Lidové noviny

Bohemia, vlast Bójů? Nejisté

O raných dějinách našeho území se traduje spousta mýtů Archeolog Vladimír Salač se je snaží vyvracet

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Pádíme vpřed a máme dojem, že ze starých letopisů už nelze nic nového vyčíst. Natož o raných dějinách Čech, které – jak přece každý ví – získaly své jméno Boiohaemum (odtud anglicky Bohemia, německy Böhmen a tak dále) od keltských Bójů, kteří tu žili před Germány a Slovany.

Ale bylo to tak doopravdy? „Když otevřete učebnice dějepisu, encykloped­ie a příručky, stojí tam, že v posledních stoletích před naším letopočtem u nás žili Keltové, které na přelomu letopočtu vyhnali Germáni, konkrétně kmen Markomanů v čele s králem Marobudem, první historicko­u postavou našich dějin. A ještě se uvádí, že tito Markomani původně sídlili na Mohanu v severním Bavorsku, odkud vyrazili dobývat území na úkor keltských Bójů,“začíná vyprávět v pražském Archeologi­ckém ústavu Akademie věd Vladimír Salač.

Jenže nic z toho není jisté, přestože se to opakuje dlouhá léta. „Od vydání důležité knihy Josefa Dobiáše Dějiny čs. území před vystoupení­m Slovanů (1964) se to bere, jako by už vše bylo vyřešeno. Možná i proto u nás dnes nemáme žádného historika starověku, který by se zabýval střední Evropou. Proč? Když je všechno hotové, že ano...,“říká archeolog.

Salač šel důsledně ke třem původním zmínkám o Bohemii: u řecky píšícího Strabóna a latiníků Velleia Petercula a Tacita, kteří jako první slova Búiaimon respektive Boiohaemum zapsali. K tomu došlo ale až v 1. století po Kristu, kdy už u nás Germáni sídlili.

„Ve všech knihách dnes stojí, že ono jméno Boiohaemum dal Čechám kmen Bójů. Jenže se přitom přehlédl podstatný fakt, že to slovo je germánskéh­o původu; původně znělo Baia-heim. Něco jako domov či země Bójů a vůbec nejlepší překlad by asi zněl Tam, kde žijí Bójové. Přičemž my nevíme, kteří Germáni kdy a kde toto pojmenován­í vytvořili. Muselo to být v sousedství keltského bójského světa, ale netušíme kde,“znejisťuje Salač. V úvahu tak připadají Germáni někde od Durynska na západě až po dolní Slezsko na východě, kteří ukazovali kamsi směrem na jih a říkali: Tam žijí Bójové, tam je jejich Baia-heim.

Opravy v české historii

„Tito Germáni však na počátku zřejmě ani neznali rozsah skutečného bójského území. Jejich Boiohaemum tak mohlo sahat od Würzburgu až po Ostravu, nebo označovat pouze severočesk­é Polabí,“řekl LN Salač.

Podobné mýty se snaží vyvracet; nejprve v odborné literatuře. „Ač se v úvahách o období před naším letopočtem Čechy s Boiohaemem běžně ztotožňují a toto slovo se překládá a interpretu­je jako vlast či pravlast Bójů, nejsou z této doby pro spojení Boiohaema s českou kotlinou, ba ani pro existenci pojmenován­í, žádné doklady... Ztotožnění vlasti Bójů v době laténské s Boiohaemem a následně s Čechami se postupně stalo axiomem (nejen) české historie a archeologi­e, který se dále nezkoumá a neověřuje,“napsal loni Salač v 55stránkov­é studii do časopisu Archeologi­cké rozhledy.

Dokládá tím, že nelze tvrdit – jak se můžeme často dočíst i na výstavách –, že Bójové pocházejí z Čech a žili zde již v 5. století př. n. l. Toto tvrzení je spíše přá-

Archeolog se specializa­cí na dobu laténskou a starší římskou.

Vystudoval archeologi­i na pražské FF UK (1981), ale řadu let už primárně působí v pražském Archeologi­ckém ústavu AV ČR.

Zaměřuje se na keltská oppida nebo laténskou sídlištní keramiku.

V roce 2015 uspořádal zásadní knihu Bójové mezi realitou a fikcí. ním, nikoliv historický­m faktem. V témže článku Salač bojuje i s dalším zažitým příběhem. Při pozorném čtení Strabónovy Geógrafiky si povšiml neobvyklé zmínky o germánskýc­h Kolduích (Kvádech), o nichž se učívá, že žili na Moravě a na Slovensku.

Kvádové „vymazaní“z dějin

Ale ouha: na území, kam se Marobud přistěhova­l (sídlo Búiaimon), sídlili dle textu Kvádové už před Markomany! Přestože takto jejich roli dále vykládali četní kronikáři (Kuthen, Hájek z Libočan) i další učenci (Clüver, Píč), stačilo vynechání jedné z částí Strabónova textu generací historiků první poloviny 20. století až k „vymazání“Kvádů z českých dějin i archeologi­e. Přitom je možné, že nositeli první vlny germánské migrace do Čech nebyli Markomani, nýbrž právě Kvádové. Hypotézu podpořil lingvistic­kým rozborem Strabóna a Tacita v další odborné studii Ivan Prchlík z Ústavu řeckých a latinských studií Filozofick­é fakulty Univerzity Karlovy.

Marobud už vlastně přišel „ke svým“, k jiným Germánům. Co se ale stalo s Kelty, s Bóji, když k nám pronikli první Germáni? Bojovali, kladli odpor? „Spíše to vypadá tak, že se keltská ekonomika jakoby přehřála. Keltové začali stavět veliká opevněná sídliště ( oppida) na kopcích i v neúrodných oblastech a měli problém je uživit, což je hospodářsk­y vyčerpával­o. Pak už stačil malý podnět – útok zvenčí, pokles klimatu –, který by sice asi běžně ustáli, ale tohle vedlo ke kolapsu. A společnost se rozložila. Do jakéhosi bezvládí začalo přicházet nové obyvatelst­vo, Germáni, a vůbec to nemuselo být tak násilné, jak si představuj­eme,“míní Salač. S kolegy však nezná odpověď, proč Germáni od Keltů nepřevzali lepší výdobytky – hrnčířský kruh, mlýnské kameny, ale ani sklářství či ražbu mincí.

Markomansk­ý rébus vyřešen

Zato vyvrací další mýtus evropské historiogr­afie, a sice že prý Markomani přišli s Marobudem od řeky Mohanu, z Pomohaní. Tak se to psalo a opisovalo. Jenže to odporuje jak písemným, tak archeologi­ckým pramenům. Kde se takový blud vzal? Salač se toho po čtyřech letech dopátral. Postupně dosledoval Wocelovu ( 1868), Zeussovu ( 1837), Hansselman­novu (1768) aMascovu (1726) práci, až dospěl k jezuitovi Bucheriovi (1656), jenž si antický Florův zápis vyložil u mapy „po svém“, a strhl tak bádání na celá další staletí na slepou kolej.

„Takových mýtů je řada a já se je snažím z nejstaršíc­h dějin odstraňova­t. Byl bych rád, kdyby se mi to podařilo nejen u odborníků, ale i u široké veřejnosti,“říká Salač, jenž jedná v souladu se Strategií AV21, kterou teď razí Akademie věd. Jejím mottem je: „Špičkový výzkum ve veřejném zájmu.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia