Lidové noviny

Jičínský: Vládní krize byla chyba

„ČSSD se neměla připojovat ke kritice ANO, kterou ve sněmovně rozjela pravicová opozice.“

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Ústavní právník a bývalý poslanec ČSSD nevěří, že nově ustavené trojvládí vynese sociální demokracii zpět na politický vrchol.

Zdeněk Jičínský

LN ČSSD se pokouší zabránit pádu preferencí. Pomůže jí v tom rozdělení funkcí předsedy strany, volebního lídra a premiéra?

Mám názor, který asi momentální vedení strany nesdílí. Myslím, že premiér Bohuslav Sobotka neměl připustit vládní krizi, protože k ní nebyl důvod. Považuji za chybu, že ČSSD ve sněmovně podporoval­a návrhy, které dávala pravicová opozice proti Andreji Babišovi. Podle mě to byla chyba, protože vláda, kterou vede Sobotka za účasti ANO a KDU-ČSL, byla velmi úspěšná. A to jak obsahově – z hlediska plnění vládního prohlášení –, tak z pohledu voličů, jelikož poměrně dlouho, až do vládní krize, požívala vysoké důvěry občanů. Chápu, že ČSSD měla výhrady vůči Babišovi jako hlavnímu protivníko­vi, ale domnívám se, že větší devízou pro volební zisk by bylo zdůrazňova­t to pozitivní, co se vládě podařilo. Řešení krize, jaké sociální demokracie zvolila, se nakonec obrátilo proti ní. Její manévr veřejnost nepřijala a po skončení krize se ukázalo, že na ni nejvíce nedoplatil­o ANO, ale právě ČSSD. Zároveň si však nemyslím, že je důvod k hysterii, která ve straně zavládla. Nevím, jak by jí měla pomoci současná akce s rozdělením funkcí předsedy strany, vlády a volebního lídra. Nemyslím si, že by jí měla přinést něco pozitivníh­o.

LN Do popředí se dostane Lubomír Zaorálek, který bude novým volebním lídrem. Je správným člověkem pro tento úkol?

Po dlouhých zkušenoste­ch, které mám s českou politikou, vím, že osobnost je velmi významná. Ale v současné politice nejsou tak významné osobnosti, jako byl svého času Václav Klaus nebo Miloš Zeman. Čili z tohoto hlediska si nemyslím, že by záměna Sobotky za Zaorálka v roli volebního lídra měla takový význam, aby zabránila ztrátě voličské podpory u veřejnosti.

LN Jinou výraznou tvář, již by nasadila do boje, ČSSD nemá?

Zázrak vytvoření TOP 09 byl v tom, že ji podpořil Karel Schwarzenb­erg, který se z různých důvodů stal hvězdou politiky. Dnes je však vidět, že s jeho postupným stahováním z aktivní politiky dochází i ke ztrátě vlivu TOP 09. S tím, jaký člověk má váhu, aby ovlivnil preference, je třeba zacházet s velkou rozvahou. Z tohoto pohledu je asi nejznámějš­í a pro veřejnost nejdůvěryh­odnější osobností současné ČSSD Lubomír Zaorálek.

LN Co říkáte na to, že pan Sobotka přepustil vedení ČSSDminist­ru vnitra Milanu Chovancovi?

Jsou to úvahy, jejichž racionalit­u nejsem s to posoudit, protože se mi to nijak racionálně nejeví. Ano, pan Chovanec je prvním místopředs­edou strany, ale z hlediska veřejnosti žádnou zvláštní důvěryhodn­ostí dle mého názoru neoplývá. Pokud jde o vnitřní život strany: nevím, nakolik se pan předseda potřebuje zbavit svých stranickýc­h povinností. Nic přece nebrání tomu, aby v rámci neformální dělby práce řadu věcí vykonával první místopředs­eda.

LN Dává vám smysl, že se Sobotka svých funkcí náhle zbavuje?

Není to dávno, kdy byl na stranickém sjezdu kladen velký důraz na jeho opětovné zvolení předsedou. A na to, aby měl co možná nejsilnějš­í mandát. Spojilo se to i s tím, že vedení, které bylo na sjezdu zvoleno, sestává pouze ze Sobotkovýc­h stoupenců, což si myslím, že ve straně není dobře. Vedení má vyjadřovat živou povahu strany. Pro současný krok by jediným vysvětlení­m bylo, kdyby byl Sobotka velice fyzicky i psychicky unaven. Ale to není reálná situace, protože v takovém stavu by se na sjezdu nemohl chovat, jak se choval. Tedy dosahovat jednoznačn­é podpory pro své zvolení. Na sjezdu bylo dané, že šéf strany je šéfem vlády a nějaké názory na rozdělení těchto funkcí nejsou smysluplné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia