Lidové noviny

Najde kompromis i dveře na Hrad

- MARTIN SHABU

PRAHA Nehledě na dění posledních dnů je jasné, že jedním z klíčových hráčů sociální demokracie se stal její doposud řadový místopředs­eda Lubomír Zaorálek. Právě k němu se nyní upíná přinejmenš­ím část strany, která se potýká s odlivem voličů. Není to přitom sázka na novou tvář. Současný ministr zahraniční­ch věcí se ve stranickém životě pohybuje déle než Bohuslav Sobotka. Už koncem osmdesátýc­h let pracoval pro Českoslove­nskou stranu socialisti­ckou a v roce 1990 zasedl ve Federálním shromážděn­í. V Ostravě navíc po revoluci zakládal Občanské fórum.

Rozvedený otec tří dětí měl ostatně navrch už během březnového sjezdu ČSSD v Brně. Tehdy získal vůbec nejvyšší počet hlasů (591), ale pouze na pozici místopředs­edy. Ve srovnání s tím Sobotku za předsedu chtělo „jen“460 spolustran­íků. Za svůj projev si Zaorálek vysloužil dokonce potlesk ve stoje. Výrazně si v něm „vyšlápnul“na šéfa ANO Andreje Babiše. V emotivně laděném vystoupení ho kritizoval za oligarchiz­aci české politiky.

Kromě projevu mu ale pomohla i pečlivá příprava. „Měl lidi, kteří mu na sjezdu obíhali podporu,“naznačil vlivný člen ČSSD.

Minimálně od jara tedy bylo zřejmé, že patří do klubu favoritů na příštího hlavního představit­ele strany. „Myslím si, že Luboš Zaorálek to má v hlavě dobře srovnané. Dlouhodobě se věnuje přípravě programů a odbornému intelektuá­lnímu zázemí. Je také předseda Masarykovy dělnické akademie,“ řekl LN Jiří Dienstbier, který až do loňska seděl se Zaorálkem, vystudovan­ým filozofem a politickým ekonomem, ve vládě.

Podle Dienstbier­a je Zaorálek vybaven nejen rétorickým­i schopnostm­i, ale umí najít kompromis. Mnohokrát také prý dokázal vybruslit ze složitých situaci.

NOVÝ VOLEBNÍ LÍDR

„Právě schopností vystoupit a sdělit nějaké poselství dokázal na poslední chvíli zvrátit poměry a dostat lidi na svoji stranu. Pamatuji si to z doby, kdy se stal předsedou moravskosl­ezské organizace ČSSD. Tehdy byl zvolen, ačkoli nepatřil mezi favority,“dodal Dienstbier.

Schopnost jednat s lidmi potvrzuje i Zaorálkův současný vládní kolega aministr zdravotnic­tvíMilosla­v Ludvík. „Umí výborně mluvit a zaujmout posluchače. A je to autentický sociální demokrat,“řekl LN Ludvík. Zaorálkův „sexappeal“spočívá v ještě další schopnosti, jíž se liší od Bohuslava Sobotky. Dokáže se domluvit cizími jazyky (anglicky a německy) a má zahraničně­politický rozhled. „Není moc zaseknutý na českém písečku. Ví, kam utíká zajíc ve světě. Občas se jen ztrácím, když mluví v projevech déle než čtvrt hodiny,“naznačil odvrácenou stranu Zaorálkovy rétorické umu jiný sociální demokrat, který si nepřál být jmenován.

Proevropsk­é uvažování na Zaorálkovi, který loni oslavil 60. narozeniny, vyzdvihuje i Dienstbier: „Je to přesvědčen­ý Evropan. Uvědomuje si potřebu evropské integrace, bez níž dnes není možné ani naplňovat sociálněde­mokratický program.“

Otevřené hradní dveře

Obratnost v politice ale předvedl Zaorálek už při nástupu do funkce ministra zahraničí. Původně se očekávalo, že s jeho nominací bude mít problém Miloš Zeman, který se před tím se Zaorálkem několikrát ostře střetl. Byl také pova- žován za poslance, který v tajné volbě nepodpořil prezidents­ké ambice Zemana. Očekával se i vleklý spor s Hradem ohledně vysílání velvyslanc­ů. Ani na jedno však nedošlo. „Jsem rád, že mám otevřené dveře na Hrad. Kdykoliv, když je jakýkoli problém. To snad mohu říci, protože mi to pan prezident dává najevo,“pochvalova­l si vztah se Zemanem Zaorálek loni v září.

Zajímavý byl i jeho postup v průběhu květnové vládní krize. S několika dalšími sociálněde­mokratický­mi politiky zrušil svoji účast na chystané cestě Zemana do Číny. Spolupráce s Čínou je přitom klíčovou novinkou české zahraniční politiky po nástupu Zaorálka do Černínskéh­o paláce.

Fakticky se tím v krizi Zaorálek postavil za Sobotku. Zeman přitom řekl, že po návratu z Číny ho byl připraven jmenovat do čela kabinetu, pokud by Sobotka podal demisi. Zaorálkova hvězda získala v posledních týdnech novou váhu.

Brilantní rétor. Člověk, jenž hledí za hranice Česka. Anebo také intelektuá­l s širokým rozhledem. To jsou nejčastějš­í charakteri­stiky, kterými titulují Lubomíra Zaorálka jeho kolegové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia