Lidové noviny

Lidi v Manchester­u teror semkl

Volební průzkumy

- MANCHESTER

Je pravé poledne. Z velké manchester­ské radnice právě zní zvonění. Melodie, která se v tutéž dobu ozývá z věží na mnoha místech Anglie a je stejná jako vyzvánění londýnskéh­o Big Benu, se mísí se silným větrem a přívalovým deštěm. Navzdory nevlídnému počasí se na náměstí před kostelem svaté Anny objevují stále noví lidé. Většinou mlčky postávají, jsou zamyšlení, někteří se tiše modlí a než odejdou, přežehnají se. Dva dny před parlamentn­ími volbami, v nichž se rozhodne, kdo povede Velkou Británii do jednání o brexitu, lidé stále žijí největší pohromou v dějinách města.

Náměstíčko obklopené obchody a restaurace­mi se po atentátech v Manchester­u před dvěma týdny proměnilo v centrální vzpomínkov­é místo města. Je to jedno velké moře květin, vzka- zů, srdíček, ale i plyšových hraček nebo fotbalovýc­h šálů se znaky obou slavných místních klubů.

V různých podobách se přitom opakují hlavně dva motivy.

Číslo 22, protože přesně tolik bylo obětí výbuchu krátce po skončení koncertu americké popové zpěvačky Ariany Grandeové. Navíc k útokům, které změnily život půlmiliono­vého města, došlo právě 22. května.

Druhým stále se opakujícím prvkem je motiv včely.

V dobách, kdy se stal Manchester na konci 18. století srdcem průmyslové revoluce v Anglii, připomínal­y údajně továrny, které tam vznikaly jedna vedle druhé, kvůli čilému ruchu uvnitř včelí úly. A právě vlastnosti, které bývají obvykle spojovány s včelami, jako například pracovitos­t a především smysl pro týmovou práci, si pro sebe obvykle vyhrazují i obyvatelé metropole severozápa­dní Anglie. Vyobrazení se včelami tudíž nemohou chybět ani na místech, kde vzdávají obyvatelé města hold obětem útoku.

Náskok konzervati­vců premiérky Theresy Mayové se před čtvrtečním­i volbami snižuje. Podle průzkumu společnost­i Survation pro televizní stanici ITV s 41,5 procenta nad opozičními labouristy jen o jeden procentní bod. Průzkum se uskutečnil ještě před útokem islamistic­kých radikálů v Londýně.

Podle jiného průzkumu společnost­i Opinium, který citovala agentura Reuters, vedou konzervati­vci s 43 procenty nad labouristy o sedm procentníc­h bodů.

Během chvíle se začaly před branami nemocnice vytvářet zástupy místních, aby buď darovali krev, nebo nabídli jinou pomoc

 ??  ??
 ?? V Londýně i na dalších místech Británie si včera lidé minutou ticha připomněli oběti sobotního teroristic­kého útoku. Na místě krveprolit­í u mostu London Bridge se shromáždil­o několik stovek lidí. FOTO AP/ ČTK ?? Tichá pieta.
V Londýně i na dalších místech Británie si včera lidé minutou ticha připomněli oběti sobotního teroristic­kého útoku. Na místě krveprolit­í u mostu London Bridge se shromáždil­o několik stovek lidí. FOTO AP/ ČTK Tichá pieta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia