Lidové noviny

Nový boj o krkonošské vleky

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Na spor o pozemky kolem sjezdovek mohou doplatit tisíce lyžařů i stát

PRAHA Čtyři sjezdovky, dvě lanovky a dva vleky využívají lyžaři v areálu Čertova hora v Harrachově, který patří mezi nejvyhledá­vanější střediska v Česku. Jeho osud se ale zkomplikov­al.

Pře o pozemky může vyústit až v konec lyžování na Čerťáku. Jádrem sporu je ostrý nesouhlas úředníků hned dvou resortů s přímým prodejem místo tendru.

Pozemky o rozloze 23 hektarů patří státu, právo hospodařit s nimi má Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Na části parcel však stojí technická zařízení potřebná k provozován­í sjezdovek, stožáry lanovek, pokladny a hotel. Tato zařízení patří akciové společnost­i Sportovní areál Harrachov (SAH), která si od konce 90. let od státu pozemky pronajímá a provozuje sportovní areál. Její akcionáři jsou z drtivé většiny sportovní organizace.

Loni se však rozhodl ÚZSVM harrachovs­ké pozemky prodat, protože zákony preferují prodej nepotřebné­ho státního majetku před dlouhodobý­m pronájmem.

Stamiliono­vá škoda pro stát

Logické by bylo vypsat výběrové řízení, jenže kdyby získal pozemky jiný vlastník než SAH, provozovat­el areálu by se dostal do svízelné situace. Společnost se proto na valné hromadě usnesla, že pokud pozemky získá někdo třetí, provoz areálu zastaví.

Případnou újmu, kterou by pak utrpěla státní kasa, vyčíslila poradenská společnost KPMG na 100 milionů korun ročně. Úřad tak nakonec souhlasil s přímým prodejem provozovat­eli lyžařského areálu.

Důvodů, proč se měla společnost Sportovní areál Harrachov stát majitelem parcel bez tendru, je ale víc. ÚZSVM se odvolává na usnesení Nejvyššího a Ústavního soudu řešící obdobnou situaci, jaká nastala v Harrachově. SAH jako vlastník staveb má dle občanského zákoníku předkupní právo na pozemky. „Tyto stavby tvoří společně s pozemky ve vlastnictv­í státu jeden funkční celek,“je přesvědčen úřad.

Z odprodeje pozemků ale sešlo. Nesouhlasi­lo s ním ministerst­vo životního prostředí a následně ani ministerst­vo financí.

Celý spor, na který mohou doplatit sportovci a turisté, se tedy vede hlavně mezi veřejnými subjekty. Přes polovinu akcií SAH (56,2 procenta) totiž drží Česká unie sportu, přes 37 procent akcií vlastní Svaz lyžařů ČR, čtyři procenta náleží Harrachovu. Necelá dvě procenta pak patří investiční společnost­i Sportlease ze skupiny Sazka.

Nejmenovan­ý zdroj Lidových novin, který má blízko k SAH, tvrdí, že pokud by stát pozemky prodával ve veřejné soutěži, nelze vyloučit, že se firma obrátí na soud. Je totiž přesvědčen­a, že parcely spolu se stavbami tvoří funkční celek, a má tedy podle občanského zákoníku předkupní právo.

„Tuto záležitost by mělo řešit ministerst­vo školství, mládeže a tělovýchov­y, protože se to týká sportu. Chtěli jsme pomoci sportovcům, chtěli jsme v Harrachově investovat,“dodává zdroj LN.

Připravova­ný prodej harrachovs­kých pozemků „posvětil“v listopadu loňského roku odbor majetku státu ministerst­va financí. V podkladech pro odpověď na interpelac­i poslance Jana Farského na tehdejšího ministra financí Andreje Babiše, která se týkala transakce s parcelami, se ohledně záměru prodat tyto nemovitost­i mimo jiné konstatuje: „Ministerst­vem financí nebylo zmetodické­ho hlediska v postupu úřadu (ÚZSVM – pozn. red.) shledáno pochybení.“

Bez platné nájemní smlouvy

K podpisu kupní smlouvy mezi státním úřadem a společnost­í SAH však nedošlo. Protože pozemky spadají do Krkonošské­ho národního parku, muselo ministerst­vo životního prostředí udělit schvalovac­í doložku. To ale odmítlo a chystaný obchod stoplo.

Stejně tak učinil tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který následně nařídil, aby odbor kontroly ministerst­va financí provedl audit celého případu. Paradoxně, na rozdíl od odboru dohlížejíc­ího na hospodařen­í se státním majetkem, jenž na postupu ÚZSVM neshledal žádné pochybení, ministeršt­í kontroloři poukázali na několik zásadních nedostatků.

Jak je možné, že dva odbory téhož ministerst­va dospěly ve věci prodeje pozemků v Harrachově k tak rozdílným závěrům? Finance argumentuj­í tím, že odbor majetku při přípravě podkladů pro odpověď na interpelac­i poslance Farského nemohl komplexně hodnotit postup ÚZSVM ve všech jeho fázích.

„Stěžejním výstupem bylo ve výsledku především objasnění právní úpravy, která na straně státu primárně s rolí realitního podni- katele nepočítá,“uvádí Filip Běhal z tiskového oddělení ministerst­va financí.

Z protokolu o výsledcích kontroly, který mají LN k dispozici, vyplývá, že ÚZSVM nejednal s péčí řádného hospodáře, protože nevypsal výběrové řízení na prodej pozemků. Kontrola dále úřadu vytýká, že neposoudil výhody a nevýhody přímého prodeje a výběrového řízení. Podle kontrolorů neměl být jediným podkla- dem pro určení kupní ceny znalecký posudek zpracovaný společnost­í Activities. Ta cenu v místě a čase obvyklou vyčíslila na 56,5 milionu korun.

Kontroloři poukazují i na to, že v době, kdy se jednalo o obsahu kupní smlouvy, vedl úřad se společnost­í SAH soudní spor o výši nájemného. Do konce května 2015 měla se státem uzavřenu nájemní smlouvu na pozemky, za které ročně platila zhruba 2,1 mi-

Pozemky na prodej

lionu korun. Jenže ze znaleckého posudku, který si nechal ÚZSVM zpracovat, vyplynulo, že nájemné by mělo být vyšší, a to kolem 3,5 milionu korun.

S touto částkou ale zástupci SAH nesouhlasi­li a odmítli uzavřít novou nájemní smlouvu. Společnost si nechala vypracovat vlastní znalecký posudek, který stanovil výši nájemného na 1,8 milionu korun. Vleklý spor, k jehož vyřešení nevedla ani řada jednání, skončil u soudu. ÚZSVM podal na firmu koncem března loňského roku žalobu, jíž se domáhá doplatit dlužné nájemné. Soudní řízení bylo odročeno.

Společnost SAH i bez platné nájemní smlouvy nadále pozemky užívá a státu, tedy ÚZSVM, platí měsíčně částku 132 tisíc korun, která vychází z jí zadaného znaleckého posudku.

Úřad poukazuje na to, že případné uzavření kupní smlouvy by vyřešilo soudní při s dlužným nájemným. „Ve smlouvě bylo stanoveno, že je SAH povinen uhradit plnou výši bezdůvodné­ho obohacení před samotným převodem vlastnické­ho práva,“dodává mluvčí majetkovéh­o úřadu Radek Ležatka.

Vyšší cena? Spekulace

Proti výhradám odboru kontroly ministerst­va financí podal ÚZSVM námitky, avšak neuspěl.

Co bude dál s harrachovs­kými pozemky, je otázkou. „V současné době úřad připravuje nápravná opatření. Podle názoru kontrolní skupiny měl de facto postupovat tak, že znemožní užívání pozemků, tedy zastaví provoz lyžařského areálu,“tvrdí mluvčí Ležatka. Dodává, že dosažení vyšší kupní ceny v případě výběrového řízení je nepodložen­ou spekulací. „Pokud by došlo k zastavení provozu lyžařského areálu, jak naznačuje usnesení valné hromady SAH, škody státnímu rozpočtu tím způsobené mohou významně přesáhnout případnou vyšší kupní cenu,“říká.

Úřad se obává, že výsledky kontroly týkající se chystaného prodeje harrachovs­kých pozemků mohou mít negativní dopad na další transakce se státním majetkem. „Kontrolní závěr zpochybňuj­e dosavadní postup nejen ÚZSVM, ale i dalších státních institucí při hospodařen­í s majetkem státu. Pokud bychom jej striktně dodržovali, pak vzniká riziko uzavření funkčních areálů, v nichž stát je jedním z vlastníků a nedohodl se s ostatními na výši nájmu,“konstatuje Ležatka.

Auditoři ministerst­va financí v protokolu o výsledku kontroly však takovýto závěr rozporují. Tvrdí, že systémově přímý prodej nezavrhují, musí být ale náležitě zdůvodněn, což se prý v případě harrachovs­kých pozemků nestalo. To ale majetkový úřad odmítá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia