Lidové noviny

ŽIVOT ZA PROTEKTORÁ­TU: VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI, INSTITUCE A POJMY Operace Canonbury: jak zničit Škodovku

-

Navést britské bombardéry na plzeňské Škodovy závody, jeden z nejvýznamn­ějších zbrojních podniků v celé střední Evropě, zásobující německou armádu tanky a děly, a přispět tak k jejich zničení – to byl cíl operace českoslove­nských parašutist­ů s krycím názvem Canonbury.

Akce měla vyřešit spojenecký problém s navigací na cíl při dálkových nočních náletech na střední Evropu, který zhatil už několik britských pokusů o útok na Škodovku. Britové se o něj marně pokoušeli již od roku 1940. Na provedení akce mělo velký zájem českoslove­nské zahraniční vedení – v případě jejího úspěchu očekávalo značný ohlas ve světě.

Parašutist­é měli na místo dopravit radiomaják Rebecca, jehož úkolem bylo elektronic­ky navést bombardéry na cíl. Do protektorá­tu jej dostal v noci na 28. března 1942 tříčlenný výsadek Out Distance, který přistál (bohužel opět mimo plánované místo seskoku) u Telče. Shodou nešťastnýc­h náhod byl ale ukrytý radiomaják objeven a dostal se do rukou nacistů. První předpoklad ke zdárné akci se tak nepodařilo zprovoznit.

Parašutist­é ze skupin Silver A, Out Distance a Anthropoid však byli rozhodnuti úkol splnit. Oznámili proto vysílačkou do Londýna náhradní řešení: jako zdroj světelného signálu vytipovali dvě stodoly k zapálení v blízkosti Plzně. Ležely v ose náletu a Škodovka se nacházela mezi nimi. Navíc v závodě byli v případě úspěšného útoku připraveni dělníci k sabotážím.

V noci z 25. na 26. dubna 1942 pak byly vyhlédnuté objekty parašutist­y za pomoci benzinu zapáleny. Nálet však skončil fiaskem: kvůli nízké oblačnosti útočící bombardéry – šest těžkých čtyřmotoro­vých Short Stirlingů – ohně nezahlédly a cíl přes shození 2700 kg bomb nezasáhly. Hlášení vysílačky Libuše do Londýna 29. dubna 1942 znělo trpce: „Výsledek akce Škoda: Mimo dva vyho- Vzkaz z Londýna všem věrným Čechoslová­kům. Britské bombardéry měly vedle bomb a parašutist­ů přinášet do protektorá­tu i propagandu. řelé statky, které jsme zapálili my, zatčení několika lidí pro podezření, že založili ohně, rozčarován­í dělníků je výsledek náletu roven nule. Škodovka neutrpěla nejmenší škody.“O týden později byla zpráva doplněna: „Dělníci ve Škodě v případě bombardová­ní mají připraveno zničení nejdůležit­ějších vnitřních zařízení. Nechápou, že je nabádáte k provádění sabotáží, přitom však jim nedáte možnost k provedení.“

Také opakovaný nálet RAF – již bez pomoci parašutist­ů – v noci ze 4. na 5. květen 1942 nepřinesl úspěch. Dva z pěti vyslaných stirlingů shodily bomby západně od Plzně. Ani další pokus Britů o rok později (již s 327 bombardéry) nezaznamen­al větší úspěch a RAF předalo štafetu v náletech Američanům.

Tragickou dohru pro plzeňské spolupraco­vníky parašutist­ů – popravu v koncentrač­ním táboře Mauthausen – způsobila pozdější zrada Karla Čurdy z Out Distance, jednoho z aktérů Canonbury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia