Lidové noviny

Úkol pro SOE: Podpalte Evropu!

-

Velká Británie se po porážce Francie dostala v létě 1940 do kritické situace: v boji proti nacistické­mu Německu zůstala náhle osamocena. V tomto zápase na život a na smrt hledala každou pomoc a jednou z významných položek se stala protinacis­tická a protifašis­tická rezistence v okupovanýc­h zemích Evropy. Ta se však při stále rostoucím perzekuční­m tlaku okupantů nemohla obejít bez vnější pomoci, ať už v oblasti organizačn­í, finanční, technické nebo personální.

Proto se nová britská vláda pod vedením Winstona S. Churchilla rozhodla vytvořit účinný orgán, který mohl takovou pomoc zprostředk­ovat jak po stránce metodické, tak i po stránce výcvikové a materiální. U jeho kolébky stála Tajná zpravodajs­ká služba (Secret Intelligen­ce Service – SIS), resp. její sekce D (Destructio­n), zabývající se sabotážemi, dále pak ministerst­vo války (War Office) prostředni­ctvím vojenské výzkumné rozvědky (Military Intelligen­ce Research – MIR) a konečně podle sídla nazvaná Electra House, vytvořená ministerst­vem zahraničí (Foreign Office) jako orgán propagandy.

Koordinačn­í proces vyvrcholil 22. července 1940, kdy vznikl Special Operations Executive (útvar pro zvláštní operace – SOE). Za jeho činnost bylo odpovědné ministerst­vo pro hospodářsk­ou válku (Ministry of Economic Warfare), v jehož čele stál Hugh Dalton a po jeho odchodu od ledna 1942 lord Selborne. Stěžejní roli ve formování SOE sehrál brigádní generál Colin McVean Gubbins, který se později dostal také do čela tohoto útvaru.

Čechoslová­ci: informace a výcvik

Zadáním pro SOE byla slova britského premiéra H. Daltona o „podpálení Evropy plamenem“. Šlo zejména o koordinaci akcí proti nepříteli diverzemi a sabotážemi, včetně propagandy na podporu spojenecké­ho válečného programu. Na starost ale měl také zásobování a organizaci vedeného Special Operations Executive se účastnili také českoslove­nští vojáci. U britských důstojníků si získali velký respekt. odbojových skupin v okupované Evropě, které měly vytvořit „tajnou armádu“k podpoře budoucí spojenecké invaze, která nastoupila např. po vylodění v Normandii v červnu 1944. Těžištěm činnosti byla Evropa, SOE ale operoval také v Africe, na Blízkém a Dálném východě včetně Indie.

Spolupráce SIS s českoslove­nskou zpravodajs­kou službou se rozvíjela už od předehry nacistické agrese v březnu 1939, když Britové zprostředk­ovali odlet jedenáctky českoslove­nských zpravodajc­ů do Londýna. Čechoslová­ci se pro Brity stali nejen pramenem důležitých informací, ale po vzniku SOE znamenali i zdroj „kádrů“pro výcvik výsadků, které měly za úkol seskakovat v protektorá­tu a posléze i na Slovensku a provádět zde zpravodajs­kou i sabotážní činnost.

Oficiálně SOE ukončil činnost krátce po konci druhé světové války, po nástupu nové britské vlády na pokyn premiéra Clementa Attleeho 15. ledna 1946.

 ??  ?? Parašutist­ického výcviku výsadkářů
Parašutist­ického výcviku výsadkářů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia