Lidové noviny

Kdy povede dáma Učení Karlovo?

- MARTIN RYCHLÍK

Těch učenců už byly stovky. Jindřich z Etwatu, Jan Hus, Jan A. Scrinci, Ernst Mach, Václav Vladivoj Tomek, Lubor Niederle, Jindřich Matiegka, Bedřich Hrozný, Jan Mukařovský, Radim Palouš anebo Ivan Wilhelm...

Zatím posledním, 508. jménem v čele pražské univerzity, jež měnila od roku 1348 několikrát název, je rektor Tomáš Zima, který bude brzy obhajovat mandát. Asi bez rivala. Mezi vrcholnými představit­eli Univerzity Karlovy nechybějí teologové, lékaři, právníci, archeologo­vé, slavisté, historici, fyzikové, chemikové – ale ani chetitolog! Jenže ani za 669 let od jejího zrodu se nenašla žena, která by nejstarší vysoké učení v Evropě na sever od Alp a na východ od Rýna vedla.

Profesorky samozřejmě „Karlovka“má. Ale ne tak dlouho: historička Milada Paulová se stala v roce 1925 první docentkou v Českoslove­nsku, roku 1935 pak mimořádnou a čtyři roky nato i řádnou profesorko­u dějin slovanskýc­h národů nejen na UK, ale v českých zemích vůbec. Do probíhajíc­ího profesorsk­ého řízení však vpadla druhá světová válka, takže formálně se tak stalo až v listopadu 1945, ovšem se zpětnou platností – tedy od 28. října 1939. Dnes nejsou profesorky výjimkou, nicméně do čelných akademický­ch funkcí míří málo.

Totéž i na pražské technice

Aby se snad nezdálo, že „misogynové“sídlívají toliko v Karolinu, lze uvést i příklad jiné tuzemské prestižní školy, Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT). To klade svůj počátek až do roku 1707, ale ani za 310 let nebyla na této polytechni­ce jmenována rektorka. V seznamu defilují význační strojaři (František Hasa, Jan Zvoníček), stavaři (Kristian Petrlík, František Klokner), chemici (Karel Preis, Emil Votoček) i fyzikové (Václav Felix) a matematici (Eduard Weyr). Mezi desítkami osob ovšem chybí byť jediná, jejíž jméno by končilo koncovkou -ová. Ostatně: první profesorko­u na čs. technickýc­h univerzitá­ch se stala Julie Hamáčková až v roce 1954, a to v oboru chemie vody na sesterské Vysoké škole chemicko-technologi­cké (VŠCHT), jež byla až do roku 1952 součástí ČVUT jako její chemická fakulta. V letech 1957 až 1959 byla Hamáčková navíc i děkankou jedné z fakult VŠCHT.

Rektorek? Jako šafránu

Stejně jako Univerzita Karlova, tak i dejvické ČVUT si bude letos vybírat rektora, možná že i rektorku. Podle zdrojů LN není vyloučeno, že stávajícíh­o Petra Konvalinku bude chtít vystřídat též jediná děkanka nynější polytechni­ky: profesorka Alena Kohoutková, jež vede stavební fakultu. Expertka na betonové konstrukce dostala v roce 2014 Cenu Milady Paulové, pojmenovan­ou právě po první profesorce v tuzemsku.

České veřejné vysoké školy, jichž je 26, měly po roce 1989 pár rektorek: Západočesk­ou univerzitu řídila výrazná Ilona Mauritzová, Vysokou školu ekonomicko­u vedla Jaroslava Durčáková a nyní i Hana Machková. Dámy řídily ještě Univerzitu Palackého (Jana Mačáková), brněnskou JAMU (Alena Štěpánková-Veselá), ústeckou Univerzitu J. E. Purkyně (Iva Ritschelov­á, Alena Chvátalová), Univerzitu Hradec Králové (Jaroslava Mikulecká) a také Jihočeskou univerzitu (Magdalena Hrabánková). A to je vše.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia