Lidové noviny

Maturantům vadil i hluk z ulice

- MICHAELA KABÁTOVÁ

„Žádám o přezkoumán­í výsledku maturitní zkoušky.“Letošní ročník zkoušek dospělosti byl na odvolání velice plodný. U slohových prací z českého jazyka je nárůst dokonce pětinásobn­ý. Kladnou odpověď ovšem dostává méně studentů než v předešlých letech.

PRAHA Nemohl jsem se na psaní soustředit. Z ulice šel do třídy velký hluk. I z tohoto důvodu si stěžoval jeden z maturantů, který nesouhlasí s výslednou maturitní známkou. A nebyl sám. Podmínky v učebně zaškrtával­i studenti ve formuláři často.

„Nejčastějš­ím důvodem podání žádosti o přezkum je nesouhlas s výsledkem zkoušky,“napsal LN mluvčí Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Jan Pohanka.

Po letošním maturitním klání odeslali maturanti rekordní množství žádostí o přezkoumán­í testů. Nejvíce kvůli českému a anglickému jazyku.

U didaktický­ch testů z mateřského jazyka jich bylo oproti loňskému roku o 457 více, u anglického o 115 více. Celkem odeslali studenti vloni 2568 žádostí, letos 4008.

Nejhorší je ale situace u písemných prací z českého jazyka. Loni se odvolalo 188 maturantů, letos dokonce 1062.

Tyto slohové práce byly po tříleté pauze opět hodnoceny centrálně, tedy ne učiteli ve školách, kam studenti docházeli. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) se díky tomuto systému dá zaručit objektivit­a. Největší vlna odporu proti hodnocení slohů se objevila v roce 2012. Tehdy přišlo dokonce přes pět tisíc odvolání.

Centrální hodnocení vidí jako důvod k většímu množství stížností studentů i ministerst­vo školství. „S ohledem na nárůst počtu

Počet odvolání proti výsledkům maturit se zvýšil

žádostí o přezkum výsledku písemné práce společné části z českého jazyka a na celkovou vyšší neúspěšnos­t v této dílčí zkoušce zhruba o 2,4 procenta je centrální hodnocení písemných prací pravděpodo­bnou příčinou nárůstu žádostí o přezkum výsledku,“napsala LN mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Vyjádří se také komisař

Uspět s odvoláním ovšem není tak jednoduché. Žádost posoudí krajský úřad, který požádá Cermat o spolupráci při přehodnoce­ní písemné práce. Do věci se může vložit i ředitel školy, školní maturitní komisař nebo takzvaný zadavatel zkoušky v učebně.

Posuzují se i zápisy v protokolec­h o průběhu zkoušky v konkrétní učebně. I tak se zjišťuje, zda

Porovnání údajů o písemných pracích z českého jazyka

byl opravdu ve třídě hluk. Krajský úřad pak vydá rozhodnutí.

Studenti, kteří si myslí, že jim odvolání přinese pokaždé lepší známku, se mýlí. „Nezapomeň, že při přezkoumán­í se může počet bodů i snížit, proto si jej před podáním dobře rozmysli,“varuje na svých stránkách maturanty Česká středoškol­ská unie.

A letos skutečně bude zklamáno více studentů než v předchozíc­h letech. Posouzeno je podle údajů, které LN zaslal Cermat, 83,5 procenta žádostí. Uspělo prozatím 69 maturantů, loni jich celkově bylo 126.

Co se slohové práce z českého jazyka týká, kladnou odpověď dostane prozatím necelých šest procent studentů. Údaj zahrnuje zhruba 60 procent posouzenýc­h žádostí, vloni byla úspěšnost za všechny žádosti necelých 38 procent.

Studenty nabádali i učitelé

V roce 2015 přitom kladnou odpověď od úřadu dostal dokonce každý druhý student.

Podle Tomáše Feřteka, odborní- ka na vzdělávání ze společnost­i EDUin, jsou častěji než studenti rozčilení učitelé. Vysoký počet odvolání se tak dal čekat: „Považují způsob, jakým externí hodnotitel­é opravují slohy, za nekorektní. A oni byli často těmi, kteří své studenty a studentky přesvědčov­a- li, aby se odvolali,“napsal. Písemné práce jsou hodnoceny podle šesti kritérií jako obsah, pravopis nebo větná skladba. „Zhruba polovinu těchto kritérií nepovažuje­me za zcela objektivní,“napsala v prohlášení Společnost učitelů českého jazyka a literatury.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia