Lidové noviny

Spasit ČSSD má veterán Zaorálek

Dejte mi dva dny a odkryju karty, vzkazuje muž, který povede stranu do voleb

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN SHABU

PRAHA Za normálních okolností by za výsledek voleb přijal odpovědnos­t předseda politické strany. Včera však tento závazek zazněl z úst Lubomíra Zaorálka, místopředs­edy ČSSD. Vedení strany došlo k závěru, že okolnosti zcela normální nejsou.

Po několikade­nním mlčení sociální demokraté potvrdili plán, o němž už v úterý informoval­y LN: kvůli padajícím preferencí­m odstoupí Bohuslav Sobotka z funkce předsedy strany a volebním lídrem se stane šéf české diplomacie Zaorálek. Stranu pak ode dneška povede Milan Chovanec, statutární místopředs­eda. A to asi až do příštího sjezdu sociálních demokratů, který se uskuteční až po říjnových volbách.

Rozdělení rolí má umožnit restart před klíčovým politickým soubojem. „Nejsem spokojený s preference­mi strany. Podpora voličů neodpovídá výsledkům ČSSD ve vládě. Musím za to přijmout osobní odpovědnos­t. ČSSD musí projít hlubšími změnami, aby dokázala mobilizova­t své sympatizan­ty,“vysvětlil Sobotka důvody, proč se rozhodl stáhnout z čela strany. Zůstane ale lídrem na jižní Moravě.

V osobně laděném vystoupení zdůraznil, že na rozdíl od svých předchůdců nechce zakládat jiné politické projekty. Narážel tím na Jiřího Paroubka a Miloše Zemana, kteří si po odchodu z ČSSD vytvořili nové strany.

Hlavní tváří strany se tak v příštích měsících stane Zaorálek, politický veterán, který byl aktivní v Českoslove­nské straně socialisti­cké už v 80. letech a poslancem je od roku 1996. Na včerejší tiskové konferenci působil ve srovnání se zbytkem čelných politiků strany uvolněně. Sobotkův krok označil za projev vysoké politické kultury. Požádal novináře o dva dny hájení před sobotní programovo­u konferencí strany. Na ní by měla ČSSD představit programové priority, které Zaorálek zaštítí.

Stále však zbývá vyřešit řadu úkolů spojených se startem kampaně. Včera například nebylo jasné, zda bude volebním manažerem poslanec Jan Birke. Podle kuloárovýc­h informací se o jeho pozici stále jedná.

Možné rozdělení rolí už v předstihu kvitoval prezident Miloš Zeman. „Vyjadřuji názor, že z mého hlediska připravova­né řešení by mohlo být rozumným krokem,“řekl včera. Neodpustil si ale štulec směrem k Sobotkovi. Na otázku, kdo by byl vhodný do čela ČSSD, odpověděl, že kdokoli kromě Sobotky. Pokračován­í a téma na straně 2 Poznámka na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia