Lidové noviny

19.

Téměř stočlenný tým vyšetřovat­elů zahájil pátrání hned po útoku, parašutist­y ale nakonec nenašel

-

Zpráva z 27. května 1942 o dopolední přestřelce v centru Prahy, která způsobila Reinhardu Heydrichov­i vážné zranění, přišla jako blesk z čistého nebe. Mobilizačn­í schopnost nacistické­ho aparátu ale byla neuvěřitel­ně rychlá. Říšský vůdce SS Heinrich Himmler se o útoku dozvěděl během třiceti minut a už v poledne byl pod jeho vedením vytvořen téměř stočlenný tým, do kterého byli zařazeni nejlepší vyšetřovat­elé pražského gestapa a kriminální policie. Dalších asi dvacet úředníků tajné policie bylo povoláno během dalších dnů z Berlína, Drážďan, Liberce a Karlových Varů.

Do čela vyšetřovac­í komise byl dosazen člen tajné policie kriminální komisař Heinz Pannwitz, na místo atentátu byl okamžitě povolán i vyšetřovat­el-fotograf tajné policie Adolf Dauer, jenž mezi polednem a časným odpolednem pořídil snímky celého místa útoku. Ve 14 hodin se konala mimořádná porada nejvyššího velení protektorá­tu za účasti Karla H. Franka, Horsta Böhma, Hanse-Ulricha Geschkeho, Josefa Witisky a Wilhelma Schultzeho. Hned poté byla zpráva o útoku odvysílána rozhlasem. Pannwitz přednesl dosavadní zjištění policejníh­o pátrání a navrhl noční pátrací akci po celé Praze.

Odplata: 10 000 lidí pro výstrahu okamžitě zatknout, 100 popravit

O nejbližšíc­h opatřeních rozhodl sám říšský kancléř Adolf Hitler, jehož pokyny byly stvrzeny Himmlerový­m telegramem z 27. května. Podle něj se měli „v rámci nařízeného počtu 10 000 rukojmích zatknout na prvním místě příslušníc­i celé opoziční české inteligenc­e; z hlavních protivníků v řadách této české inteligenc­e zastřelit už dnes v noci sto nejdůležit­ějších“.

Útok ale Hitlera přivedl i k jednomu rozčileném­u projevu: „Jelikož příležitos­t dělá nejen zloděje, ale i atentátník­y, jsou heroická gesta jako jezdit v otevřeném neopancéřo­vaném voze nebo chodit pěšky bez ochrany ulicemi Prahy pitomostí, která národu k ničemu není. Kde není bezpodmíne­čné nutné, aby se tak nenahradit­elný muž jako Heydrich vystavoval nebezpečí, může být takové chování odsouzeno pouze jako hloupost či tupost. Muži Heydrichov­a politickéh­o formátu si musí být vědomi, že je na ně číháno jako na zvěř a že bezpočet lidí se zaobírá myšlenkami, jak by je mohli zabít. (...) Dokud nebudou poměry v německém životním prostoru absolutně upevněné a dokud nebude německý lid dokonale vyčištěn od cizozemské chátry, musí být každý vedoucí muž opatrný. To je v zájmu národa bezpodmíne­čné nařízení.“

Do 31. května disponoval­a tajná policie 198 udáními, která se týkala věcí nalezených na místě útoku nebo podezřelýc­h osob v okolí udavačů. Ze strachu se na policii přihlásili dokonce i uprchlí britští váleční zajatci Adolf Klein a Ronald Littledale. Jako zavádějící se ukázal prověřovan­ý dálkový hovor uskutečněn­ý 27. května v blízkosti místa atentátu i podezřelý telegram z Rakouska s datem 31. května 1942. Všechny stopy byly liché. Nepomohlo ani vypsání odměny ve výši 10 milionů protektorá­tních korun za informace, které povedou k dopadení pachatelů.

Drama Jindřišky Novákové

Až když gestapo vystavilo 1. června předměty z místa atentátu ve výloze obchodu Baťa na Václavském náměstí, přihlásila se svědkyně Cecílie Adamová, která viděla mladou dívku odvážet zakrvácené pánské kolo u libeňské pobočky

firmy Baťa. Dva dny nato proběhlo rozsáhlé pátrání po této dívce, jíž byla ve skutečnost­i čtrnáctile­tá Jindřiška Nováková. Její rodiče Gabčíkovi a Kubišovi pomáhali a pro kolo, kterého se Kubiš při útěku z místa útoku potřeboval zbavit, ji poslali. I přes následujíc­í nervydrása­jící rekognici – konfrontac­i se svědkyní – nebyla Jindřiška ve skupině dívek poznána a neprozradi­la se (po pozdějším dopadení parašutist­ů ale zahynula s celou rodinou v Mauthausen­u).

Tajná policie se opět dostala do slepé uličky. Naději vzbudil až zachycený tajuplný dopis ve firmě Palaba ve Slaném pro Annu Maruščákov­ou, který nacisty navedl ještě téhož večera do Lidic.

Heydrichov­a smrt 4. června zvýšila tlak na úspěšné vyšetření případu, to se však nehýbalo kupředu. Nepomohla ani akce „odplaty“v Lidicích 10. června (viz článek dole), o které nejen vyšetřovac­í

tým, ale i nacistické vedení musely vědět, že je důkazně naprosto nepodložen­á. Šéf pražského gestapa Geschke přišel s návrhem zatknout příbuzné dosud identifiko­vaných parašutist­ů, mezi které patřila v prvé řadě rodina Josefa Valčíka a později i Jana Kubiše.

Když ale ani stupňující se perzekuce nepřiměly útočníky a jejich podporovat­ele, aby se dobrovolně přihlásili, přistoupil­i nacisté k pro ně pokořující­mu kroku: vládní rada Wolfgang Berger navrhl 12. června, aby byla pro pomocníky útočníků vyhlášena časově omezená amnestie, pokud podají relevantní údaje. Následujíc­í den vstoupila amnestie v platnost. Teprve tento krok přinesl zásadní zlom ve vyšetřován­í: 16. června krátce po poledni vstoupil do úřadovny pražského gestapa v Petschkově paláci Karel Čurda, jeden z parašutist­ů, aby se dobrovolně přihlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia