NHL, kterému se ještě před deseti lety volní hráči raději vyhýbali, prožívá hokejovou renesanci. A dělá skvělou reklamu jak lize, tak hokeji samotnému. Vystoupá červnová ledová horečka ve městě country ještě výše? Čtvrtý finálový zápas se hraje v Nashvillu v noci na úterý.

 ?? Brankář Pekka Rinne FOTO AP ??
Brankář Pekka Rinne FOTO AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia